Wil jij mentaal sterker worden? Gebruik deze 16 tips!

mentaal sterker worden

Hoe mooi is het als jij je goed voelt over de dingen die je doet? En, beter nog, over wie je bent?

Vind jij het lastig deze balans te vinden? Dan zit jij misschien nog niet helemaal lekker in je vel. Ik help je mentaal sterker worden met onderstaande tips.  

1. Blijf positief

De eerste en belangrijkste tip is dat je in jezelf moet geloven. Ook als dingen tegenzitten. Een mens is tot zoveel meer in staat dan hij zelf denkt. Dat geldt dus ook voor jou!

Zolang jij positief denkt, straal je kracht en zelfvertrouwen uit. Je weet namelijk dat voor heel veel problemen een oplossing te vinden is. 

En het mooie is: die positieve energie komt ook weer bij je terug. Dat komt omdat hij aanstekelijk werkt. Mensen om je heen krijgen zelf ook sneller de neiging om zich van hun beste kant te laten zien. Leuk vooruitzicht, toch?

2. Kijk je angsten recht in de ogen

Voordat je één en al positiviteit kunt uitstralen, zul je bij jezelf moeten nagaan of er nog angsten in je systeem zitten waarmee je nog niet hebt afgerekend. 

Het is niet nodig om al je angsten te overwinnen. Het is wél nodig om jezelf volledig te accepteren zoals je bent. Inclusief alle dingen waar je bang voor bent. Negeer je angsten niet, maar kijk ze vol vertrouwen aan. Het is oké dat ze er zijn. 

Pas dan kun je je echt zelfverzekerd voelen. Over wie je bent en waar je voor staat. 

3. Kies niet voor de slachtofferrol

De slachtofferrol kan zo comfortabel voelen, dat het voor veel mensen lastig is om er afscheid van te nemen. Als je je slachtoffer van de situatie voelt, kun je de schuld op anderen afschuiven. Of op de situatie. 

Zolang je dat blijft doen, groei je als persoon niet verder. Bekijk je situatie liever van een constructieve kant. Klaag niet over het heden of verleden, maar bedenk een plan om je toekomst beter te maken. 

Omdat je met deze strategie het heft in eigen handen neemt, krijgt je mentale kracht een enorme boost. 

4. Accepteer je fouten en gebreken

Zoals je oog in oog moet komen te staan met je angsten, zo dien je ook je fouten en gebreken recht aan te kijken. 

Het voelt natuurlijk niet prettig om geconfronteerd te worden met je mindere kanten. Dat is precies de reden dat veel mensen er het liefst zo ver mogelijk bij vandaan blijven. 

Maar als je niet kunt accepteren dat ook die kanten er zijn, accepteer je eigenlijk jezelf niet volledig. Je mag drie keer raden wat dat met je zelfvertrouwen doet…

Omarm ze dus, die prachtige gebreken. 

You are imperfect, permanently and inevitably flawed. And you are beautiful.

Amy Bloom, schrijfster 

5. Neem de regie 

Mentale kracht ontstaat als jij de volledige regie over je eigen leven neemt. Niet alles is te regisseren. Toch kun je wel zelf bepalen hoe je met moeilijke situaties omgaat.

Overkomen ze je of neem je de verantwoordelijkheid om ze, voor zover mogelijk, op te lossen? 

Wanneer je een constructieve, actieve houding aanneemt, voel je je vanzelf sterker op mentaal vlak. Ook als je niet het resultaat behaalt waarop je hoopte. Dan nog heb je er alles aan gedaan om verder te komen. 

6. Stel grenzen naar anderen

Die regie is niet alleen belangrijk als het alleen om jezelf gaat. Ook als anderen over jouw grenzen dreigen te gaan, moet je adequaat reageren. 

Duidelijke grenzen stellen heeft zowel voordelen voor jou als voor de ander. De ander weet waar hij aan toe is, terwijl jouw zelfvertrouwen groeit. Je krijgt namelijk het gevoel van controle en eigenwaarde terug. Jij doet ertoe!

Een gevoel van eigenwaarde is het basisingrediënt voor een groeiende mentale kracht. 

7. Leef bewust

Een sterke geest drijft op een goed fundament: een gezond lichaam. Wanneer je niet goed voor je lijf zorgt, voel je je al snel vermoeid. Je hebt geen conditie en nergens zin in. 

Ook stress kan dan z’n slag slaan. Tegenslagen komen harder aan. 

Doe daarom wat je kan om goed voor je lijf te zorgen. Een aantal simpele gewoontes draagt al bij aan een krachtiger gevoel. Denk aan:

 • regelmatig bewegen
 • gezond en gevarieerd eten
 • genoeg slapen
 • gematigde schermtijd
 • tijd doorbrengen in de natuur

8. Neem beslissingen die passen bij je waarden en normen


Om mentaal sterker te worden, moet je dichter bij jezelf komen. Eerder benoemde ik al: zelfvertrouwen komt voort uit een gevoel van eigenwaarde. 

Daarom wordt het tijd voor beslissingen die bij jou passen. Bij jouw waarden en normen. Anders blijf je meedeinen op de besluiten van anderen. 

Af en toe is dat niet erg; misschien wel prettig juist. Maar als je dat blijft doen, verlies je de regie over je leven. En zonder regie is de weg naar een hoger zelfvertrouwen eindeloos lang. 

9. Leer flexibel zijn

Veerkrachtige mensen zijn de krachtigste mensen. Denk er maar eens over na: als je je stug vast blijft houden aan een bepaald plaatje, zijn veranderingen funest. Je zelfvertrouwen daalt, omdat je er niet in slaagt je doel te bereiken. 

En één ding is zeker: ieder mensenleven kent tegenslagen en veranderingen. Dan kun je toch maar beter flexibel zijn? Met een beetje veerkracht sta je wel weer op als je gevallen bent. 

Juist uit de wetenschap dat je je jezelf wel weer op de been helpt na een lastige situatie, put je enorm veel zelfvertrouwen.

10. Doe meer van waar je goed in bent

Weet je nog, dat je vroeger die moeilijke toetsen moest voorbereiden voor het vak waar je het minst goed in was? Je hebt je vast wel eens de kluns van de klas gevoeld.

Het is natuurlijk prima om de dingen die je moeilijk vindt een beetje te verbeteren. Het probleem is: je hebt maar één energiepotje. 

Als je al je energie in moeilijke, minder leuke dingen stopt, komt daar weinig energie uit terug.

Ontwikkel daarom vooral de dingen waar je wél goed in bent. Die leveren jou niet alleen energie, maar ook succeservaringen en daarmee zelfvertrouwen op. 

11. Zet problemen om in uitdagingen

Weet je nog dat ik het in tip 3 had over de slachtofferrol? Deze tip helpt je daaruit te komen. 

Problemen zijn vaker wel dan niet op te lossen. Als je maar de juiste mindset gebruikt. Vraag je daarom altijd twee dingen af als je op een probleem stuit:

 • Hoe kan ik het probleem oplossen? 
 • Hoe kan ik, als een probleem niet op te lossen is, mijn situatie acceptabeler maken? 

In beide gevallen neem je het heft in eigen handen. Jij bepaalt hoe jouw leven eruit ziet. En als je ergens kracht uit haalt…

12. Gebruik het verleden als les voor de toekomst

“In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.” Die uitspraak heb je vast wel eens gehoord. Toch kun je veel leren van je eigen verleden. 

Hoe ging je eerder met lastige situaties om? Was de uitkomst succesvol? Vraag je vooral af welke beslissingen uit je verleden goed hebben uitgepakt. Niet per se op de korte, maar vooral op de lange termijn.

De lastige punten op je toekomstige levenspad zijn vast niet exact hetzelfde als die uit het verleden, maar vaak wel vergelijkbaar. Gebruik je eigen levensweg dus gerust als leermeester.

13. Wees je bewust van je negatieve waarnemingen

Mentale kracht komt voort uit een positieve mindset. Hoe is het met jouw mindset gesteld? Zie jij de dingen hoofdzakelijk zonnig in? Of ben jij eerder een zwartkijker?

In dat laatste geval wordt het tijd dat je jouw hersenspinsels eens grondig onder de loep neemt. Hoe komt het dat je zo negatief naar de wereld kijkt? En, belangrijker nog, hoe zorg je voor een positievere blik? 

In mijn blog over het loslaten van negatieve gedachten vind je een heleboel bruikbare tips.

14. Verspil geen tijd aan piekeren

Piekeren is een typisch voorbeeld van onnodige energieverspilling. Je maalt en maalt en kunt je gedachten maar niet loslaten. Ondertussen kom je geen stap verder op je weg naar een oplossing voor je problemen thuis of op het werk. 

Begrijp me niet verkeerd: nadenken over moeilijkheden is prima. Een constructief denkproces brengt je dichter bij de oplossing. Piekeren is echter niet constructief. Je herhaalt alleen maar negatieve scenario’s en alle mogelijke gevolgen. 

Kortom: stop met piekeren, start met constructief denken. Je wordt er zoveel sterker van. 

15. Doe vaker dingen alleen

Wil je sterker in je schoenen staan? Zoek dan eens wat vaker jezelf op. Zonder anderen, je smartphone of andere afleidingen. Alleen jij en jezelf.

Maak bijvoorbeeld een boswandeling, ga mediteren of zoek ergens de stilte op. Je zult merken dat je er rustig van wordt, maar ook krachtiger.

Alleen op reis gaan heeft een vergelijkbaar effect. Dat hoeft niet ver of lang te zijn. Tijdens zo’n trip ben je echt op jezelf aangewezen. Jij bepaalt waar je heen gaat en wanneer je je lunch nuttigt. 

Belangrijker nog: ook bij problemen ben je op jezelf aangewezen. Niet altijd leuk, maar wel heel goed voor je zelfvertrouwen. Want welke keuzes je ook maakt, ze zijn wel van jou. 

16. Kijk de kunst af bij anderen

Lukt het je niet goed om de zelfverzekerdheid uit jezelf te halen? Kijk dan eens om je heen. Welke mensen komen krachtig over? Wie is in balans? 

Praat met deze mensen over de weg die zij bewandelden om tot hun krachtige zelf te komen. 

 • Wat was hun startpunt?
 • Wat deden ze om te komen waar ze nu zijn?
 • Welke dingen zouden ook bij jou kunnen werken?

Kennis delen levert alleen maar een mooiere wereld op. Wees dus niet bang mensen ‘na te doen’. Zie het als een opstapje naar de verbeterde versie van jezelf. 

Mentaal sterker worden doe je zelf

Het is je misschien wel duidelijk geworden dat alleen jij jezelf mentaal sterker kunt maken. Daarmee zeg ik niet dat je geen hulp mag gebruiken, maar de kern zit in jou. 

Ga aan de slag met deze tips en laat me weten welke tip jou het beste heeft geholpen! 

4 suggesties bij “Wil jij mentaal sterker worden? Gebruik deze 16 tips!

  • Astrid de Haan zegt:

   Beste Kimberley,

   Bedankt voor je eerlijkheid. Het is het overwegen waard om hulp te zoeken bij bv een psycholoog. Veel sterkte!

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol Lef

 1. Ik denk ook dat het belangrijk is om activiteiten alleen te doen. Zo heb ik geleerd om mijn eigen problemen te tackelen en zelf op te lossen. Ook merkte ik dat ik meer zelfvertrouwen kreeg door dat te doen. Je wordt op deze manier ook minder afhankelijk van anderen denk ik.

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *