Jouw relatie is je goud waard. Maar wanneer zit je relatie niet goed? Welke signalen zijn een teken aan de wand? En hoe weet je dan of je juist wel of niet bij je partner moet blijven? Ik vertel het je allemaal in dit artikel.
14 signalen dat het met je relatie niet goed zit
Het is natuurlijk niet eenduidig te zeggen of het wel of niet goed gaat met jouw relatie. Uiteindelijk ben je zelf degene die dat bepaalt. Toch zijn er wel een aantal signalen die jou kunnen vertellen dat er iets niet lekker zit. Bij jou of bij je partner.
Hieronder heb ik de 14 belangrijkste signalen voor je op een rijtje gezet.
1. Ruzie om alles en om niks
Waar je het vroeger nog overal over eens was met je partner (wat had hij toch altijd goede ideeën), ben je het nu werkelijk nergens meer over eens. Zelfs om de kleinste dingetjes krijg je ruzie.
Je ergert je bijvoorbeeld ineens aan die koffiekopjes die hij overal laat slingeren. Toen je net verliefd was, vond je dat wel aandoenlijk. Je kon zo lekker voor hem zorgen. Van dat gevoel is niets meer over. Bij ieder kopje dat je tegenkomt, groeit je ergernis.
De bom barst dan ook veel vaker dan voorheen. Ik kan je vertellen: dat is geen goed teken.
2. Een niet-bestaand seksleven
Dat je seksleven na een paar jaar een andere invulling kent dan in de eerste paar maanden, is niet raar. In een verliefdheidsperiode dragen hormonen een flink steentje bij aan je libido.
Na verloop van tijd neemt de verliefdheid af en daarmee ook de toestroom van de hormonen die daarmee gepaard gaan. Wees dus niet ongerust over het feit dat jullie minder vaak seks hebben.
Wanneer je echter als broer en zus samenleeft en je totaal geen zin meer in seks hebt, is er waarschijnlijk meer aan de hand.
Vraag je dan eens af waar dat aan ligt. Ben je meer onzeker over jezelf geworden? Of vind je je partner simpelweg niet meer aantrekkelijk? In dat laatste geval kan het betekenen dat het met je relatie niet meer zo goed zit.
3. Slechte (of zelfs geen) communicatie
Geen seks is 1 ding. Geen communicatie is misschien nog wel een belangrijker signaal.
Als je ergens wel weet dat het niet goed zit tussen jullie, terwijl je dat nog niet wilt erkennen, sluit je je misschien wel af van je partner.
In feite spreken jullie elkaar nog nauwelijks. Misschien alleen over de dagelijkse dingen, zoals de boodschappen.
Vraag je eens af wanneer jullie voor het laatst echt gepraat hebben. Over wat de ander bezighoudt, over hoe jij je voelt en waar je in je hoofd mee bezig bent.
Communicatie houdt een relatie in stand. Ook als het moeilijk wordt. Juist als het moeilijk wordt. Als praten er niet meer bij is, worden de scheurtjes die er al zijn alleen maar groter.
4. Ergernissen om niks
Zoals je ruzie kunt maken om niks, zo kun je je ook ergeren om niks. Je partner hangt zijn jas niet op aan de kapstok, de wc-bril staat altijd omhoog en van dat irritante stopwoordje moet hij ook maar eens af.
Niet elke ergernis mondt uit in een ruzie met de ander. Maar hoe langer je het gesprek niet aangaat, hoe groter de ergernissen worden. En hoe groter de kans dat er fikse ruzies ontstaan om feitelijk niks.
Die ruzies zijn voor niemand leuk. Voor jou niet, voor je partner niet en al helemaal niet voor de kinderen, als die in het spel zijn.
5. Constante kritiek
In het verlengde van de ergernissen ligt een constante stroom van kritiek. Wat je partner ook doet; niets is goed. En dat laat je weten. Het lukt je niet meer je ergernissen voor je te houden.
Lees tip: Hoe kun je goed omgaan met kritiek.
Door de negatieve stroom vanuit jouw kant ontstaat er ook zo eentje in tegengestelde richting. Je partner voelt zich niet meer gezien. Hij kiest nu ook voor de aanval.
Langzaam maar zeker ontstaat een vicieuze cirkel. Totdat je hem doorbreekt en bespreekt wat je eigenlijk dwars zit.
6. Je wil niet meer naar huis
Nu het thuis niet meer prettig en veilig voelt, zoek je je heil het liefst ergens anders. Je werk is ineens de plek waar je tot rust komt. Daar hoef je tenminste even niet te doen alsof je je goed voelt.
Ook de gezellige avondjes met vrienden worden steeds een beetje langer. Feestjes? Je bent er niet meer weg te slaan. En oh, wat heb je het naar je zin.
Die nare onderstroom van onzekere en bange gevoelens ligt op dit soort momenten even stil. Tijdelijk voelt dat heerlijk, maar uiteindelijk betaal je een flinke prijs voor deze vlucht.
Want vluchten, dat is wat je eigenlijk doet.
7. Je trekt een muurtje op
Zo’n vlucht kan zich ook thuis op de bank voordoen. Zelfs als je gewoon naast je partner zit. Als je relatie niet goed zit, is de kans groot dat je een muurtje optrekt. Je laat je door niets of niemand meer raken.
Die muur kun je zien als een mechanisme van zelfbescherming. Op het moment dat iets te veel pijn doet, is de logische reactie om je van die pijn af te schermen. Daarmee zorgt je lichaam ervoor dat je er niet volledig aan ten onder gaat.
Maar als je echt goed voor jezelf wilt zorgen, kun je er beter voor zorgen dat het muurtje niet nodig is.
8. Tegenstrijdige behoeftes
Weet je nog dat jullie een aantal jaar geleden zo goed bij elkaar pasten? Je partner en jij vulden elkaar in alles aan. En dat voelde zó goed, dat je smoorverliefd op hem werd.
Helaas wil dat niet zeggen dat voor de rest van jullie levens hetzelfde geldt. Zolang je leeft, ben je in ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor je partner.
Gedurende zo’n levensweg is het dus goed mogelijk dat je uit elkaar groeit en tegenstrijdige behoeften krijgt. Dat zegt nog niets over jullie liefde voor elkaar.
Jij wilt bijvoorbeeld iedere dag samen met je partner eten, terwijl hij veel liever rond etenstijd naar de sportschool gaat. En waar jij het liefst een keer een diepgaand gesprek voert, voelt hij daar niets voor.
Verwijt jezelf niet te veel als je dit soort veranderingen opmerkt. Ze horen bij het leven. Maar denk wel na over jullie verdere gezamenlijke route.
9. Je denkt veel na over een toekomst zonder hem
Terwijl jullie nog steeds iedere avond samen op de bank zitten, kun je eigenlijk alleen nog maar over een totaal andere toekomst dromen. Er is bij jou een continu gevoel van onrust aanwezig.
Zo’n verandering in het gedachteproces gaat meestal heel onbewust. Ineens betrap je jezelf erop dat je wel heel vaak nadenkt over een ander soort leven.
Een leven waarin je alleen bent, of juist met iemand anders samen bent.
Met andere woorden: in jouw toekomstbeeld sla je het liefst een andere weg in.
10. Je verlangt naar een vrijgezellenbestaan
Misschien zie je in dat toekomstplaatje wel een leven voor je waarin je kunt doen wat je wilt. Waarin alleen jij bepaalt wat je eet, welke muziek er door het huis schalt en wanneer je ‘s avonds weg bent.
Kortom, je verlangt naar een leven waarin je met niemand rekening hoeft te houden. Misschien zijn jij en je partner al wel zo lang samen dat je zelfs verlangt naar intimiteit met andere mensen. Gewoon voor de fun.
Eigenlijk zegt je brein dat je toe bent aan een vrijgezellenbestaan, waarin je alleen maar aan je eigen behoeftes hoeft te denken.
Als dat zo is, vraag je dan wel af of je daarmee alleen weg wilt lopen voor een lastige periode in jullie relatie, of dat het echt niet meer goed zit. Want het kan nog best de moeite waard zijn om voor je relatie te vechten.
11. Je kunt je partner niet vergeven
Soms kun je niet anders dan de stekker uit de relatie trekken. Bijvoorbeeld als blijkt dat je, ook na langere tijd, je partner niet kunt vergeven. Misschien omdat hij is vreemdgegaan of omdat hij zonder overleg heeft besloten jouw geliefde hondje het huis uit te zetten.
Als je aan jezelf merkt dat vergeving er niet meer in zit, is het onmogelijk nog samen verder te gaan. Maar geef jezelf wel de tijd om te achterhalen of vergeving nog tot de mogelijkheden behoort. Soms kost zo’n proces tijd.
12. Alle spanning ontbreekt
Je kent ‘m wel, de allesoverheersende sleur. Vooral in deze coronaperiode ligt hij bij veel meer mensen op de loer.
Als de spanning in jullie relatie ver te zoeken is, is het aan jullie daar iets aan te doen. De vraag is alleen of je dat überhaupt nog wil. Want als je totaal geen zin meer hebt je voor deze relatie in te spannen, is er duidelijk meer aan de hand.
13. Jullie maken geen tijd meer voor elkaar
Heb je het gevoel dat jullie langs elkaar heen leven? Misschien zien jullie elkaar weinig door wisselende werktijden en sportuurtjes. Maar zelfs als je samen op de bank zit heb je nauwelijks aandacht voor elkaar.
Social media, games en tv-programma’s zijn iedere avond belangrijker dan de aandacht voor je partner. Het lukt jullie niet meer tijd voor elkaar vrij te maken. Zit je relatie dan wel echt zo goed?
14. Je wil geen moeite meer doen
Wat er ook aan de hand is, vaak kun je nog wel moeite doen om het tij te keren. Dat kost uiteraard energie.
Als je in elke vezel van je lichaam voelt dat je dat niet meer kan en wil, dan weet je dat het nog moeilijk wordt je relatie te redden.
Lees tip: Leer manipulatie in je relatie te herkennen.
Wat als je twijfelt over je relatie?
Misschien ben je na het doornemen van deze lijst gaan twijfelen of het nog wel goed zit met je eigen relatie. Dat is absoluut geen schande, maar wel een spannende conclusie. Het betekent namelijk dat je aan het werk moet.
Het is helemaal aan jou welk besluit je uiteindelijk neemt. Vraag je in eerste instantie af:
- Welke signalen herken ik in mijn relatie?
- Wat is er als eerst nodig om een stap in de goede richting te zetten?
Als je genoeg liefde voelt om te vechten voor je relatie, is het ten eerste van belang dat je partner weet van je twijfels. Zodra jullie eerlijk en open over jouw gevoelens kunnen communiceren, kun je de volgende stap maken richting herstel.
Herstel betekent niet per se dat jullie relatie weer wordt zoals hij was. Veranderingen zijn juist vaak goed om samen door te kunnen. Maar misschien besluiten jullie zelfs uit elkaar te gaan, of als vrienden verder te gaan. Of zoeken jullie hulp bij een psycholoog.
Alle opties zijn goed, zolang jij jezelf maar in de spiegel kan blijven aankijken én eerlijk blijft richting je partner.
Wat als je partner twijfelt over de relatie?
Je kunt natuurlijk ook twijfel voelen bij je partner. Merk je dat hij een muurtje optrekt? Of dat hij niet meer ingaat op jouw avances?
Het beste wat je in dat geval kunt doen, is praten. Bespreek wat je opvalt en hoe zijn gedrag bij je binnenkomt. Zonder hem verwijten te maken.
Ook nu geldt natuurlijk dat je alleen zelf (of samen) kunt besluiten wat de eindconclusie is. Ga je samen verder of bewandelen jullie vanaf nu je eigen pad?
Het belangrijkste is en blijft vertrouwen. Als dat er niet meer is, wordt het moeilijk om de relatie nieuw leven in te blazen. Je kunt je voorstellen dat vreemdgaan bijvoorbeeld heel wat schade berokkent.
Het gedrag van je partner heb je niet helemaal in de hand; dat van jezelf wel. Als jij het gevoel hebt dat je partner twijfelt, praat daar dan over, voordat je zelf een misstap begaat.
Bepaal wat je wil
Ik kan je niet zo 1-2-3 vertellen wat voor jouw relatie de eerste stap moet zijn. Neem daarom de tijd om de dingen eens goed voor jezelf op een rijtje te zetten.
Ga desnoods praten met vrienden, een psycholoog, maar in elk geval … je partner. Communicatie geeft jullie samen de kans om weer de goede kant op te gaan. Welke kant dat ook is.
Wat doe jij als je merkt dat je relatie niet goed zit?