Wil je leren hoe je negatieve gedachten loslaat? Lees deze 15 tips!

negatieve gedachten loslaten

Heb je wel eens last van negatieve gedachten? Dat is helemaal niet erg. Het wordt echter een ander verhaal als je continu uitgaat van doemscenario’s. Daar wordt je wereld heel wat kleiner en vervelender door. 

Negatieve gedachten leren loslaten is lastig, maar je hoeft dit niet alleen te doen. Je kan bijvoorbeeld een online cursus volgen die je hierbij helpt.

👉 Deze online cursus bevat 12 wekelijkse lessen met praktische oefeningen en vragen om Blijvend Zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Tijdelijk krijg je 3 gratis e-boeken voor nog meer zelfvertrouwen en zelfacceptatie.

De cursus is gemaaktdoor Frank de Moei, professioneel coach en trainer met jarenlange ervaring. De cursus is gebaseerd op wetenschappelijke methodieken Je kan deze cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt.

1. Vervang je gedachten door positieve gedachten 

Negatieve gedachten geven je al snel een rotgevoel en geven een lage eigenwaarde. Het goede nieuws is dat je invloed kunt uitoefenen op je gedachten en daarmee op je gevoel. 

Vraag je af door welke helpende gedachte je je negatieve gedachte kunt vervangen. 

Een voorbeeld: je denkt dat je je tentamen nooit gaat halen, omdat je nou eenmaal slecht bent in wiskunde. Die gedachte alleen al staat een goede prestatie in de weg. Daarom zet je daar een helpende gedachten tegenover. 

Bijvoorbeeld: Omdat ik wiskunde moeilijk vind, roep ik de hulp in van mijn buurvrouw bij de voorbereiding op mijn tentamen. Zij is wiskundedocente. 

Met deze gedachte ga je veel constructiever je tentamen tegemoet. De kans op slagen wordt daardoor vele malen groter. 

Het is belangrijk dat je helpende gedachte realistisch is. Als je jezelf ineens oplegt dat je moet gaan voor een 10, blokkeer je wellicht door de opgelegde druk. 

2. Oefen vaak, geef niet op

Die eerste tip is zo simpel nog niet. Je zult merken dat het in het begin best lastig is om jezelf van je helpende gedachte te overtuigen. Vooral als je inmiddels expert bent op het gebied van negatief denken. 

Hoe langer je je volgens een bepaald patroon gedraagt, hoe moeilijker het is om dat ongewenste patroon te doorbreken.

Veel oefenen biedt hier wellicht uitkomst. Geef niet op als je na 1 keer merkt dat je helpende gedachte amper serieus kan nemen. Begin klein, met simpele dingen. Bouw successen op. 

Die successen geven je uiteindelijk ook het vertrouwen bij de aanpak van hardnekkige gedachten.

Blijf daarnaast kritisch over je helpende gedachten. Vraag jezelf af: 

 • of de helpende gedachte haalbaar is;
 • of je er zelf überhaupt in gelooft;
 • of je de stappen wat kleiner kunt maken. 

Kortom, houd jezelf scherp. Lukt dit proces niet in je eentje, schakel dan de hulp van een coach of therapeut in. 

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

3. Verleg je aandacht naar iets dat je een goed gevoel geeft

Soms lukt het simpelweg niet om van je negatieve gedachten iets positiefs te maken. Toch kun je er ook dan voor zorgen dat je uit die vicieuze cirkel stapt. 

Maak eens een lijstje met alle dingen die je leuk vindt en passen bij wie jij bent. Leuk om te doen, maar ook leuk om over na te denken, naar te kijken of te luisteren. 

Op het moment dat jij jezelf op zo’n negatieve gedachtenspiraal betrapt, zoek je je lijstje op en kies je er een activiteit uit waar je blij van wordt. 

En dan is het heel simpel: ga dat doen. Luister naar je favoriete, opbeurende muziek, ren een rondje door de bloemenwei om de hoek of bel je beste vriend. 

Het maakt niet uit wat je doet, als je er maar een goed gevoel aan overhoudt.

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

4. Neem je gedachten niet te serieus

Deze tip komt misschien wat vreemd over. Want waarom zou je je gedachten niet serieus nemen? 

In eerste instantie mag je natuurlijk best serieus ingaan op de spinsels die jouw brein creëert. Maar als blijkt dat je je negatieve gedachten niet goed kunt loslaten, wordt het tijd je iets te realiseren. 

Je gedachten zijn maar gedachten.

Ze zijn door jouw brein gevormd. Dat betekent niet per se dat ze feitelijk waar zijn. 

Denk maar eens aan mensen met hoogtevrees. Als zij vanaf de 7e verdieping van een flatgebouw naar beneden kijken, ontspruiten er allerlei doemscenario’s in hun hoofd. 

Een voorbeeld: “Straks val ik naar beneden en dat overleef ik nooit!” 

Door die gedachte ontstaat een enorme angst en wil die persoon het liefst zo snel mogelijk naar beneden. 

Maar hoe reëel is het dat je van de 7e verdieping naar beneden valt, als je nog niet eens op het balkon staat? Juist. Niet echt reëel.

Wees je er dus van bewust dat niet alles wat je denkt, waar is. Weet dat je brein jou voor de gek kan houden. 

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken.

Marcus Aurelius (Romeinse keizer)

5. Geef negatieve gedachten een naam

Het klinkt je misschien vreemd in de oren, maar het is slim om de verzameling negatieve gedachten in je hoofd een naam te geven. Letterlijk. Een voornaam, zoals Miep of Sjaak doet perfect dienst. 

Als je dat doet, neem je meer afstand van die negatieve gedachten. Je beschouwt ze als een indringer die op een irritante manier je leven probeert binnen te komen. Daardoor is het ook makkelijker om de gedachten minder belangrijk te maken. 

Je gedachten een naam geven wordt ook wel defusie genoemd. Het is een onderdeel van ACT, Acceptatie & Commitment Therapie

Deze vorm van therapie leert mensen flexibel om te gaan met de hindernissen die ze tegenkomen in het leven. Bovendien krijgen ze handvatten om zich volledig te kunnen richten die ze wél belangrijk vinden.  

6. Focus op het hier-en-nu

Piekeraars denken vaak ver vooruit. Ze schetsen daarbij een negatief scenario van de periode die voor hen ligt. Dat mensen dat doen, is op zich heel natuurlijk. Je kunt het zien als een ingebouwd overlevingsmechanisme. 

Je hoort het mensen ook vaak genoeg zeggen: “Als ik uitga van het slechtste scenario, kan het alleen maar meevallen.”

Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Maar als dit soort gedachten de overhand gaan nemen, wordt je wereld wel heel somber. 

Daarom is het beter om meer in het hier-en-nu te blijven. Ga eens na welke dingen je op dit moment vrolijk maken, welke dingen goed gaan en waar je gelukkig mee bent

Zoals ik eerder in mijn blog over positief denken al schreef, groeit alles wat je aandacht geeft. Laat dat nu ook het geval zijn voor positieve gedachten!


Enkel het hier-en-nu heb je (gedeeltelijk) onder controle. Voor de toekomst is dat sowieso niet het geval. Houd je daarom niet te krampachtig aan het idee vast dat dat wel zo is. 

7. Plan een paar keer per week 10 minuten “negatieve-gedachten-tijd”

Vaak werkt het goed om je negatieve gedachten te overrulen met een positieve versie. Toch lukt dat niet altijd. Dan is deze tip wellicht iets voor jou: geef jezelf een paar keer per week 10 minuten de tijd om over je negatieve gedachten na te denken. 

Als je dat doet, is het van belang dat je dat op een constructieve manier aanpakt. Van 10 minuten malen is nog nooit iemand gelukkiger geworden. Geef in die 10 minuten je negatieve gedachten een podium en evalueer ze. 

Ga eens na in hoeverre je gedachten reëel zijn. Bedenk wat je eraan kunt doen om het rampscenario te voorkomen. Maar vraag je ook af hoe het komt dat deze gedachten je zo bezighouden. 

Geef jezelf dus kort de ruimte om de gedachten er te laten zijn. Niet meer dan 10 minuten per dag. Je zult merken dat je daardoor meer grip op ze krijgt. 

8. Heb geduld met jezelf

Niemand heeft ooit beweerd dat het makkelijk is om te leren je negatieve gedachten los te laten. Eerlijk is eerlijk, die vaardigheid is bijna een levenskunst. 

Daarom wil ik je ook vragen wat geduld met jezelf te hebben. De tips in deze blog werken niet allemaal direct. Je zult jezelf moeten oefenen in anders denken. Daar is tijd voor nodig. En geduld. 

Pas als je iets de tijd geeft, krijgt het de kans om te slagen. Dat geldt ook voor een verandering van je patronen. Vooral als ze hardnekkig zijn. 

Als je na een paar maanden nog geen verbetering merkt of als je het vertrouwen in jezelf verliest, schakel je hulp in van een coach of therapeut. 

Wie is een groot mens? Die het sterkst is in het uitoefenen van geduld.

Boeddha

Lees tip: De voordelen van wat vaker alleen durven zijn.

9. Schrijf je negatieve gedachten op en gooi ze weg

Soms is het fijn als je letterlijk afstand kunt doen van je negatieve gedachten. Daar zijn wel wat manieren voor te bedenken. Zo kun je ervoor kiezen al je negatieve gedachten op losse papiertjes te schrijven en ze 1 voor 1 op te frommelen en weg te gooien. 

Deze tip werkt om verschillende redenen:

 • Je zet je gedachten op papier, waardoor de brij aan informatie in je brein wat overzichtelijker wordt gemaakt. 
 • De symboliek van het weggooien draagt echt bij aan een opgeruimder hoofd. Je geeft jezelf letterlijk de kans afstand te nemen van alle gedachten die je in de weg staan. 

In plaats van weggooien kun je de papiertjes ook verbranden. Het voelt echt bevrijdend als je al die negatief in rook ziet opgaan!

10. Kom in beweging!

Als je wilt dat de gedachtepatronen in je hoofd in beweging komen, kun je dat proces versnellen door lichamelijk hetzelfde te doen. 

Kies een activiteit die bij je past. En geen nood, je hoeft echt geen topsport te bedrijven om je doel te bereiken.

Beweging is om meerdere redenen goed voor je als je snel geneigd bent in negativiteit te vervallen. Ten eerste heb je tijdens het sporten vaak geen tijd om na te denken over alles wat je brein normaal gesproken pijnigt. Je moet je immers concentreren op je activiteit.

Ten tweede maak je tijdens duursporten endorfine aan. Dat is een stofje dat je een gevoel van geluk geeft. Niet voor niks spreken veel mensen die regelmatig hardlopen van een ‘runner’s high’. Zij voelen zich letterlijk gelukkiger nadat ze een tijdje hebben gelopen. Doe er je voordeel mee!

11. Ga vaker iets doen waar je energie van krijgt

Eerder schreef ik al dat je hersenen jou voor de gek kunnen houden. Het omgekeerde is ook waar. Je hebt meer invloed op wat je denkt, dan je misschien zou verwachten.

In de vorige tip spraken we al over de runner’s high. Die is prachtig in te zetten om je hersenen te laten denken dat jij je gelukkig voelt, ook al is dat eigenlijk niet zo.

Ook andere activiteiten waar je energie van krijgt, hebben zo’n effect op je hersenen. Het maakt letterlijk niet uit wat je doet, als je maar iets kiest wat jij leuk vindt. 

Als je maar vaak genoeg zo’n kunstmatig geluksgevoel creëert, gaat je brein er vanzelf in geloven. Het gevolg? Jij voelt je niet meer somber en ruilt negatieve gedachten in voor de positieve variant. 

12. Bevraag je gedachten op realiteitsgehalte

Eerder in dit artikel las je al over irreële gedachten. Dat zijn gedachten die levensecht kunnen lijken, maar eigenlijk helemaal geen grond hebben te bestaan.

Weet je nog, die persoon met hoogtevrees die denkt dat hij van een flat valt terwijl hij binnen staat? Zo zijn er nog veel meer irreële gedachten te bedenken. Meestal vallen rampscenario’s in dezelfde categorie. 

Vraag je af hoe reëel je gedachten zijn op het moment dat jij jezelf op hardnekkige negativiteit betrapt.

Deze vragen kunnen je daarbij helpen:

 • Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
 • Hoe groot is de kans dat dat ook daadwerkelijk gebeurt?
 • Wat wil ik liever dat er gebeurt?

Met deze vragen neem je je negatieve gedachten serieus, maar buig je ze ook makkelijker om naar positieve gedachten. 

13. Ontdek in welke situatie de gedachten ontstond en koppel los

Het helpt je ook als je weet waar je voor het eerst de negatieve gedachte hebt gehad waar je mee strugglet. In welke situatie zat je toen? 

De volgende vraag die je jezelf kunt stellen, is of de situatie van toen vergelijkbaar is met de situatie waar je nu in zit. Heel vaak is dat niet het geval, terwijl de gedachtestroom nog hetzelfde is. Die is een patroon geworden. 

Als je weet waar je vervelende gedachten hun oorsprong hebben, lukt het je wellicht ook ze enkel nog met de situatie van toen te associëren. Je koppelt ze dan als het ware los van de situatie waar je nu in zit. Daardoor doorbreek je veel makkelijker je oude patronen. 

Heb je bijvoorbeeld vliegangst ontwikkeld toen je een aantal jaar geleden met een klein propellervliegtuig in hevige turbulentie terecht kwam? Associeer die angst dan met dat moment; die situatie. Als je nu in een groot passagiersvliegtuig stapt, kan de vlucht zomaar veel minder spannend zijn. Zelfs mét turbulentie. 

14. Erken je gedachten zonder oordelen

Dat je gedachten soms moeilijk te negeren zijn, weet je vast. Niet in alle gevallen werken bovengenoemde tips om jouw hersenpan weer de goede kant op te krijgen.

Op die momenten is het goed om je negatieve gedachten er te laten zijn, zonder ze te veroordelen. En zonder jezelf te veroordelen. 

Sommige mensen zijn heel streng voor zichzelf en kunnen het niet uitstaan dat ze zo slecht over dingen denken. Juist door dat oordeel wordt de last van de gedachten veel groter.

Laat ze er zijn. Je zult merken dat na verloop van tijd het gevoel dat bij de gedachten ontstaat, afneemt. Je lichaam is simpelweg niet in staat lang in dezelfde emotie te blijven hangen. 

Door te accepteren dat je denkt wat je denkt, haal je de angel uit de situatie. Je voelt je daardoor direct heel wat beter. 

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

15. Vermijd de dingen die je negatieve gedachten voeden

Wanneer je weet waarover jouw negatieve gedachten gaan, kun je het beste alles vermijden wat die gedachten voedt. 

Voel je je somber over de klimaatverandering? Vermijd dan urenlange internetsessies waarin je op zoek gaat naar alle negatieve effecten van de mens op het klimaat. Wel kun je constructief bezig zijn met je zorgen. Vraag je bijvoorbeeld af hoe je dingen beter kunt maken. Zijn er lokale initiatieven waar je je bij aan kunt sluiten?

Ook mensen om je heen kunnen jouw negatieve gedachten voeden. Meer dan je zelf in de gaten hebt. Soms voel je wel aan dat een collega alle energie uit je wegzuigt als je ernaast gaat zitten in de pauze. 

Als je vaak last hebt van negatieve gedachten, is het van groot belang dat je voor jezelf zorgt. En dus die negatieve invloeden zoveel mogelijk wegneemt. 

Van negatief naar positief, dat kun jij!

Hoe moeilijk het soms ook lijkt, ook jij kunt van je negatieve gedachten af komen. Gebruik daarvoor deze tips en geef jezelf tijd en ruimte. Zoals ik eerder al zei, zijn gedragspatronen niet van de een op de andere dag veranderd. 

Hoe zorg jij ervoor dat je van je je negatieve gedachten loslaat? Laat je antwoord hieronder in een bericht achter.

Vond je deze blog interessant? Vergeet hem dan vooral niet te delen!

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

4 gedachten over “Wil je leren hoe je negatieve gedachten loslaat? Lees deze 15 tips!”

 1. Wat een verhaal. Ik zie tips die mijn psycholoog ook zegt, maar ik moet het wel gaan doen. Maar soms is de angst zo erg dat je in die vicieuze cirkel blijft hangen en het wordt alsmaar erger. Bedankt voor deze tips!

  Beantwoorden
  • Beste Ron,

   Goed te horen dat je bewust bezig bent negatieve gedachten los te laten. Tegelijk geef je aan dat angst een rol blijft spelen. Kijk eens verder onder het kopje “stress” op mijn site, je zult hier meer tips vinden die je verder helpen. Bv: https://www.levenvollef.nl/angst-overwinnen/
   Het belangrijkst is dat je tevreden leert zijn met steeds kleine stapjes zetten, dan gaat het op den duur toch makkelijker worden. Heel veel succes!

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden
 2. Ik herken zoveel tips van mijn psycholoog hier en ga er zeker mee aan de slag dit keer.Ik ben de goede kant aan het opgaan maar ben er nog niet.Heb ook een angststoornis en heb medicatie hiervoor maar moet het toch zelf doen.Bedankt voor de tips.

  Beantwoorden
  • Beste Ilona,

   Je bent goed bezig en fijn dat de tips je verder op weg helpen. Heel veel succes op jouw weg naar meer vrijheid in je gedachten.

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden

Plaats een reactie