Snel boos worden? Dit kun je eraan doen!

snel boos worden

Een kort lontje, een onterechte sneer naar je partner, een overtrokken reactie als iemand je iets vraagt… Heb jij daar wel eens last van? En wil je eigenlijk dolgraag af van dat snel boos worden?

In dit artikel vertel ik je wat er achter je boosheid kan schuilen en, belangrijker nog, hoe je van je gefrustreerde gevoel af komt. Met deze tips leef jij straks een kalm en tevreden leven.  

De mogelijke oorzaken van snel boos worden

Als je snel boos wordt, schuilt daar altijd iets anders achter. Iets wat je vaak niet direct kan duiden, maar wat ondertussen jouw emmer doet vollopen en ook je zelfvertrouwen aantast.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste veroorzakers van boosheid. Ik ben benieuwd of je één of meer van die aanstichters bij jezelf herkent.

a. Je leven kost je meer energie dan dat het je oplevert 

Bij een tevreden mens is de weegschaal in balans. De energie die hij heeft, gebruikt hij bij het verwerken van tegenslagen. Positieve ervaringen vullen de weggesijpelde energie weer aan.

Wanneer je leven je meer energie kost dan dat het je oplevert, raak je uit balans. Dat resulteert dan vrijwel altijd in een lagere frustratietolerantie. Die term werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse gedragstherapeut Albert Ellis. 

Een lagere frustratiedrempel uit zich onder meer in boosheid. 

b. Je raakt gefrustreerd omdat je je doelen niet bereikt

Niets is frustrerender dan dat je je doelen niet bereikt. Je werkt keihard, maar het resultaat is minimaal. Of je merkt dat je blokkeert als een deadline in zicht komt.

Weg bereikte doel. Weg goede gevoel.

Als je keer op keer zo’n tegenslag moet verwerken, vreet dat energie. Intussen weet je dat een leeglopende batterij op langere termijn het ultieme recept is voor boosheid

c. Je kan moeilijk je grenzen aangeven

Je grenzen hebben een sterke connectie met boosheid:

  • Als je je eigen grenzen niet kent, merk je het ook niet direct als iemand eroverheen gaat.
  • Als je je eigen grenzen niet kunt aangeven, weten anderen ook niet wanneer ze eroverheen gaan. 
  • Wanneer je geen duidelijk beeld van je eigen grenzen hebt, zie je de grenzen van anderen ook niet snel. 

Herken je je eigen grenzen en die van een ander niet, dan levert dat snel oplopende frustraties op, met een woede-uitbarsting als gevolg.

Lees ook: Wat is goede communicatie?

Aan de andere kant worden je grenzen wel duidelijk wanneer je een keer boos wordt. Een constructieve inzet van boosheid is dus niet per se slecht. Je kunt je echter voorstellen wat er gebeurt als je altijd boos reageert wanneer iemand over je grenzen gaat… 

d. Een bepaalde angst beheerst je gedachten

Boosheid kan ook worden veroorzaakt door angst. Een angst die je gedachten beheerst, trekt je energievoorraad al snel leeg.

Bovendien leidt angst tot destructief recht. Je voelt dan dat je het recht hebt je destructief te gedragen

Stel, je vader is ernstig ziek. Je leeft constant in de angst dat hij het niet overleeft. Je voelt je onmachtig; het leven is oneerlijk. Door dit soort angstgevoelens ontstaat destructief recht. 

Eén van de meest voorkomende uitingen van destructief gedrag is boosheid. Je snauwt bijvoorbeeld anderen om het minste of geringste af. 

e. Je wordt snel getriggerd door gebeurtenissen uit het verleden

Soms triggert een actie of reactie van een ander je. Je wordt boos, zonder dat je meteen begrijpt waarom.

Heel vaak komt zo’n actie of reactie overeen met de manier waarop iemand vroeger vaak handelde of reageerde. Je moeder werd bijvoorbeeld altijd ontzettend boos als jij je kamer niet had opgeruimd. 

De negatieve associatie met die ervaring uit het verleden maakt ook nu nog irritatie bij je los. 

Vanuit die irritatie is de stap naar boosheid snel gemaakt. Soms is het dus nodig om op jezelf te reflecteren om hier achter te komen.

Wat kun je tegen boosheid doen?

Nu je een idee hebt waar je boosheid mogelijk vandaan komt, pak je hem ook gemakkelijker aan. 

Hier volgen 9 tips die je daarbij helpen.

1. Erken je boosheid

Het is misschien een inkopper, maar je boosheid erkennen is de eerste stap. Stampvoeten door de kamer en schreeuwen dat je helemaal niet boos bent, brengt je niet verder.

De erkenning zet de deur naar verandering op een kier. Pas wanneer je toegeeft dat je iets moeilijk vindt, kun je leren hoe je het anders kan doen. Dat geldt ook voor de manier waarop je met je emoties omgaat.  

2. Ga op zoek naar balans

Weet je nog dat ik het eerder in dit artikel had over dingen die je energie geven en dingen die je energie kosten? Die twee wil je in balans krijgen.

Schrijf voor jezelf eens op welke activiteiten tot jouw energiegevers behoren. Hetzelfde doe je voor je energievreters.

Een paar energievreters zijn helemaal niet erg. Daar staan immers energiegevers tegenover.

Maar wat als dat niet zo is? Of als de lijst met energievreters eindeloos is?

Dan wordt het tijd dat je de balans terugvindt. Stop, waar mogelijk, met activiteiten die je veel energie kosten. Doe vaker dingen waar je blij van wordt. 

Lukt dat je niet alleen? Schakel een coach in. 

3. Gooi je boosheid er op een constructieve manier uit 

Boosheid creëert veel spanning in je lijf. Die spanning moet eruit. 

Het is zaak dat je de oplopende spanning in een vroeg stadium herkent. Dan kun je hem slim inzetten, zonder dat je daarvoor hoeft te exploderen van woede.

Ga sporten of sla even keihard en ongegeneerd op een kussen. Schrijf desnoods een boze brief aan jezelf. 

Gooi het eruit voordat het er zelf uitkomt. 

4. Verander je boze reactie een ik-boodschap

Haalt iemand het bloed onder je nagels vandaan? Vraag je dan eerst af wat je wilt van de ander. Reageer daarna pas op een passende manier.

Heel handig hiervoor is de ik-boodschap:
In een ik-boodschap spreek je vanuit jezelf. 

Je benoemt wat je voelt of wat jou belemmert. (Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het vervelend …’)

Vervolgens geef je aan wat dat nare gevoel of de belemmering veroorzaakt. (‘…wanneer je me onderbreekt.’)

Vertel ook vanuit je eigen perspectief waarom dat zo is.

Eindig met een suggestie voor ander gedrag. Wees daarbij zo concreet mogelijk. (‘Ik wil graag dat je…’)

5. Gun jezelf een time-out

Krijg je zo’n ik-boodschap niet zo snel geformuleerd? Stapelen de boze gevoelens zich op? Loop dan even weg van de situatie of tel tot tien.

Zo’n korte time-out maakt letterlijk het verschil tussen een boze en een rustige reactie. In die korte tijd van rust ontsnap je uit je directe emotie. 

Diep in- en uitademen brengt je terug naar een ontspannen staat. Vanuit de ontspanning formuleer je je ik-boodschap voordat je terugkeert. 

6. Stel realistische doelen

Eerder benoemde ik dat boosheid kan ontstaan wanneer je nooit je doelen bereikt. Nu je dit weet, is de oplossing simpel: pas je doelen aan.

Schrijf zo concreet mogelijk op welke doelen je deze week wilt bereiken. Het belangrijkste doel daarbij is succesbeleving. Kies dus voor doelen die je zonder twijfel haalt.

Vanuit het succesgevoel dat je daarmee creëert, bouw je de moeilijkheidsgraad van je doelen steeds wat op. Houd in alle gevallen de stappen behapbaar. 

7. Praat met anderen

Blijft je boosheid je parten spelen, ongeacht wat je probeert? 

Praat dan met anderen.

Niet alleen over je boosheid. Kijk of je in het gesprek een laagje dieper komt. Welke angst of gebeurtenis zit achter je constante gevoel van frustratie verscholen? 

Voer zo’n gesprek met iemand die luistert en doorvraagt. Pas dan kom je tot je diepere gevoelens en gedachten. 

8. Activeer helpende gedachten

Soms blijf je hangen in een negatieve gedachtespiraal. Rampdenken leidt tot niets constructiefs. 

Ga na welke negatieve gedachte jou in haar greep houdt. Vervolgens vervang je die doemgedachte door een helpende gedachte. Formuleer de helpende gedachte zo, dat hij haalbaar is.

Een voorbeeld: je gaat een cake bakken. Bij voorbaat ben je al boos op jezelf. Je bent bang dat de cake mislukt en dat je dan niets lekkers hebt voor je bezoek.

Vervang die gedachte door: als de cake mislukt, kan ik in ieder geval een goed verhaal aan mijn bezoek vertellen!

De scherpte verdwijnt direct. 

Boosheid is een emotie die voorbijgaat, je vergeet haar gauw, vooral als je een positieve houding hebt en betrokken bent bij positieve acties. 

Nelson Mandela

9. Trek je niet alles persoonlijk aan

Negatieve energie bezorgt je binnen no-time een lege batterij. Drie keer raden wat er gebeurt als jij je alles persoonlijk aantrekt…

Kritiek kan hard aankomen en dat leidt snel tot boosheid. Realiseer je wel dat het meestal niet gaat om een aanval op jou als persoon. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. 

Als je weet hoe je moet omgaan met kritiek, voorkom je dat je leeggezogen wordt. 

En daarmee ben je je boosheid alweer te slim af. 

Lees tip: Jezelf beter leren kennen door wat vaker alleen te zijn.

Wees je boosheid altijd een stapje voor

Al met al komt het erop neer dat je je boosheid altijd een stapje voor moet zijn. Houd zelf grip, zodat de boosheid geen grip op jou krijgt. 

Ik hoop van harte dat je iets aan mijn tips hebt gehad en dat je dat snel boos worden achter je kunt laten. 

Welke tip past het best bij jou? En heb je misschien nog andere tips die helpen als je snel boos wordt? Laat het me weten in een reactie!

Vind je dat de hele wereld (of in ieder geval jouw omgeving) iets van deze tips kan leren? Deel dan deze blog en draag bij aan een positieve wereld!

1 gedachte over “Snel boos worden? Dit kun je eraan doen!”

Plaats een reactie