10 tips voor een goede zelfreflectie

zelfreflectie

Je hoort regelmatig dat zelfreflectie goed voor je is. Je zou er mentaal sterker van worden en je leert jezelf er echt goed door kennen.

Maar wat houdt zelfreflectie nu eigenlijk in? En hoe kom je tot een goede vorm? In dit artikel beantwoord ik deze vragen en geef ik je 10 tips. 

Wat is zelfreflectie?

Wanneer je reflecteert op jezelf, sta je zonder oordeel stil bij je eigen gedrag, gedachten en gevoelens. Je kijkt van een afstandje terug op situaties uit het (recente) verleden en neemt jouw bijdrage daarbij onder de loep. 

Je geeft jezelf de kans goed naar je eigen handelen te kijken en te bepalen of je tevreden bent met de manier waarop je met bepaalde situaties om bent gegaan.  

Wat is het nut van zelfreflectie?

Regelmatig reflecteren heeft dus als voordeel dat je jezelf heel goed leert kennen. Bovendien geeft het je de ruimte om jezelf te ontwikkelen en bepaalde patronen te doorbreken. Zo kun je met behulp van een kritische blik op jezelf leren waar bepaalde spanningsklachten vandaan komen. 

Zelfreflectie helpt je uiteindelijk je stress te verminderen, ook al is het een extra taak die erbij komt. Ook je zelfvertrouwen groeit ervan.   

Voorbeelden van reflectievragen

De belangrijkste taak die je hebt bij een goede zelfreflectie is vragen stellen. Vragen die je prikkelen eens kritisch naar je eigen handelen te kijken. 

Neem een bepaalde situatie in gedachten en stel jezelf daarna de volgende vragen:

 • Welke zaken heb je goed aangepakt?
 • Wat had je anders moeten doen?
 • Waarom denk je dat?
 • Op welk moment voelde je dat je anders had moeten handelen?
 • Vanuit welke waarden en normen heb je gehandeld?
 • Herken je patronen bij jezelf?
 • Welke les neem je mee naar een vergelijkbare situatie in de toekomst?

Je kunt natuurlijk ook reflecteren op iets groters, bijvoorbeeld als je je niet meer prettig voelt in je huidige functie. Stel vragen als:

 • Welke dingen vind je écht leuk om te doen?
 • Waarvan krijg je energie?
 • Welke dingen kosten je energie?
 • Wanneer was je wel blij in je huidige functie? 

Er zijn nog wel honderden reflectievragen te bedenken; dit is slechts het topje van de ijsberg. 

10 tips voor een goede zelfreflectie

Het is nog niet zo gemakkelijk om tot een goede zelfreflectie te komen. Daarom geef ik je nu 10 tips die je daarbij kunnen helpen.

 1. Kies een geschikt moment, waarop je de ruimte voelt voor een goed gesprek met jezelf. 
 2. Kies een geschikte plaats voor je moment van zelfreflectie. Een plaats waar jij ongestoord je gang kan gaan. 
 3. Reflecteer regelmatig, zodat je ook ziet of de aanpassingen in je gedrag effectief zijn. 
 4. Reflecteer ook op dingen die goed zijn gegaan, zodat je je goede acties herkent en mee kunt nemen naar volgende situaties. 
 5. Wees kritisch en mild tegelijk. Het heeft geen zin jezelf helemaal de grond in te boren, want daar word je alleen maar onzeker van. 
 6. Reflecteer steeds op 1 situatie tegelijk. Anders wordt het geheel onoverzichtelijk en chaotisch.
 7. Schrijf dingen op. Als je een dagboek bijhoudt, kun je later je belangrijke bevindingen nog eens teruglezen. 
 8. Neem weerstand serieus. Kom erachter hoe het komt dat je liever niet kritisch naar jezelf kijkt. 
 9. Weet dat jij niet je gedrag bent. Als je inziet dat je verkeerd hebt gehandeld, wil dat niet zeggen dat je direct een fout persoon bent. 
 10. Maak na het reflecteren een overzicht van je doelen. Als je weet wat je wilt bereiken, kom je er ook makkelijker toe. 

Zelfreflectie omzetten in actie

Een goede zelfreflectie is in feite de kickstart voor verandering. Maar als je écht patronen wilt doorbreken, is er meer nodig. Je moet dan je bevindingen omzetten in actie. 

Dat is niet altijd makkelijk. Patronen zijn niet voor niets patronen geworden. Ze leidden je over de weg van de minste weerstand. Veranderingen leveren juist weerstand op. 

Onthoud daarom dat een onrustig gevoel niet gek is als je aan de slag gaat met je bevindingen. En lukt het je niet door die weerstand heen te breken? Vraag dan een professional om hulp. 

Zelfreflectie: een goed begin

Nu jij weet wat een goede zelfreflectie inhoudt, is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Ik gun jou namelijk ook zo’n waardevolle blik op jezelf en je eigen handelen. 

Heb je vragen? Of wil je meer weten over zelfreflectie? Laat het me gerust weten in een reactie!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *