Hoe vind je jezelf terug? 7 tips en adviezen

hoe vind je jezelf terug

Ken je dat gevoel dat je niet meer écht weet wie je bent? En waar je voor staat? Je bent jezelf kwijtgeraakt. Hoe dat is gebeurd, weet je niet. De belangrijkste vraag is: hoe vind je jezelf terug? 

In deze blog geef ik achtergrondinformatie over dit lastige probleem. Ook geef ik je 7 tips die je gaan helpen bij het hervinden van je eigen identiteit. 

Hoe kan het dat je jezelf kwijtraakt?

Dat mensen zichzelf soms kwijtraken, kan verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan is een extreem druk leven. 

Je hebt een drukke baan en zodra je thuiskomt, wordt er ook nog van alles van je verwacht. Je partner en kinderen vragen aandacht en je hond doet daar nog een schepje bovenop. In het washok liggen stapels schone was klaar om opgevouwen te worden.

Kortom: je loopt achter de feiten aan. Bovendien geef je jezelf niet de kans even bij te komen. Je wordt volledig geleefd. 

In zo’n situatie is het niet vreemd dat je jezelf kwijtraakt. Je hebt niet eens tijd om na te denken over je identiteit

Toch kun je nog een laagje dieper gaan. Het is interessant te achterhalen waarom je jezelf geen rust gunt. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Ik noem er een paar:

 • Je wilt een gevoel of gedachte verdringen. Dat lukt het beste als je veel doet.
 • Je vindt het moeilijk je eigen grenzen aan te geven. Misschien heb je dat nooit geleerd of werd als kind van jou verwacht dat je jezelf wegcijferde.  
 • Je bent een perfectionist. Dat kan te maken hebben met de druk die je voelt om te presteren of met de boodschap die je vroeger van je ouders meekreeg. Als voor hen een 6 niet goed genoeg was, is de kans groot dat je deze boodschap voor waar bent gaan aanzien.

Jezelf kwijt zijn: wat zijn de gevolgen?

Wanneer je jezelf kwijt bent, kan dat grote gevolgen hebben. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving. 

De mensen om je heen merken bijvoorbeeld dat je moeilijk keuzes kan maken. Dat is natuurlijk niet zo erg als het gaat om het avondeten dat straks op je bord ligt. Maar als kleine keuzes al lastig zijn, zijn grote dat al helemaal. Ook een standpunt innemen is voor jou ingewikkeld. 

Langzaam maar zeker ga je merken dat je hierdoor steeds onzekerder wordt (link onzekerheid overwinnen) krijgt. Je kunt immers nooit overtuigend ergens achter staan. 

Andere gevolgen kunnen zijn:

Genoeg redenen om jezelf snel weer terug te vinden, dus. Hoe je dat doet, lees je hieronder. 

Hoe vind je jezelf weer terug?

Maar hoe doe je dat dan, jezelf terugvinden? Dat klusje is niet 1-2-3 geklaard. Met wat geduld en moeite kom je echt wel een heel eind. Deze tips kunnen je helpen. 

1. Vergelijk je ‘ik’ van vroeger met je ‘ik’ van nu

Als kind was je waarschijnlijk nog wat onbevangener dan dat je nu bent. Je handelde meer vanuit je gevoel. De verplichtingen van de samenleving wogen toen nog minder zwaar. 

Daarom is het interessant te kijken hoe je vroeger was. Wat deed je graag? Waar kreeg jij een positief gevoel bij? Wat gaf je energie?

Vergelijk je bevindingen eens met de persoon die je nu bent. Hoeveel is er nog over van het gedrag waar je vroeger kracht uit putte? En vooral: hoe haal je dat oude gevoel weer terug? 

2. Bepaal je kernwaarden 

Als je jezelf kwijt bent, vind je het diep van binnen lastig om te zeggen waar je voor staat. Je zult dus opnieuw op zoek moeten naar je kernwaarden, je normen en je overtuigingen. 

Dat lukt alleen als je daar eens goed voor gaat zitten. Schrijf op:

 • waar je trots op bent;
 • wat jou blij maakt;
 • waar je gelukkig van wordt;
 • wat je boos of verdrietig maakt.

Je hoeft de antwoorden overigens niet in 1 sessie te hebben. Geef jezelf tijd om deze vragen te laten sudderen. 

3. Maak keuzes

Op basis van je hervonden informatie over waarden, normen en overtuigingen maak je een aantal keuzes:

 • Ga de dingen doen waar je blij van wordt, zowel in de werk- als de privésfeer. 
 • Neem afstand van mensen die je eigen keuzes in de weg staan, laat je dus niet manipuleren.
 • Stop met activiteiten die je alleen doet omdat een ander dat van je verwacht. 

Zoek eventueel hulp bij het doorbreken van patronen die al jaren oud zijn en je eigenwaarde verlagen

4. Kies bewust 

Jezelf hervinden heeft grotendeels te maken met de durf om voor jezelf op te komen. Ga eens echt voor de dingen die jij leuk vindt. Stel, je hebt altijd al eens willen disco-rolschaatsen, maar je partner verklaart je voor gek. 

Stop dan met pleasen, maar ga naar die rolschaatsbaan! Neem iemand mee die je energie geeft. Als jij bewust kiest voor de dingen die je doet en voor de mensen met wie je ze doet, kom je vanzelf weer dichter bij jezelf. 

5. Evalueer elk half jaar

Het kost tijd jezelf terug te vinden. Soms bedenk je fantastische ideeën, maar blijkt het toch lastig om oude patronen te doorbreken. 

Daarom is het goed regelmatig te evalueren en zo op jezelf te reflecteren. Doe dat niet iedere week, want zo snel gaan veranderingen niet. Ieder half jaar is realistischer. 

Vraag jezelf af of je op de goede weg bent. En wat je nog kunt doen om nog dichter bij jezelf te komen. 

Kom je erachter dat je proces stagneert terwijl je nog niet bent waar je wilt zijn? Schakel dan hulp in. 

6. Praat veel met mensen die belangrijk voor je zijn

Een traject als dit kun je beter samen doen dan alleen. Natuurlijk hoef je echt niet iedereen te vertellen dat je probeert jezelf terug te vinden. Maar hoe fijn is het als je een aantal mensen in vertrouwen kunt nemen?

Vertel die mensen wat je voor ogen hebt. Zij kunnen je steunen, maar ook inzichten geven. Vraag bijvoorbeeld eens aan je beste vriend(in)…

 • wat jouw goede kanten zijn;
 • wanneer je voor het laatst geluk en blijdschap uitstraalde;
 • wat je op dat moment aan het doen was;
 • hoe hij/zij aan jou merkt dat je niet op je gemak bent. 

Die informatie geeft je zoveel meer inzicht in jezelf! Soms ben je blind voor je eigen gedrag en kan een buitenstaander voor verheldering zorgen. 

7. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen

En last, but not least: ga voor kwetsbaarheid. Pas als je jezelf helemaal durft te laten zien, ben je weer in staat waardevolle verbindingen te maken met anderen. 

Die verbindingen zijn de sleutel tot het terugvinden van jezelf. Je kunt namelijk pas echt iemand zijn als je in contact bent met de mensen om je heen. 

Deze laatste stap vergt lef. Gun jezelf tijd en eventueel hulp om dit proces op gang te brengen.

Werk aan de winkel

Je ziet het: jezelf terugvinden gaat niet vanzelf. Je zult actief aan de slag moeten om de diepste kern van jezelf opnieuw te leren kennen. Maar het is meer dan de moeite waard. Als je jezelf terugvindt, kun je pas weer écht leven. Zonder rem en in verbinding. 

Aan welke tip heb jij het meest gehad? Laat het me weten in een reactie!

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *