Alleen zijn: 6 tips om er beter in te worden

alleen zijn featured

Vind jij alleen zijn moeilijk? Ben je bang dat je vereenzaamt als je regelmatig alleen bent? Lees dan vooral dit artikel. Ik vertel je waarom af en toe alleen zijn juist ontzettend goed voor je is. Ook vertel ik je hoe je de kunst van het alleen zijn beter kunt beheersen. 

Online cursus positief leven zonder stress

Heb je genoeg van die slopende stress? Wil je jezelf omringen met positiviteit op je werk, thuis of met vrienden? Dan is de cursus ‘Positief Leven zonder Stress’ van Newstart echt iets voor jou!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken.

👉 Ga 9 weken lang, twee keer per week, aan de slag met handige oefeningen en tips die je helpen die stress de deur uit te gooien en meer ontspannen in het leven te staan.

👉 Jij bepaalt zelf waar en wanneer je de cursus volgt. Makkelijk, toch?

👉 En het mooie is, na de cursus houd je toegang tot al het online materiaal.

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

Het verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn

Je bent zeker niet de enige die tijd doorbrengen met zichzelf moeilijk vindt. De meeste mensen denken namelijk dat alleen zijn over eenzaamheid gaat. 

Niets is minder waar. Je eenzaam voelen is totaal iets anders dan goed alleen kunnen zijn. Als je regelmatig tijd doorbrengt met jezelf, ga je dat eenzame gevoel juíst tegen. Ik leg je uit hoe dat zit. 

Een gevoel van eenzaamheid is eigenlijk nooit positief. Als je eenzaam bent, voel je geen verbinding met anderen. Of ze nu wel of niet in je nabijheid zijn. 

Je kunt je zelfs ontzettend eenzaam voelen in een ruimte die vol staat met mensen. Terwijl je je, wanneer je alleen bent, juist enorm verbonden kunt voelen met je vrienden en familie. 

Eenzaamheid gaat gepaard met gevoelens van leegte, verdriet en somberheid. Dat je die emoties wilt vermijden, is alleen maar logisch. 

Je moet echter begrijpen dat eenzaamheid niet wordt veroorzaakt door alleen zijn. Juist door regelmatig tijd voor jezelf in te plannen, zonder alle prikkels van buitenaf, blijf je verbonden met jezelf. 

En net díe verbinding heb je het hardste nodig om connecties aan te gaan met andere mensen. Angst voor alleen zijn is dus niet gegrond. Hierna vertel ik je waarom het zo goed is om af en toe even tijd met alleen jezelf door te brengen. 

6 redenen waarom alleen zijn goed voor je is

A. Jezelf leren kennen

Wil jij jezelf leren kennen? Dat doe je het makkelijkst zonder andere mensen om je heen. Als je alleen bent, kun je pas echt in alle vrijheid kijken naar wie je bent

Als je altijd maar omgeven bent door anderen, of dat nu live of digitaal is, heb je nauwelijks de tijd om te voelen en ervaren wie jij nu eigenlijk bent.  

B. Ruimte voor groei 

Wanneer je jezelf beter leert kennen, is persoonlijke groei daar het logische gevolg van. Je weet beter wie je bent en waar je voor staat, waardoor je, bewust of onbewust, keuzes gaat maken die beter bij je passen. Dat geldt niet alleen voor werk, maar bijvoorbeeld ook voor relaties en interesses. 

Je zelfvertrouwen groeit, waardoor je een leuker mens wordt. Voor jezelf, maar ook voor je vrienden en familieleden. Alleen zijn geeft je een basis om echt gelukkig te zijn. 

C. Je creativiteit gaat stromen 

Mensen hebben prikkels nodig. Die houden het brein scherp en betrokken. Tegelijkertijd is een te grote hoeveelheid stimuli alleen maar schadelijk. Je kunt er zelfs overspannen van raken of een burn-out van krijgen

Misschien merk je het zelf wel eens op je werk. Je zit met een probleem en vindt er maar geen oplossing voor. Hoe lang je er ook over nadenkt. En dan ineens, als je ‘s avonds ontspannen aan het hardlopen bent, ben je erachter hoe je de lastige situatie moet aanpakken. 

Als je alleen bent en de ontspanning opzoekt, krijgt je hoofd de mogelijkheid om alle bedenkingen van die dag te verwerken. Dat geeft ruimte voor creatieve oplossingen waar je eerder helemaal nog niet aan had gedacht! 

D. Je komt tot rust

Eén van de belangrijkste redenen om af en toe alleen te zijn is rust. Je vindt pas écht rust als je even helemaal op jezelf bent zonder sociale interactie. Ik heb zelf intussen wel geleerd dat een smartphone en televisie alleen maar ruis geven als je tot rust probeert te komen. 

Ga daarom eens rustig mediteren of laat simpelweg je gedachten de vrije loop. Je zult merken dat je daar uiteindelijk heel rustig van wordt. Daardoor kun je meer aan en word je productiever op de momenten dat je dat moet zijn. 

E. Je hebt ruimte voor je eigen behoeftes 

Als je regelmatig even op jezelf bent, geeft je dat ruimte te bedenken wat je echt wil in je leven. Je hebt in die momenten me-time tijd om je interesses verder te ontwikkelen. Misschien wilde je altijd al wel leren pottenbakken of handletteren. 

Juist als je jezelf die tijd en ruimte gunt, kun je je met veel plezier verdiepen in nieuwe dingen. 

F. Je wordt een onafhankelijk persoon 

Ben je weleens alleen op vakantie geweest? Dan weet je misschien dat je dan helemaal op jezelf bent aangewezen. Jij bepaalt waar je heen gaat en hoe je programma eruitziet. Je hoeft niemand verantwoording af te leggen.

Ondanks dat dat best wel spannend kan zijn, geeft deze vorm van alleen zijn je een enorm cadeau: je wordt er onafhankelijk door. Dat gevoel van onafhankelijkheid is de perfecte basis voor een groeiend zelfvertrouwen. Met alleen zijn kun je leren omgaan, je leert je eigen gedachten beter kennen.

Ook in de toekomst weet jij hoe je je eigen keuzes moet maken en laat je je geluk niet afhangen van de keuzes van een ander. 

Waarom alleen zijn zo moeilijk kan zijn 

Ondanks dat er zo veel goede redenen zijn om af en toe even op jezelf te zijn, hebben toch veel mensen er moeite mee. En daar zijn 2 belangrijke redenen voor: fear of missing out en angst voor de confrontatie met zichzelf. 

Fear of missing out

Vrij vertaald betekent fear of missing out (FOMO) dat je bang bent om iets te missen. En die angst wordt alleen maar in de hand gewerkt door de komst van sociale media. 

Die apps hebben maar 1 doel: jou zo lang mogelijk op hun kanaal houden. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je natuurlijk worden gevoed met de dingen die jou het meest interesseren. 

Sociale media werken daardoor zeer verslavend. En de fear of missing out wordt zo alleen maar groter. Met alleen zijn loop je dus niet alleen in het echte leven het risico om dingen te missen, maar ook in de virtuele wereld. En dat is reden genoeg voor mensen om écht alleen zijn niet eens te proberen. 

Lees tip: Hoe kun je leren omgaan met paniekaanvallen?

Confronterende gedachten

Een andere reden waarom alleen zijn spannend of ingewikkeld voelt is dus angst. Mensen zijn bang voor de confrontatie met zichzelf als ze in hun eentje tijd doorbrengen. 

Lees ook: Hoe kom je van zelfmedelijden af?

In feite staat deze angst gelijk aan een vrees voor negatieve emoties. Als de afleiding volledig ontbreekt, blijf je alleen over met je gedachten en gevoelens. En die kunnen best wel eens confronterend zijn. 

Want wat doe je als je erachter komt dat je niet lekker in je vel zit? Of dat je niet zeker weet of je relatie nog wel goed zit? Het kost nogal wat energie en moeite om je door dat soort emoties heen te worstelen. Dat is dan ook precies waar de behoefte aan afleiding vandaan komt voor veel mensen. 

Alleen zijn verplicht je jezelf diep aan te kijken in de spiegel. Je wordt je bewust van wie je echt bent. Dat is misschien moeilijk, maar wel de moeite waard! 

6 tips om beter alleen te zijn 

Heb jij na het lezen van al deze voordelen ook meer zin gekregen wat vaker alleen te zijn? Dan kun je daar prima naartoe werken, zelfs als je eigenlijk helemaal niet graag alleen bent. Ik geef je 6 tips die je hierbij kunnen helpen. 

1. Begin makkelijk

Wellicht heb je veel moeite met het idee van uren oefenen met alleen zijn. Zorg er dan voor dat je het jezelf in eerste instantie niet te moeilijk maakt. De gouden tip is hier: houd het simpel. 

Begin met korte momenten van stilte en rust, al dan niet in de buitenlucht. Zo blijft het leuk en behapbaar. Voor je het weet krijg je meer en meer behoefte om langer alleen te zijn. 

2. Zet al je devices uit 

Dit is in de huidige tijd misschien wel de lastigste tip om op te volgen. Toch heeft het uitschakelen van al je devices een positief effect op je stressniveau. 

Doordat de constante stroom aan berichten even niet de kans krijgt je hersenpan binnen te dringen, creëer je een enorm gevoel van rust. Wellicht niet direct; je kunt zelfs last krijgen van ontwenningsverschijnselen. 

Maar als je daar doorheen bent, kom je echt tot jezelf en raak je ook op een onbewust niveau meer ontspannen. 

3. Muziek luisteren

De enige uitzondering op de tip hierboven is muziek. Door de aanwezigheid van ontspannende muziek heb je waarschijnlijk minder moeite met je tijd alleen. 

Let er wel op dat je écht alleen je muziek aanzet. Stiekem je socials checken geeft je hoofd en lijf geen rust.  

4. Reserveer tijd voor jezelf 

Of je nu wel of niet vaak in je eentje thuis bent, het is altijd goed om letterlijk tijd voor jezelf te reserveren. In je drukke planning, bedoel ik dan. 

Zet gedurende de week eens een paar kruizen in je agenda. Reserveer een uurtje voor jezelf waarin je in je eentje op pad gaat. Of gewoon de stilte thuis opzoekt in een aparte ruimte. 

De reden voor die kruizen is simpel: je maakt deze afspraak met jezelf visueel. Daardoor vergeet je hem minder snel. Je voorkomt ook dat je elke avond maar weer op de bank zit, terwijl sociale media en een film kijken elkaar afwisselen. Niet het ideale scenario als je van je onrustige gevoel af wilt komen…

5. Wees actief tijdens je alleen zijn 

Vind je het idee van alleen zijn met enkel je gedachten nogal heftig? Dan is een actieve vorm van terugtrekking misschien iets voor jou. Denk bijvoorbeeld aan meditatie, yoga of een rustige boswandeling. Ook fietsritjes of hardlooprondes kunnen een perfecte oefening zijn. 

De activiteit geeft je brein iets anders om zich op te richten, waardoor je minder overweldigd wordt door alle emoties die in je huizen. 

Je kunt deze vorm van op jezelf zijn ook gebruiken als een opstapje naar echte stilte.

6. Wees niet bang voor eenzaamheid

Ik wil nog eens benadrukken dat eenzaamheid en alleen zijn 2 totaal verschillende dingen zijn. Als je regelmatig even tijd voor jezelf maakt, bouw je vooral aan een goed fundament voor de relaties die je hebt. 

Je voelt je pas eenzaam als je niet echt in verbinding kunt zijn met de mensen om je heen. Zelfs als je leven in het teken staat van het welbevinden van die mensen, kun je nog eenzaamheid ervaren. 

Lees ook: Hoe kun je stoppen met please gedrag?

Wees dus niet bang dat eenzaamheid op de loer ligt als je je regelmatig even terugtrekt. Integendeel, het sterkt waarschijnlijk alleen maar je relaties. 

Online cursus positief leven zonder stress

Heb je genoeg van die slopende stress? Wil je jezelf omringen met positiviteit op je werk, thuis of met vrienden? Dan is de cursus ‘Positief Leven zonder Stress’ van Newstart echt iets voor jou!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken.

👉 Ga 9 weken lang, twee keer per week, aan de slag met handige oefeningen en tips die je helpen die stress de deur uit te gooien en meer ontspannen in het leven te staan.

👉 Jij bepaalt zelf waar en wanneer je de cursus volgt. Makkelijk, toch?

👉 En het mooie is, na de cursus houd je toegang tot al het online materiaal.

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

De zin van alleen zijn 

Alleen zijn is absoluut zinvol. Het is goed je dat te realiseren. Onthoud ook dat alleen zijn iets anders is dan eenzaam zijn. Wees dus niet bang om regelmatig de moeite te nemen even heerlijk in je eentje te genieten van je eigen aanwezigheid. Het zal je verder brengen. 

Wat is voor jou de grootste reden om alleen zijn uit de weg te gaan? 

7 gedachten over “Alleen zijn: 6 tips om er beter in te worden”

  1. Ik heb een zware tinnitus en stress en een zware depressie al 5 jaar. Niets heeft geholpen ik heb nu als laatse behandeling rtms 5 x in de week naar Amsterdam. Ik ben heel eenzaam en ziek. Slik veel lorazepam en antidepressiva. Ik heb een euthanasie verklaring. Ik heb geen kinderen of familie en vrienden. Ik ben 74 jaar.
    Dit is nu 5 jaar en ik kom er niet meer uit.

    Beantwoorden
    • Beste Roelie,

      Dat is veel allemaal bij elkaar! Psychologische begeleiding zou hier wel in kunnen steunen als u hier voor open staat. In het ziekenhuis of via de huisarts of gemeente kan er mee gedacht worden welke ondersteuning u zou kunnen helpen. In elk geval heel veel sterkte midden in dit alles.

      Hartelijke groet,

      Astrid
      Leven Vol Lef

      Beantwoorden
    • Ik kan je niet helpen zou wel me zelf willen opstellen om misschien wat tijd door te brengen met u ben wel jong maar heb zelf ook depressies en geen familie of vrienden misschien kan ik helpen

      Beantwoorden
  2. als ik naar het bos ga alleen ,dan kan ik me soms allen voelen ,dan ben ik mezelf ook even kwijt ,als ik dan even naar mezelf kijk op mijn camera dan zak ik in mijn lichaam ,dan is die verbinding er weer ! voor mij werkt dat !
    wens jullie veel kracht toe
    annoniem

    Beantwoorden

Plaats een reactie