Heb jij snel last van een onrustig gevoel? In de huidige prestatiemaatschappij is dat helemaal niet raar. Het kan je echter wél in de weg zitten, zo’n onrustig gevoel.
Daarom geef ik je in deze blog 10 tips om van jouw onrust gevoel af te komen. Kom maar op met dat ontspannen leven wanneer je hiervan last hebt!
Online cursus positief leven zonder stress
Heb je genoeg van die slopende stress? Wil je jezelf omringen met positiviteit op je werk, thuis of met vrienden? Dan is de cursus ‘Positief Leven zonder Stress’ van Newstart echt iets voor jou!
👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken.
👉 Ga 9 weken lang, twee keer per week, aan de slag met handige oefeningen en tips die je helpen die stress de deur uit te gooien en meer ontspannen in het leven te staan.
👉 Jij bepaalt zelf waar en wanneer je de cursus volgt. Makkelijk, toch?
👉 En het mooie is, na de cursus houd je toegang tot al het online materiaal.
Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!
Maak je stress-situaties inzichtelijk
Teveel onrustig gevoel staat gelijk aan stress. Tenminste, wel als de onrust te lang aanhoudt. Voor een ontspannen leven is het van belang dat je je stressniveau in toom houdt.
Daarom moet je helder krijgen waar jouw onrustig gevoel en stress vandaan komen. Ontdek waarvan je last hebt en voor jou een bron van spanning is. Houd bijvoorbeeld een tijdje een dagboek bij. Daarin schrijf je dagelijks al je activiteiten op. Ook geef je die activiteiten een stress-cijfer. Een 10 staat voor enorme stress; een 1 voor complete rust.
Na een tijdje wordt het je vanzelf duidelijk welke situaties jou het meeste een onrustig gevoel opleveren. Je weet nu meteen welke aanpassingen je kunt doen om meer rust te vinden.
Natuurlijk ontkom je niet altijd aan wat extra druk. Dat is helemaal niet erg. Zolang je maar zorgt voor genoeg rustmomenten die zorgen voor de broodnodige ontspanning.
Lees ook: Beter leren omgaan met paniekaanvallen.
2. Focus je op één ding tegelijk
Mensen zijn niet gemaakt om te multitasken. Nogal eens wordt gekscherend gezegd dat vrouwen dat beter kunnen dan mannen, maar helaas… Niemand kan het.
Daarmee zeg ik niet dat het onmogelijk is om meerdere dingen tegelijk te doen. Natuurlijk kan dat. Maar je effectiviteit holt ervan achteruit. Bovendien neemt het onrustig gevoel ermee toe, aldus een onderzoek van de Universiteit van Californië.
Genoeg reden om ermee te stoppen.
Wanneer je je maar op één ding hoeft te richten, wordt de focus op je taak vele malen groter. Daardoor schep je overzicht, structuur en controle. Allemaal prachtige ingrediënten voor een rustig innerlijk.
Doe je taken dus allemaal na elkaar in plaats van door elkaar. Het is goed om jezelf die ervaring te geven. Het scheelt je een hoop onrustig gevoel.
3. Beperk je schermtijd
Onrust is perfect tegen te gaan met een inperking van je schermtijd. Ik zal je vertellen waarom:
- Het licht van je telefoon of computer houdt je brein wakker. Niet de handigste manier om rustig te worden, dus.
- Vaak komt op je scherm een overvloed aan notificaties binnen van je social media, e-mail en spelletjes. Die piepjes en icoontjes versterken een onrustig gevoel, omdat je in feite blijft multitasken.
- Op social media posten mensen voornamelijk de succesmomenten van hun leven. Of dat nu foto’s zijn van hun nieuwe huisdier of van een onvergetelijke wereldreis. Dit soort ideaalplaatjes voedt jouw onrustig gevoel, omdat je onbewust de boodschap krijgt dat je ook aan dat beeld moet voldoen.
Overigens levert een mindering van je schermtijd in het begin waarschijnlijk alleen maar meer onrustig gevoel op. Dat heeft te maken met de verslavingsfactor die eraan gekoppeld is. Gelukkig neemt dat onrustig af naarmate je langer volhoudt.
4. Leer ‘nee’ te zeggen
Als je van nature een pleaser bent, laat je de mening van anderen jouw onrustig gevoel creëren. Jij moet voor je gevoel immers aan hun verwachtingen voldoen. Lukt dat niet, dan groeit de onrust.
Werk daarom aan je eigen mentale kracht. Die geeft jou uiteindelijk de moed vaker ‘nee’ te zeggen. Niet alleen tegen anderen, maar ook tegen jezelf. Gun het om jezelf die ervaring te geven en je zelfvertrouwen een boost te geven!
Als je goed in balans bent, ontstaat een gevoel van controle en daarmee een sensatie van rust. Je hoeft niet meer te rennen om aan ieders verwachtingen te voldoen. Af en toe kun je zelfs even achterover leunen en ontspannen. Heerlijk idee, niet?
5. Doe meer dingen die je leuk vindt
Op dezelfde manier helpt het je als je regelmatig dingen doet die je prettig vindt. Of dat iets actiefs is of iets creatiefs, maakt helemaal niets uit. Het gaat erom dat je even uit je hoofd gaat.
Het klinkt misschien raar dat je je ook kunt inspannen om onrustig gevoel tegen te gaan. Het voordeel van een sportieve activiteit is dat je je volledig daarop moet richten. Hoewel je lijf flink in beweging is, komt je brein tegelijkertijd heerlijk tot rust.
Lees ook: Voordelen van tijd nemen om alleen te zijn.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor rustgevende activiteiten, zoals lezen, puzzelen of rustig wandelen. Binnen no-time is dat onrustig gevoel verdreven en voel je je weer volledig opgeladen.
Door die opgeladen batterij worden ook je gedachten positiever. De taken die nog op je liggen te wachten, zijn ineens een stuk minder intens.
6. Zoek mensen op die je inspireren
Ik heb het al eens vaker gezegd: de kunst afkijken is een perfecte manier om zelf ergens beter in te worden. Dat geldt ook voor de bestrijding van een hardnekkig onrustig gevoel.
Kijk eens om je heen en vraag je af wie in jouw netwerk de rust zelve is. Vraag die persoon wat hij doet om zijn rust te behouden. Hoe vindt hij bijvoorbeeld de balans tussen werk en privé? Hoe transformeert hij stressvolle situaties tot behapbare projecten?
Je hoeft natuurlijk niet precies hetzelfde te gaan doen als die ander. Sterker nog, dat werkt waarschijnlijk alleen maar averechts. Jij bent een andere persoon en hebt dus een andere aanpak nodig.
Toch haal je vaak kleine tips uit zo’n gesprek die ook voor jou passend zijn.
7. Onderzoek de energiezuigers in je leven
Een onrustig gevoel is funest voor je energieniveau. Tegelijkertijd zijn energiezuigers funest voor je gemoedstoestand. Wat? Energiezuigers? Ja, van die taken of mensen die je alleen maar energie kosten. Buiten een lege batterij leveren ze je niets op.
Om ervoor te zorgen dat je rust ervaart, zul je je dus bewust moeten zijn van de energiezuigers in je leven. Wie of wat geeft jou dat lege en onrustig gevoel?
Ook hier geldt dat bewustwording een prachtige eerste stap is naar herstel. Je neemt je onrustig gevoel alleen maar weg als je bereid bent het aantal energiezuigers in je leven te verlagen. Dat kan een pittig proces zijn.
Krijg je het zelf niet voor elkaar? Een coach of therapeut kan je erbij helpen.
8. Sta bewust stil bij een onrustig gevoel
Dat onrustig gevoel is er vast niet voor niets. Geen enkele emotie is namelijk functieloos. Zelfs de grootste weerstand is er om je te beschermen tegen gevaarlijke situaties.
Daarom is het altijd goed om na te denken over de betekenis van dat onrustig gevoel. Waar komt het vandaan? Wanneer is het begonnen en wat triggert je het meest?
Als je die informatie goed in kaart hebt gebracht, kun je veel makkelijker nagaan of je onrustig gevoel terecht is. Je brein is namelijk nogal goed in overdrijven. Het behoedt je voor situaties die eigenlijk helemaal niet gevaarlijk zijn. En daar mag je best doorheen prikken.
Lees eens meer over de RET-methode, een manier om je gedachtenpatroon om te leren buigen.
Is dat onrustig gevoel terecht? Verzin dan een manier om, waar mogelijk, je omstandigheden te veranderen.
9. Beperk cafeïne- en alcoholinname
Vind jij dat extra kopje koffie in de ochtend wel lekker om je goed te kunnen focussen? En biedt dat biertje je de nodige ontspanning in de avond? Dat klinkt allemaal heel positief, maar ondertussen voeden cafeïne- en alcoholgebruik je onrustig gevoel alleen maar.
Van cafeïne is wel duidelijk waarom het niet handig is bij een onrustig gevoel: het is een pepmiddel en maakt je brein dus actief. Niet heel praktisch als je probeert rustig te worden.
Maar hoe zit dat dan met alcohol? Dat kan toch juist heerlijk ontspannend werken? Ja en nee. Het moment van nuttigen kan inderdaad heel rustgevend zijn.
Alcohol heeft echter ook een minder positieve uitwerking op je lichaam. Het zorgt er onder meer voor dat het stresshormoon cortisol minder snel wordt afgebroken. Laten staan dus, in stressvolle tijden!
10. Wees aardiger voor jezelf
De ultieme manier om onrustig gevoel uit je hoofd te verbannen, is met wat extra verwennerij. Heb je het druk? Plan dan tijd in voor jezelf. Tijd die je op een fijne manier kunt gebruiken om weer tot jezelf te komen.
Ga lekker wandelen met de hond, lees een boek, ga in bad… Het maakt niet uit wat je doet, zolang je er maar gelukkig van wordt. We gebruiken al zoveel tijd aan alles wat moet!
Vaak werkt deze aanpak veel beter dan alle overdenkingen bij elkaar. Je geeft jezelf namelijk even de ruimte om jou te zijn. En is dat niet precies wat we allemaal het liefste willen?
Online cursus positief leven zonder stress
Heb je genoeg van die slopende stress? Wil je jezelf omringen met positiviteit op je werk, thuis of met vrienden? Dan is de cursus ‘Positief Leven zonder Stress’ van Newstart echt iets voor jou!
👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken.
👉 Ga 9 weken lang, twee keer per week, aan de slag met handige oefeningen en tips die je helpen die stress de deur uit te gooien en meer ontspannen in het leven te staan.
👉 Jij bepaalt zelf waar en wanneer je de cursus volgt. Makkelijk, toch?
👉 En het mooie is, na de cursus houd je toegang tot al het online materiaal.
Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!
Negeer een onrustig gevoel nooit
Uit bovenstaande tips blijkt wel dat je een onrustig gevoel nooit mag negeren. Neem het serieus, maar zet het ook in perspectief. Ik hoop van harte dat deze tips je daarbij helpen.
Wat deed jij onlangs om een onrustig gevoel te verminderen? Ik lees het heel graag in je reactie.
Hallo,
Ik wil er graag over praten maar wil geen zeurpiet worden. Dus krop het vaak op. Ik weet dat het niet goed is. Maar heb eigenlijk hulp nodig.
Goed dat je beseft dat het opkroppen je niet verder brengt. Je kunt vrijblijvend een gesprek met een maatschappelijk werker (gratis) of een psycholoog aangaan, dan kun je altijd beslissen wat je er verder mee wilt. In ieder geval veel sterkte en succes.
Hartelijke groet,
Astrid
Leven Vol Lef
Hoe gaat het nu met je?
Heb veel stress als ik onrustig ben dan rust ik meestal uit en gaop tijd slapen en de volgende dag weer ontspannen en even lopen
Heb veel onrust in mijn lijf
Als ik rust en ff slaap word ik heel angstig wakker.