Je onzekerheid overwinnen? Volg deze 12 tips!

onzekerheid overwinnen

Een gebrek aan zelfvertrouwen staat je levensgeluk aardig in de weg. Je kunt je moeilijk ontspannen en twijfelt aan alles. Je onzekerheid overwinnen biedt jou toegang tot een prettiger en gemakkelijker leven. 

Ben jij wel toe aan een meer zelfverzekerde versie van jezelf? Dan is het goede nieuws dat je dit niet alleen hoeft te doen. Je kan bijvoorbeeld een online cursus volgen die je hierbij helpt.

👉 Deze online cursus bevat 12 wekelijkse lessen met praktische oefeningen en vragen om Blijvend Zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Tijdelijk krijg je 3 gratis e-boeken voor nog meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie.

De cursus is gemaaktdoor Frank de Moei, professioneel coach en trainer met jarenlange ervaring. De cursus is gebaseerd op wetenschappelijke methodieken Je kan deze cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt.

1. Je bent goed genoeg zoals je bent

De eerste tip klinkt makkelijker dan hij is: weet dat je goed genoeg bent zoals je bent. Kun je niet zo mooi zingen als je zus? Maakt niet uit. Lukt het jou niet een heerlijk diner op tafel te zetten met kerst? Geen zorgen.

Jij hebt andere kwaliteiten en ook jij bent, net als ieder ander, een uniek persoon. Je hoeft niet overal de beste in te zijn. Zowel jouw goede als je minder goede eigenschappen maken wie je bent. 

Leg jezelf niet te veel druk op. Laat anderen van je denken wat ze willen. 

Jij bent jij. En dat is goed genoeg. 

2. Denk positiever over jezelf

Nogal wat mensen denken negatief over zichzelf. Die gedachten komen vanuit henzelf, of worden getriggerd door de perfecte plaatjes die anderen in de (sociale) media tentoonspreiden. 

Wil jij je onzekerheid overwinnen, dan kun je beter nagaan met welke dingen je zelf blij en gelukkig maakt

Vergelijk jezelf daarom niet constant met de mensen die op je socials voorbij komen. Houd ook eens een dagboek bij. Schrijf daarin dagelijks de dingen op die je positief vindt aan jezelf. Een paar voorbeelden:

 • Ik heb een gezonde maaltijd gekookt.
 • Ik ben bij mijn moeder op bezoek geweest. 

Lees ook: RET-methode, negatieve gedachten leren ombuigen.

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

3. Durf je eigen weg te gaan

Wil jij je écht minder onzeker voelen, dan is je eigen weg bewandelen een mooie stap. Dat is nog niet zo makkelijk, omdat je daarmee jezelf kunt zetten in die vervelende schijnwerpers. Vooral als die eigen weg wat onconventioneel is. 

Als je meegaat in de stroom, omdat dat van je verwacht wordt, maak je daarmee veel mensen gelukkig. Maar behoor je zelf ook tot die groep? Of raak je jezelf kwijt door mee te gaan in de stroom. Hoe fijn is het als je dit niet doet en jezelf terugvindt?

Leestip: Hoe wordt je beter in alleen zijn?

En ben je zelf niet het belangrijkst? 

Waag die sprong in het diepe. Maak die reis, zeg je baan op, begin je eigen bedrijf, wat dan ook! Alleen jij bepaalt hoe jouw pad eruit ziet. En pas als je die vrijheid neemt, leer je die vervelende onzekerheid te overwinnen. 

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

4. Neem een zelfverzekerde houding aan

Voel je je vaak onzeker? Houd dan jezelf voor de gek. Het werkt namelijk.

Als jij je zelfverzekerder voordoet dan je daadwerkelijk bent, zien anderen jou ook als een zeker persoon. Ze gaan je daardoor ook zo behandelen. Jij voelt je daardoor op jouw beurt echt zekerder over jezelf, waardoor je niet meer hoeft te doen alsof. Je gaat je vanzelf minder onzeker voelen.

Verander niet in één keer alles aan je houding. De kans is klein dat je dan serieus genomen wordt. Denk aan subtiele dingen:

 • loop meer rechtop
 • kijk mensen in hun ogen aan
 • geef anderen een stevige handdruk

5. Benoem elke dag dingen waar je dankbaar voor bent

Eerder benoemde ik al het dagboekje voor positieve gedachten. In zo’n dagboek kun je ook de dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent. 

Die extra nadruk op dankbaarheid maakt van jou een blijer en meer tevreden persoon. Het zorgt er bovendien voor dat je je hersenen traint in positiviteit. 

Doordat je je positiever en meer tevreden voelt, kun je de onzekerheid overwinnen. Die heeft namelijk niets meer om aan vast te blijven plakken. 

6. Nuanceer en relativeer 

Fouten maken is één ding. Jezelf erop blijven aanspreken is een tweede. Stel, je vrienden komen bij je eten. Op het laatste moment herinner je je dat één van hen vegetarisch eet. Daar heb je geen rekening mee gehouden en de winkels zijn al dicht. 

Voor mensen die zich vaak onzeker voelen is dit reden voor stress. Terwijl je op dit soort momenten ook kunt kijken hoe je je probleem op een creatieve manier kunt oplossen. 

Zo’n fout is niet het einde van de wereld. Sterker nog, hij geeft je een tijd later nog gespreksstof. Wees daarom niet te streng voor jezelf. Nuanceer, relativeer en lach erom waar het kan. 

7. Praat met anderen en lees boeken

Om je heen bevinden zich nogal wat andere onzekere mensen. Je ziet het alleen niet altijd aan hen. Vooral die mensen die nu zelfverzekerd naar de wereld kijken, zijn een bron van inspiratie voor jou. 

Praat met hen, vraag hoe zij met onzekerheden omgaan. Neem iets mee van hun kijk op de wereld. Bepaal daarbij wel altijd welke tips daadwerkelijk bij jouw karakter passen. 

Ook boeken over onzekerheid overwinnen en zelfvertrouwen geven je een bredere kijk op het onderwerp. Een boek dat vol staat met praktische tips is De verborgen wijsheid van spanning, stress, zorgen en onzekerheid van Sheryl Paul.  

8. Durf nieuwe dingen te doen

Nieuwe dingen ondernemen is spannend. Dat herkennen we allemaal. Dat is niks voor onzekere mensen, denk je misschien. 

Toch zet juist die spanningsprikkel jouw onzekerheid om in zelfvertrouwen. Als je maar doorzet. Laat die beren er zijn, maar durf ze ook aan de kant te zetten. Je hoeft niet voor alle scenario’s een oplossing te hebben om toch te kunnen beginnen.

Nadat je die spannende onderneming hebt volbracht, schiet je zelfvertrouwen omhoog. Je hebt het toch maar mooi gedaan! 

Dus ontmoet die nieuwe mensen of draag je gedicht voor op een podium. Stap over de grenzen van je comfortzone. 

9. Neem afscheid van energieslurpende mensen of taken 

Als je je snel onzeker voelt, is een stabiele omgeving extra belangrijk. Energieslurpende mensen en taken horen daar niet in thuis. 

Voor energiezuigende mensen geldt meestal dat ze zelf ook erg onzeker zijn. De kans is groot dat zo iemand jouw eigen onzekere gedrag versterkt. Dat wil je uiteraard niet.

Energieslurpende taken maken je vooral moe en gespannen. Wanneer die vermoeidheid zich in je systeem nestelt, vergroot hij je andere negatieve gevoelens. Zoals jouw onzekerheid. 

Matig dus het aantal energieslurpers om je heen. 

10. Stop met pleasegedrag

Pleasen en jouw onzekerheid zijn elkaars beste vrienden. Als je onzeker bent, vind je het namelijk moeilijker om voor jezelf op te komen. Het is dan veel prettiger om naar de pijpen van anderen te dansen. 

Gelukkig kun je deze gedachte ook omdraaien. Als je gaat stoppen met pleasen, krijgt je zelfvertrouwen meer kans zich te ontwikkelen. Af en toe ‘nee’ zeggen geeft jezelf het gevoel dat je controle houdt. 

Bovendien behartig je daarmee je eigen belangen. Die omschakeling vormt een mooie voedingsbodem voor een minder onzeker leven. 

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

11. Neem kleine stappen

Zelfverzekerd word je niet in één dag. Al helemaal niet als je een onzekere basis hebt. Maar ook jij kunt het bereiken. Iedereen heeft het in zich om onzekerheid te overwinnen. Je hebt er alleen de juiste weg en wat geduld voor nodig. Dat is waar jij behoefte aan hebt. 

Wees tevreden met kleine stappen voorwaarts. En als je weer een stapje terug moest doen, is dat helemaal niet erg. Vraag je af wat daaraan ten grondslag lag en kijk daarna weer vooruit. 

Alleen stap voor stap word je een meer zelfverzekerde versie van jezelf. Gun jezelf die tijd. Het scheelt je een hoop stress en frustratie. 

Bij die kleine stapjes horen haalbare doelen. Kleine successen geven je het gevoel dat je op de goede weg bent. Sterker nog, je wordt er zelfverzekerd van, omdat je je doel bereikt hebt. Ook door een klein doel te bereiken, heb je geleerd een stukje onzekerheid te overwinnen.

Lukt het je niet een vooraf bepaald doel te bereiken? Wees niet teleurgesteld in jezelf. Iedereen komt onderweg obstakels tegen. Stel gewoon de weg naar je doel bij. Streef naar kleine successen en daarmee naar zelfvertrouwen. 

Ook jij kunt je onzekerheid overwinnen

Ik geloof er heilig in: iedereen kan onzekerheid overwinnen. Ook jij. Laat deze tips je daarbij helpen, ze helpen je te reflecteren op jezelf. 

Op welke momenten voelde jij jouw onzekerheid verdwijnen? Ik ben benieuwd naar je reactie. En ken je anderen die wat aan deze tips kunnen hebben? Deel ze gerust. 

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

2 gedachten over “Je onzekerheid overwinnen? Volg deze 12 tips!”

 1. Geweldig! Hier ga ik me de komende tijd maar eens mee bezig houden.
  Ergens weet ik dat ik goed genoeg ben, ik ga mijn innerlijke kind opzoeken en zorgen dat ze weer tevoorschijn komt!

  Beantwoorden
  • Beste Angela,

   Bedankt voor je positieve reactie! Veel succes en plezier met het toepassen van de adviezen.

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden

Plaats een reactie