Wie ben ik? Praktische tips om jezelf te leren kennen

wie ben ik featured

Wie ben ik? Het is een vraag die gedurende je hele leven af en toe de kop opsteekt. In je puberteit, maar ook in je volwassen leven. Als je iets heftigs hebt meegemaakt, of simpelweg als je nieuwsgierig in de spiegel kijkt. Het is niet makkelijk om erachter te komen wie je echt bent. Ik geef je graag wat tips die je kunnen helpen bij deze complexe zoektocht. 

Wie ben ik nou eigenlijk? Een lastige, maar belangrijke vraag

De vraag ‘wie ben ik?’ is allesomvattend. Het is een belangrijke, maar tegelijkertijd lastige vraag om te beantwoorden. 

Waarom is het zo’n lastige vraag?

Als je je afvraagt wie je nou eigenlijk echt bent, kijk je door een vergrootglas naar je persoonlijkheid. En dat kan wel eens heel confronterend zijn. Je belicht dan immers niet alleen al je talenten en de eigenschappen waar je trots op bent, maar graaft een paar lagen dieper.

Ook de minder mooie kanten van je identiteit komen aan het licht. Als je jezelf echt wilt begrijpen, moet je naar je kern. Naar je diepst bewaarde geheimen en je verst weggestopte gevoelens, overtuigingen en gedachten. 

En dan is het maar de vraag of je wel echt de persoon bent die je graag wilt zijn. Wat doe je als het antwoord tegenvalt? 

Kortom, hoewel de zoektocht naar je ware identiteit zonder meer interessant is, kan hij ook verwarrend en zelfs heel heftig zijn.  

Waarom is het dan toch zo belangrijk om te weten wie je bent? 

Toch gaan steeds meer mensen bewust op zoek naar hun ware identiteit. Dat gebeurt niet voor niets. Want hoe beter je jezelf kent, hoe meer ruimte er is voor persoonlijke groei. 

Door jezelf de ‘wie ben ik?’-vraag te stellen, leer je je hele persoonlijkheid kennen, met al haar kwaliteiten en beperkingen. Dat maakt het uiteindelijk mogelijk om jezelf volledig te omarmen, inclusief je negatieve kanten. 

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

Zo’n dieper gevoel van bewustzijn maakt dat je sterker in je schoenen staat. Onzekerheid is minder hard nodig en de mening van anderen is ineens niet meer zo belangrijk.  

Zie het zo: je moet nog je hele leven lang met jezelf door 1 deur. Het is daarom belangrijk dat je goed in je vel zit. Dat je jezelf accepteert zoals je bent, met alle mooie en minder mooie eigenschappen. En dat kan alleen als je weet wie je nou eigenlijk echt bent. 

Lees tip: Hoe kun je leren zelfverzekerder te worden?

Wie ben ik in verschillende rollen? 

Er is niet 1 antwoord op de vraag ‘wie ben ik?’. Je bent wel 1 persoon, maar tegelijkertijd heb je altijd meerdere rollen in je leven. 

Je wordt geboren als kind van je biologische ouders. De eerste jaren van je leven zijn bepalend voor de persoonlijkheid die je later ontwikkelt. Zowel op genetisch als op opvoedkundig niveau geven je ouders je extreem veel informatie mee. Zelfs als je ouders al vroeg afwezig waren. 

Misschien ben je door de geboorte van broers/zussen zelf ook wel een broer of zus geworden. En heb je in die rol je persoonlijkheid verder ontwikkeld gedurende je kindertijd. 

Later in je leven kreeg je weer andere rollen toebedeeld. Die van goede vriend/vriendin en/of  die van partner. Je werd werknemer, collega of zelfs baas. 

Misschien heb je door de geboorte van je eigen kinderen zelf de ouderrol gekregen. Of ben je intussen grootouder. 

Alle rollen die je in je leven hebt, vul je anders in. Als je je ouders vraagt: “Wie ben ik?”, zullen ze een ander antwoord geven dan je partner. 

Al die verschillende antwoorden kunnen verwarrend zijn. Je leert jezelf er op een andere manier door begrijpen, maar deze antwoorden van buitenaf vertellen nog niet volledig welk karakter er in je hart ligt verborgen. Daar kun je echt alleen achter komen als je diep in je ziel durft te kijken. 

Lees tip: Wat is zelfvertrouwen?

Vragen die je kunnen helpen je ware ‘ik’ te leren kennen

Als je erachter wilt komen wie je echt bent, kun je jezelf naar die dieperliggende kern van je persoonlijkheid begeleiden. Er zijn verschillende vragen die je jezelf kunt stellen om je meer bewust te worden van je diepere gedachten, gevoelens en overtuigingen

De volgende vragen stellen, geven je het eerste zetje in de goede richting. Verderop in dit artikel geef ik je nog andere tips die je meer bewust kunnen maken van wie je nou echt bent.

1. Wat kun je goed?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is: wat kun je goed? Vaak hangt iets goed kunnen samen met iets leuk vinden. Want als je ergens goed in bent, word je daar meestal wel blij van. 

Als je van jezelf weet wat je goed kunt en welke activiteiten je energie geven, kun je bewust iets met die kennis doen. Pas je baan en je hobby’s er gewoon op aan! Kun jij goed leiding geven? Dan is een uitvoerende functie misschien minder passend voor jou. Zoek een baan waar je kunt doen wat je goed kan: mensen aansturen. 

Kun jij je het beste op je sportactiviteiten richten als je alleen bent? Ga dan vooral een individuele sport doen zoals hardlopen of schaatsen. 

Lees ook: Hoe leer ik positief denken?

2. Waar ben je graag?

Nog een leuke oefening om jezelf beter te leren kennen: vraag jezelf eens af op welke plek jij je het meest gelukkig voelt. Houd je van de beweging van een drukke stad? Of zie je jezelf direct aan de rand van een kabbelend beekje in een oeroud bos? 

De kenmerken die jouw gekozen plek bezit, vertellen veel over je identiteit. Ze geven je daardoor ook informatie over de manier waarop je je leven het beste kunt inrichten. Als jij in je gedachten naar een stille plek gaat, is werken in een drukke kantoortuin wellicht geen goed idee.  

3. Waar ben je trots op?

Als je weet wat je trots maakt en wat jou een gevoel van geluk geeft, weet je ook meteen wat jij belangrijk vindt. 

Stel, je voelt je enorm trots als je een cursus tuinplanten herkennen hebt afgerond. Wat zegt die trots dan over jou? Dat kan werkelijk van alles zijn. Dit zijn wat opties:

  • Biologie was nooit jouw sterkste punt. Deze cursus heeft je bloed, zweet en tranen gekost. Hoe mooi is het dan dat je hem tóch hebt afgerond?
  • Je vader is zijn hele leven gek geweest op planten. Jij had er vroeger nooit zoveel mee. Maar nu je de cursus hebt afgerond, voel je én je eigen trots, én die van je vader.
  • Je bent er trots op dat je eindelijk je roeping hebt gevonden. Dit is wat bij jou hoort. Je ziet nu pas echt waar jij blij van wordt. Je besluit dat je nu echt het leven gaat leiden dat jij wilt. 

De trots die jij voelt, heeft invloed op je vervolgkeuzes en de dingen die je zou willen veranderen in je leven. Misschien ga je je wel volledig laten omscholen tot botanist!

Gerelateerd: Hoe ga je beter om met veranderingen?

4. Waar word je blij van?

Van welke zaken word jij nu echt gelukkig? Waarvan ga jij stralen? Gebeurt dat als je je eigen kinderen ziet? Of als je een machtig mooie sterrenhemel aanschouwt? 

Wat je antwoorden ook zijn, het is goed om ze te kennen. De zaken die je noemt, raken namelijk de essentie van jouw bestaan. Je ontdekt op deze manier ook waar je juist ongelukkig van wordt. Daarmee kom je op het spoor waar je andere keuzen in wilt maken.

Als je weet waar je blij van wordt, kun je die dingen inzetten om vooruitgang in je leven te boeken. Want hoe vaker je erdoor omgeven bent, hoe beter jouw batterij zich oplaadt. Dat is natuurlijk nooit slecht in de snelle wereld waarin we leven.  

Lees ook: Hoe kun je minder aan jezelf gaan twijfelen?

5. Wie inspireert je?

Nog zo’n mooie belangrijke vraag: wie inspireert je? Is dat een vooraanstaande politicus? Een schrijver, een presentator of een zanger? Of blijf je dichter bij huis? Je bloedeigen moeder kan natuurlijk ook ontzettend inspirerend zijn. 

Als je weet wie jouw inspiratiebron is, is het interessant om te achterhalen wat je zo raakt in het doen en laten van die persoon. Kun je die aspecten benoemen, dan ken je jezelf ook weer een beetje beter. 

6. Wie/wat zou je zijn als…

Wie of wat zou je zijn als je alles kon zijn wat je wilde? Deze vraag noem ik de wondervraag. Het is 1 van de oefeningen die je dichter tot jezelf brengen. Waarom? Omdat je door deze vraag leert beperkende gedachten en kaders van je af te gooien

Het gaat bij deze vraag puur om jou. Je mag zo groots fantaseren als je zelf wilt. 

Is de uitkomst dat je je leven zou willen veranderen? Vraag je dan af of je wel op het goede spoor zit. Het mooie is dat je door het beantwoorden van deze vraag meteen handvatten hebt over de richting die je wél in wilt. 

7. Waar ben je bang voor?

Als je jezelf echt goed wilt leren kennen, kun je het beste ook al je angsten onder ogen zien. Pas als je dat doet, creëer je een diepere vorm van bewustzijn. Je leert nieuwe dingen over jezelf die wel eens heel interessant kunnen zijn, je zelfvertrouwen gaat ervan groeien.

Is het leuk om naar je angsten te kijken? Nee. Maar je pelt er wél al die beschermende laagjes om je ziel mee af. Hier is een hoop lef voor nodig. Je moet je vooral kwetsbaar durven opstellen. Durf vragen stellen aan jezelf.

Andere dingen die je kunt doen om de ‘wie ben ik?’-vraag te beantwoorden

Zoals ik al eerder aangaf zijn er nog meer dingen die je kunt doen om je identiteit volledig te onderzoeken. Met onderstaande activiteiten krijg je een helder en eerlijk beeld van jezelf, van je drijfveren en van de manier waarop je in je jonge leven geprogrammeerd bent.

A. Duik de geschiedenis in

Is ‘wie ben ik?’ de vraag die dagelijks door je hoofd spookt? Neem dan je eigen familiehistorie eens onder de loep. Maak een familiestamboom waarin je, naast jezelf, de generatie van je ouders en je grootouders voor een groot deel van dichtbij bekijkt. 

Welke verhalen draagt jouw familie? En welke last is daarmee op jouw schouders terecht gekomen? Hoe zijn/waren de onderlinge relaties? 

Door zo’n onderzoek naar je familie ga je begrijpen wat het fundament van jouw eigen leven is. Wellicht ontdek je zelfs waar bepaalde patronen vandaan komen. Want of je wil of niet, je familiegeschiedenis is onlosmakelijk verbonden met jouw eigen identiteit.

Lees tip: Leer hoe jij je minder voor jezelf kunt schamen.

B. Mediteer

Een andere optie: ga mediteren! Ervaar wat er met je gebeurt als je een tijdje niets doet. Geloof het of niet, maar het is dé manier die ervoor zorgt dichter bij jezelf te komen. 

Lees tip: Last van een lage eigenwaarde? Lees hier wat je eraan kunt doen.

C. Ga eropuit! 

Ook het tegenovergestelde werkt: word actief. Onderneem actie en probeer dingen uit. Sporten, kookcursussen, creatieve workshops… Het maakt niet uit. Zolang je maar probeert. 

Alleen als je nieuwe dingen probeert, weet je gauw genoeg of ze bij je passen. Ideaal als je jezelf beter wilt leren kennen!

Wie ben ik? Een mooie vraag voor persoonlijke groei 

Wil je jezelf graag nog lang in positieve zin blijven ontwikkelen? Kijk dan eens met andere ogen naar jouw verhaal. Zodra je een goed antwoord hebt gevonden op de vraag ‘wie ben ik?’, is de weg richting persoonlijke groei volledig vrijgemaakt. 

Welk deel van je identiteit zou jij nog weleens willen verkennen? 

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

Plaats een reactie