Gebruik deze 16 tips om je hoofd leeg te maken

hoofd leegmaken

In de hedendaagse maatschappij is ontspanning soms moeilijk te vinden. Je brein krijgt continu nieuwe prikkels binnen, waardoor je niet zomaar rust vindt die je nodig hebt.

Een overprikkelde hersenpan functioneert niet volwaardig. Wil jij daarom ook wel eens je hoofd leegmaken? De volgende 16 tips gaan je daarbij helpen. 

1. Realiseer je wat een vol hoofd met je doet

Ik zei het net al: een vol hoofd werkt niet naar behoren. Het vreet energie en veroorzaakt op den duur zelfs aanzienlijke stress. Jijzelf, je gezin, je baan en zelfs je huisdier lijden hier onder. 

Nu je dit weet, realiseer je je misschien ook beter waarom je hoofd leegmaken zo nodig is. Weet dat er een weg is naar meer rust en tevredenheid. Maar daar moet je wel actief mee aan de slag. 

2. Maak een gedachtendump 

Nu je weet dat je zelf invloed hebt op een vol hoofd, geef ik je meteen een aantal concrete tips om ermee aan de slag te gaan.

De eerste is de zogenaamde gedachtendump. Deze truc wordt in de managementwereld nogal eens gebruikt. Dit is wat je doet:

  • Schrijf in 10 minuten tijd op wat je allemaal bezighoudt.
  • Bepaal daarna wat prioriteit heeft. Kijk ook welke taken je (voorlopig) kunt elimineren of delegeren.
  • Maak een gestructureerd schema van de zaken die je wel moet doen. Een overzichtelijke to-do-list dus.
  • Herhaal deze stappen iedere week. Het maakt gegarandeerd je hoofd leeg!

3. Plan 2 à 3 keer per week een piekerkwartier

Tijdens een piekerkwartier mag je ongestoord over al je zorgen nadenken. Heerlijk idee, toch? 

Alle sombere gedachten die je buiten je piekerkwartier te binnen schieten, geef je op dat moment maar weinig aandacht. Je verzamelt ze enkel op een piekerpapier. 

Door de dagen heen bouw je een lijstje op. Dat neem je mee je piekerkwartier in. Bepaal tijdens dat kwartier waarover je je nog steeds zorgen maakt. Daar laat je lekker je gedachten over gaan. Zo maak je je hoofd leeg! Gaandeweg zal je ontdekken hoe vaak je dit nodig hebt, neem hier ook je tijd voor.

Uiteindelijk zul je merken dat je hoofd buiten de geplande piekermomenten minder vol aanvoelt. Je traint jezelf in het los laten.

4. Span je fysiek in

De ultieme manier voor je hoofd leegmaken is fysieke inspanning. 

Het maakt niet uit of je fanatiek gaat sporten of de huiskamer stofzuigt. Lichamelijke arbeid haalt de druk even van je gepijnigde hersenen af. Je moet je immers ergens anders op richten. 

Bovendien komen bij duursporten endorfinen vrij in je lichaam, die je een goed gevoel geven. 

5. Praat met anderen over zorgen

Soms is het niet zo simpel om je hoofd leeg te maken. Bijvoorbeeld als je je ernstige zorgen maakt over je gezondheid of over financiële zaken. 

Op die momenten is het prettig om met anderen je zorgen te delen. Dat kunnen vrienden zijn of familieleden. Ook een professionele coach kan je verhaal aanhoren. 

Benoemen waar je hoofd vol mee zit, maakt dat je je gedachten op een rijtje zet. Daardoor krijg je weer overzicht en controle. 

6. Concentreer je op de ademhaling 

Wanneer je je echt overmand voelt door vervelende gedachten en gevoelens, helpt een ademhalingsoefening of meditatie nog wel eens. Je merkt dat je hoofd vol zit.

Tijdens die oefening zorg je ervoor dat je tot in je buik in- en uitademt. Leg desnoods je hand op je buik, zodat je voelt of je hem voldoende gebruikt. 

Als je je een aantal minuten aaneengesloten puur op een diepe ademhaling concentreert, wordt je hoofd vanzelf rustiger.

7. Wees assertief

Een vol hoofd heeft vaak te maken met stress. In mijn eerdere blog over het verminderen van stress  benoemde ik al dat assertief zijn een weg kan zijn naar meer ontspanning. 

Alleen als je de dingen doet die je zelf graag wilt doen, houd je je hoofd leeg. Je blijft ontspannen en voelt je goed bij jouw beslissingen. 

Dat is compleet anders als je constant de wensen van anderen jouw richting laat bepalen. Stop daarom met het constant pleasen van anderen

8. Noteer je kleine en grote afleidingen

Lijstjes maken kost extra tijd, maar je hebt er echt wat aan. Ze bieden je overzicht en houvast in een drukke tijd. 

Schrijf bijvoorbeeld op welke dingen jou afleiden. Denk aan je partner die binnenkomt terwijl je net een belangrijk stuk voor je werk leest. Of je telefoon die continu naast je ligt te piepen. 

Zodra je een beeld hebt van je afleidingen, kun je er wat aan doen. Bedenk hoe je een aantal van die afleiders uit je leven kunt bannen. Dat scheelt je een hoop kopzorgen. 

9. Doe een powernap

Als je hoofd vol zit zodat al je creativiteit verloren is gegaan, helpt een powernap je de hele dag door. En je bent er niet eens veel tijd mee kwijt!

Als je tien tot maximaal twintig minuten slaapt, voorkom je dat je in een diepe slaap terecht komt. De lichte slaap die je wel meepakt, verhoogt je alertheid aanzienlijk. Dat komt bijvoorbeeld in dit onderzoek onder topsporters naar voren. 

10. Neem vaker pauze in extra drukke tijden

Deze tip klinkt wat paradoxaal. Want hoe kun je nou extra pauzes nemen als je het druk hebt?

In eerste instantie kan ik je alleen maar gelijk geven. Als je echter wat langer over dit idee nadenkt, is het eigenlijk best logisch. 

Een korte pauze tussen je werkzaamheden geeft je brein te ruimte te herstructureren. Je vorige taak sluit je af, zodat je met een blanco vizier aan de volgende begint. 

Door die korte intermezzo’s voorkom je multitasken en daarmee een vol hoofd. 

11. Creëer een rustige, opgeruimde omgeving

Chaos in je hoofd en chaos om je heen zijn nauw met elkaar verbonden. Je hebt vast wel eens gemerkt hoe prettig het is als je huis mooi opgeruimd is. Maar ook hoe moeilijk het is je tot dat opruimen te zetten als je het druk hebt.

De ene chaos houdt de andere in stand. Pas als je één van de twee wegneemt, verdwijnt de ander ook. Wanneer je niet zomaar je hoofd leegmaken kunt, begin dan bij je huis. Je voelt je er een stuk beter door. 

12. Stel prioriteiten

Als je veel te doen hebt, verlies je nogal eens het overzicht. Alles lijkt even belangrijk en je ziet door de bomen het bos niet meer. 

Maak op zo’n moment eens een to-do-list. En dat niet alleen, noteer ook bij ieder item hoe hoog het staat op je prioriteitenlijst. 

Wat moet vandaag gebeuren? Wat kan wachten van waar ik mee bezig ben? Dit soort vragen geeft je uiteindelijk weer overzicht, waardoor je hoofd leeg en weer rustiger aanvoelt en niet meer zo vol zit. 

13. Focus zo vaak mogelijk op het hier-en-nu

Richt jij je ook zo gemakkelijk op alle dingen die nog moeten gebeuren? En op de mogelijke scenario’s die daarbij horen? 

Besef alsjeblieft dat je de toekomst niet in de hand hebt. Natuurlijk kun je beslissingen maken die jou de goede richting op helpen, maar garanties heb je nooit. 

Daarom kun je je energie beter richten op het hier-en-nu. Er zijn vast een heleboel dingen waar je heel tevreden over kunt zijn. Laat die toekomst maar komen. Hoe hij er ook uitziet. 

14. Stop met uitstellen

Over die to-do-list had ik het eerder al. Ik haal hem toch nog een keer aan. Het is namelijk een prachtig instrument om je hoofd leeg te maken als het weer zo vol zit.

Maar hoe voorkom je dat je hoofd vol zit nadat je juist zo hard je best hebt gedaan op zaken aan te pakken? Juist, door de punten op je lijstje op de door jou gekozen volgorde af te handelen. 

Doe je dat niet, dan wordt je lijstje alleen maar langer. Je kunt je wel voorstellen wat dat met je stressgevoelige brein doet… 

15. Kijk minder vaak het nieuws

Het nieuws staat niet bepaald bekend om zijn opbeurende berichten. Meestal is het een aaneenschakeling van narigheid die verspreid over de wereld plaatsvindt en de hele dag doorgaat. Je kunt er flink mee bezig zijn.

Dat is dan ook precies de reden dat een continue toestroom van nieuws jouw hoofd alleen maar voller maakt. Houd het dus lekker bij 1 of 2 nieuwsuitzendingen per dag. Dat geeft je ruimte om je de rest van de tijd weer op je eigen taken te richten.

Voor social media en appjes geldt overigens hetzelfde. Als je daar constant mee bezig bent, krijgt je brein nooit de tijd even rustig te ontspannen

16. Bedenk een favoriete plek en focus hierop

Heb je het echt heel druk en krijg je je hoofd daardoor niet leeg? Gun jezelf dan even de tijd om naar je favoriete plek te gaan. Bedenk waar jij je prettig voelde en je hoofd leeg kon zijn. Dit kan het park zijn waar je gisteren was, maar het kan ook die vakantie op Aruba zijn van een jaar geleden.

Het mooie is: je hoeft niet eens echt te gaan om er toch profijt van te hebben. Ook een visualisatie van dat mooie strand of bos (of welke andere plek dan ook) is al goed.

Visualiseren is een mindfulness-techniek die al jaren wordt gebruikt om tot rust te komen. 

Af en toe je hoofd leegmaken is essentieel

Ondanks dat je brein je soms het tegenovergestelde influistert, is het essentieel om af en toe je hoofd leeg te maken. Je bent het aan je lichaam en geest verplicht. Als je wilt dat ze goed blijven functioneren, tenminste. 

Met bovenstaande tips lukt het je vast dat doel te bereiken. Lukt het niet? Laat me dan gerust weten waarom niet in een reactie hieronder.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *