Loslaten: hoe doe je dat?

loslaten hoe doe je dat

Of je nu wil of niet, er zijn momenten in je leven waarop je dingen los moet laten. Loslaten betekent namelijk ruimte maken voor jezelf. 

De grote vraag blijft echter: leren loslaten, hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel leer ik je hoe je met deze ingewikkelde vaardigheid om kunt gaan. 

Wat is loslaten?

Loslaten betekent dat je dingen achter je kunt laten. Met name dingen die energie, tijd en moeite kosten. Daarmee wil ik niet zeggen dat je alle dingen die moeite of energie kosten uit de weg moet gaan. 

Integendeel. 

Maar soms heeft het totaal geen zin meer je te blijven richten op dingen waar je geen invloed op hebt. Dat lees je bijvoorbeeld terug in de situatie van Linda:

  • Linda (43) kreeg onlangs de diagnose borstkanker. Haar wereld stortte in. Als jonge moeder van 2 kinderen wilde ze gezond zijn en niet hoeven vechten tegen cellen in haar lijf die er niet hoorden.

    Er wachtte Linda een lang behandeltraject, waarbij niet zeker was of ze ooit nog helemaal beter zou worden. Lange tijd vocht Linda tegen haar gevoelens van boosheid en verdriet. Ze kon haar oude leven toch niet zomaar loslaten? 


Toch besloot ze de knop om te zetten en alle negatieve gedachten en emoties toe te laten. Na verloop van tijd merkte Linda dat ze, ondanks de behandelingen, meer energie voelde dan tijdens de start van dit emotionele traject. 

Lees verder over de RET-methode: Bewust je gedachten leren ombuigen.

Linda kwam erachter dat ze zich bleef vasthouden aan een beeld van de persoon die ze was vóór de diagnose. Dat is natuurlijk niet zo raar, want dat beeld beviel haar heel wat beter dan haar nieuwe realiteit. 

Leestip: Wat is passief agressief gedrag.

Toen ze de pijn van haar nieuwe situatie eenmaal accepteerde, lukte het haar weer het beste van te maken van deze heftige periode. Ze kon negatieve gevoelens loslaten en positieve gedachten kregen meer ruimte.

Je ziet dus dat loslaten begint met het toelaten van je angst, je negatieve gedachten en negatieve gevoelens. Zodra je dat lukt, is er weer ruimte voor rust en liefde voor jezelf

Wat gebeurt er als je dingen niet loslaat?

Stel, je voelt je al langer niet meer goed bij je baan. Je wordt niet echt meer op jouw niveau uitgedaagd en met je manager voel je geen klik. Je twijfelt al langer of je voor een nieuwe baan wilt gaan. Dit alles slaat een deuk in je zelfvertrouwen.

Ergens wil je dat wel, maar de stap voelt lastig. Zijn je collega’s daar wel zo leuk als op je huidige werkplek? En maak je nog wel net zoveel kans op promotie? Je ziet het: er zijn altijd genoeg redenen om je oude situatie níet los te laten. 

Omdat mensen zich soms veiliger voelen bij hun oude situatie, klampen ze zich daar maar al te vaak krampachtig aan vast. 

Lees ook: Oude patronen kun je leren doorbreken.

Want ook al voelt die oude situatie niet meer zo goed als vroeger, toch brengt hij ook een gevoel van veiligheid met zich mee. Je creëert er een bepaalde controle mee. 

Als je nooit dingen los durft te laten, zit je uiteindelijk echter wel jezelf in de weg. Je zult je bijvoorbeeld nooit meer echt goed voelen bij je huidige baan, tenzij daar dingen drastisch veranderen. Loslaten betekent dan een stap in het onbekende durven nemen.

Wanneer je dan toch besluit te blijven, loop je het risico op spanningsklachten

Denk daarbij aan:

  • hoofdpijn
  • spierpijn
  • stressgedachten 
  • slaapproblemen
  • en uiteindelijk zelfs een burn-out

Simpel gezegd raak je jezelf kwijt als je altijd maar blijft bij die veilige, vertrouwde keuze die eigenlijk niet meer goed voelt. Dat is niet goed voor jou, maar ook niet voor anderen om je heen. 

Al die stress kan je uiteindelijk je relatie of zelfs je eigen geluk kosten. Er is dus reden genoeg om het heft in eigen handen te nemen en dingen die knellen wél los te laten. 

Leestip: Wanneer zit je relatie niet goed.

Leren loslaten en vertrouwen

Loslaten leer je niet van de ene op de andere dag. Zo’n proces heeft tijd nodig. Het kost bovendien heel wat oefening voordat je overtuigend en gemakkelijk dingen kunt loslaten. 

Om dat voor elkaar te krijgen, heb je vertrouwen nodig. Vertrouwen in je eigen gedachten, maar vooral ook in je intuïtie. 

Vraag jezelf daarom regelmatig af wie je bent en waar je voor staat. Pas als je die zaken voor jezelf helder hebt, kun je verder in het proces. 

Soms lees ik over mensen die helemaal niet weten wat ze willen. Misschien juist wel daarom klampen ze zich vast aan het verleden. Niet omdat het daarin altijd goed ging, maar omdat ze zich prettig voelen bij dat gevoel van veiligheid. Je mist echter dat je positieve dingen in het leven kan ontdekken door iets nieuws te proberen.

Een helder beeld hebben van je wensen is dus zinvol. Ook wil je weten waar je angst zit. Pas als je die herkent, erkent en toelaat, kun je pas echt gaan loslaten. 

5 tips om makkelijker los te laten 

1. Ga even iets heel anders doen

Niet elke kwestie die je los wilt laten is groots en van levensbelang. Soms zit je even met een vraagstuk in je maag waar je maar over blijft piekeren. 

Je hebt bijvoorbeeld een meningsverschil met een vriend en dat laat je maar niet los. Je wil het graag goedmaken, maar je vriend heeft aangegeven even tijd nodig te hebben. Ondertussen vreet de situatie aan je en voel je je met het uur ellendiger. 

Op zo’n moment doe je er goed aan de knop even om te zetten. Ga iets totaal anders doen, waar je je hoofd bij moet gebruiken. Dat hoeft niets ingewikkelds te zijn. Een legpuzzel, een kruiswoordraadsel of even lekker sporten kan al uitkomst bieden. 

Wanneer je je even volledig op die andere bezigheid richt, geef je jezelf ruimte in je hoofd. Doordat je je op iets anders moet concentreren, moet je wel stoppen met piekeren over die ruzie. 

Ook al is zo’n mindswitch lastig, je zult merken dat hij werkt. Hij levert je de rust op die je nodig hebt om vanuit een ander perspectief naar de situatie te kijken. 

2. Ga voor een plan B

Nou, daar zit je dan met je sportschoenen aan, je haar strak in een staart en je sleutels in je handen. Had je net alle moed bij elkaar verzameld om te gaan hardlopen, begint het keihard te plenzen… 

Op zo’n moment heb je een keuze. Nee, ik bedoel niet dat je ook de keuze hebt om in die plensbui te gaan rennen (hoewel dat misschien niet eens zo’n slecht idee is!). Het gaat erom dat je zelf bepaalt hoe je met deze tegenvaller omgaat. 

Als je letterlijk met een pruillip op de bank blijft zitten treuren omdat je sportpoging in het water is gevallen, word je daar vast niet blijer van. Laat daarom plan A los en bedenk een plan B! Je hebt namelijk altijd de vrijheid om van je oorspronkelijke idee af te stappen.

Voor welk plan B je kiest, maakt niet uit. Zolang je maar inziet dat er niets verloren is als plan A geen doorgang kan krijgen. 

3. Afscheid nemen maakt welkom heten mogelijk 

Dit is misschien geen tip die je kunt uitvoeren, maar wel eentje waar je van kunt leren. Loslaten kun je zien als afscheid nemen. Je moet afstand doen van een persoon, een situatie of een plek. 

Dat doet pijn. 

Zoals elk rouwproces pijn doet. Loslaten houdt in dat je die pijn van het afscheid een plekje geeft. Dat lukt het beste als je daarbij stilstaat. 

Pas als het je lukt op een goede, betekenisvolle manier afscheid te nemen, kun je verderop op je levenspad weer ruimte voelen voor een nieuw welkom. Een nieuwe vriendschap, relatie of woonplek misschien. 

Met andere woorden, zolang je je vasthoudt aan hetgeen je verloren bent, is er voor dat nieuwe welkom geen ruimte. En het slurpt energie! Je zet je leven als het ware op stil. Laat dus die relatie los, of je oude werkplek of dat wat je in de negatieve situatie houdt! Laat los wat je vast blijft houden.

Neem deze kennis mee en begrijp het belang van loslaten. Het gaat je helpen bij nieuwe stappen in je leven.

4. Accepteer dat je niet alles onder controle hebt

Eigenlijk is durven loslaten vooral verbonden aan het besef dat je niet alles onder controle hebt. Hoewel de controle loslaten makkelijker gezegd dan gedaan is, is het wel mogelijk.

Neem nou vliegangst. Iemand die daar last van heeft, geeft vaak al snel aan dat de angst voortkomt uit het gebrek aan controle. 

De beste remedie is dan acceptatie. Vind het oké dat je niets over de situatie te zeggen hebt. 

De piloot zal toch niet voor niets jarenlang gestudeerd hebben voordat hij zelfstandig het vliegtuig mocht vliegen. En we gaan er natuurlijk uit dat hij wél alles onder controle heeft. 

5. Schakel onafhankelijke hulp in

Als je het extreem lastig vindt om dingen los te laten, kan het zinvol zijn hulp in te schakelen. Een onafhankelijke professional kan jouw situatie bekijken zonder daarbij emotioneel betrokken te zijn. Zoiets is veel moeilijker als het over je eigen leven gaat. 

Met de professional ontrafel je de geheimen achter jouw behoefte aan veiligheid en controle. De informatie die daaruit voortkomt, gaat je helpen uiteindelijk wél los te durven laten. 

Durf!

Al met al heeft loslaten vooral met durven te maken. Durf die stap te zetten om een andere afslag te nemen. Eentje die onbekend is en daardoor reuzespannend. Zie deze stap als een leerproces en laat bovenstaande tips je daarbij helpen.

Wie of wat kon jij moeilijk loslaten in het verleden? 

4 gedachten over “Loslaten: hoe doe je dat?”

  1. ik probeer alles los te laten maar op de gekste momenten begint een onrust en bewegen van binnen dit kan ik dan niet tegen houden en weet daar niet mee om te gaan, vriende lijken groet.

    Beantwoorden
  2. Dank je wel!! Ik herken het ontzettend door mijn situatie waar ik in zit. En nu ik het de naam narcistisch kan geven, valt alles op zijn plek. Ik ga nu duidelijk voor mezelf kiezen en opnieuw beginnen. Nogmaals Dank.

    Beantwoorden
    • Beste Rober,

      Wat goed om te horen dat het artikel je duidelijkheid heeft gegeven! Heel veel succes met het kiezen voor jezelf en hierdoor echt in vrijheid te gaan leven.

      Hartelijke groet,
      Astrid

      Leven Vol Lef

      Beantwoorden

Plaats een reactie