Wil je positief leren denken? Deze 20 tips helpen je daarbij!

positief denken

Positief denken is niet zo moeilijk als alles meezit. De grote vraag is wat er gebeurt als je vervelende dingen meemaakt. 

Hoe reageer je bijvoorbeeld op een scheiding, een onverwacht ontslag of het verlies van een dierbare?

Gevoelens van teleurstelling, boosheid of verdriet kunnen je dan overspoelen. Het is geen probleem als dat even gebeurt. Toch moet je uiteindelijk weer uit het dal klimmen. 

Met deze 20 tips wordt die weg terug naar boven een stuk makkelijker en leer je positief denken.

1. Houd 1 keer per week een dankbaarheidsdagboek bij

Schrijf een tijdje minstens 1 keer per week op waar je dankbaar voor bent. In het begin liefst elke dag.

Koop daarvoor een mooi notitieboek, zodat je al blij wordt van het idee dat het weer tijd is voor je wekelijkse schrijfmoment. Bijkomend voordeel van zo’n boek is dat je al je lijstjes bij elkaar houdt. 

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

Als je positieve gedachten en ervaringen de ruimte geeft, maken je hersenen verbindingen aan die ook andere positieve gedachten stimuleren. 

Er wordt wel eens gezegd dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Dat heeft alles met die toename van verbindingen in je hersenen te maken. Hoe meer hersenverbindingen, hoe makkelijker een vergelijkbare (in dit geval positieve!) gedachte toegang krijgt tot je brein.  

Al je dankbaarheidslijstjes samen vormen uiteindelijk 1 groot positiviteitsdocument. Is het geen heerlijk idee dat je daar lekker doorheen kunt bladeren als je je neerslachtig voelt? Dat is nog eens een positieve zelfreflectie!

2. Ga regelmatig op zoek naar positiever nieuws 

Als je tegenwoordig naar het nieuws kijkt, zakt de moed je vaak direct in de schoenen. Aan nare berichten geen gebrek wat ruimte geeft aan negatieve emoties. 

Door die constante stroom van negatieve berichten voel je soms de last van de hele wereld op je schouders. Dit veroorzaakt dan ook negatieve gedachten. Niet zo handig als je toe wilt werken naar een positieve mindset. 

Voed je hersenpan daarom regelmatig met goede berichten. Positieve nieuwsberichten zijn dan misschien schaars, maar ze zijn er! Berichten lezen van positieve mensen is tegengif voor negatief denken en stimuleren dus positief denken.

Zo werken verschillende nieuwssites met een goednieuwstag

Zoek zo’n pagina af en toe op en laat jezelf omringen door positiviteit. Je zult merken dat je humeur er direct van opklaart.

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

3. Bedenk wat je kunt leren van de moeilijke situatie

Als je iets vervelends meemaakt, kun je vaak niet veel aan de situatie zelf doen. 

Wél kun je je na een tijdje afvragen wat die nare tijd je heeft geleerd. Wat weet je nu over jezelf en over de manier waarop jij met lastige periodes omgaat? Door hiernaar te durven kijken, kan je zelfvertrouwen groeien.

Misschien leer je wel dat je ondanks de problemen toch altijd op zoek bent gebleven naar lichtpuntjes. Of dat je veel meer invloed had op je eigen handelen dan je aanvankelijk dacht. Zo kun je erachter komen dat je niet altijd bezig hoeft te zijn met negatief denken, je kunt gebeurtenissen inzetten om positieve gedachten te vormen. Zo leer je jezelf beter kennen.

Een andere uitkomst kan zijn dat je je vooral als slachtoffer hebt opgesteld. En dat die rol je uiteindelijk niet veel heeft opgeleverd. Slachtoffers uiten zich vaak in passief agressief gedrag.

De kracht van terugkijken zit ‘m in de lering die je trekt uit je ervaringen. Vraag je eens af wat je een volgende keer hetzelfde, of juist helemaal anders kan doen. Het helpt je om positief denken te stimuleren.

Keer uw gelaat niet anders naar het verleden dan om te leren hoe gij de toekomst moet ontmoeten.

Melati van Java, Nederlands schrijfster

Lees tip: Wat kun je doen aan een ongelukkig gevoel?

4. Focus op wat je wel kunt doen

Dat je een nare situatie niet kunt veranderen, kan een negatieve uitwerking op je hebben waardoor negatieve gedachten ruimte krijgen. Realiseer je op zo’n moment dat er altijd dingen zijn die je wél kunt doen.

Heeft je partner jullie relatie verbroken? Geef je negatieve gevoelens en negatieve gedachten de ruimte, maar bedenk ook hoe je jezelf kunt trakteren op fijne momenten. 

Wat je daarvoor nodig hebt, is heel persoonlijk. Toch hoeft het vaak niet iets groots te zijn. Denk aan een warm bad of een gezellig etentje met goede vrienden. 

5. Richt je ook op dingen die goed gaan in andere gebieden van je leven

Als je zoiets vervelends meemaakt, is tunnelvisie het laatste wat je wil. Blijf breder naar je leven kijken dan alleen naar de negativiteit.

Je zult merken dat er nog zoveel meer is dan dat. 

Vragen die je kunnen helpen met positief denken en uit de tunnelvisie te komen:

  • Door welke activiteit heb ik me de afgelopen week iets minder rot gevoeld?
  • Wie toverde onlangs nog een lach op mijn gezicht?
  • Welke dingen vind ik nog steeds fijn om te doen als ik me niet goed voel? 

Zodra je antwoorden op deze vragen hebt geformuleerd, ben je een stapje dichter bij een nieuwe positieve ervaring. Zoek dezelfde mensen en activiteiten gewoon nog eens op.

6. Betrap jezelf sneller op negativiteit

Het is handig als je je eigen denkprocessen herkent. Wanneer je jezelf sneller op negatieve gedachten betrapt, kun je er ook sneller iets tegen doen.

Merk je dat je minder energie hebt? Of dat je nergens zin in hebt? Dat zijn uitingen van een overmaat aan negatieve gedachten. Herken dit soort gevoelens en vraag je daarna bewust af waar ze vandaan komen. 

Als je daar een antwoord op hebt, zet je de positiviteitstrein in gang. Die doorbreekt zonder moeite die vicieuze cirkel.

Hoe je dat doet? Gebruik daarvoor de overige tips!

Lukt het je om negativiteit om te zetten naar positiviteit? Dan doe je jezelf daar een groot plezier mee. 

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen die positief denken veel minder behoefte hebben aan destructief gedrag, zoals roken, ongezond eten of drugsgebruik. 

7. De realiteit is niet altijd gelijk aan wat jij denkt 

Jouw gedachten spreken niet altijd de waarheid.

Echt niet? Echt niet. 

Je gedachten komen voort uit het filter dat jouw brein over de realiteit gooit. Het is onmogelijk om alles feitelijk waar te nemen. Daar krijg je nou eenmaal te veel prikkels voor binnen. 

Daarom filtert jouw hersenpan er de prikkels uit die overeenkomen met jouw gedachten.

Heb jij je brein geleerd om negatief te denken? Dan zijn de prikkels die binnenkomen ook voornamelijk negatief. Dit levert dan ook spanningsklachten op. Anderzijds ontvangt een positief ingesteld brein vooral positieve prikkels. Hierdoor leer je positief denken.

Reden te meer dus om je gedachtestromen eens aan een grondig onderzoek te onderwerpen. 

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken.

Marcus Aurelius, Romeins keizer

8. Doe vaker dingen die jou ontspanning bieden 

Ontspanning doet negativiteit verdwijnen en activeert positief denken. Het voorkomt zelfs dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt. 

Bedenk voor jezelf waar jij ontspannen van wordt. Het maakt werkelijk niets uit wat het antwoord op die vraag is voor jou. Misschien kom je wel uit bij puzzelen, haken, yoga of kaarten maken.

Wat het ook is: ga ermee aan de slag.

Met een dergelijke activiteit geef je je brein even wat anders te doen. Daardoor is er minder ruimte voor de gedachten die je normaal gesproken overspoelen. 

Lees tip: De voordelen van alleen zijn ontdekken.

9. Benoem hardop waar je tevreden over bent 

Net als het wekelijkse dankbaarheidsmomentje kan ook een dagelijks tevredenheidsmoment je leven positiever maken.

Ga aan het einde van iedere dag eens hardop na waar jij die dag een tevreden gevoel aan hebt overgehouden. Dingen waar je dankbaar voor bent. Waar je dat doet, maakt niet uit. Zolang je maar ontspannen bent en écht in het moment kunt zijn. 

Sommige mensen doen deze oefening voor de spiegel. Een tevreden gevoel levert namelijk een tevreden gezichtsuitdrukking op. 3 keer raden wat die voor effect op je heeft. Spreek uit waar je dankbaar voor bent! Je gaat merken dat je hier het positief denken mee oefent en er een positief leven door stimuleert.

Een tevreden geest is de grootste zegening die een mens in deze wereld kan hebben.

Joseph Addison, Engels politicus, schrijver en dichter

10. Negeer negativiteit van andere mensen

Heb jij ook van die mensen om je heen die alleen maar klagen over werkelijk alles? Zelfs leuke dingen transformeren ze binnen no-time tot duistere doemscenario’s. 

Ga bij deze mensen eens na in hoeverre ze een positieve invloed hebben op jouw leven en op positief denken. Als die invloed minder dan nul is, moet je je afvragen hoeveel jij nog wil investeren in de relatie. Er is dan nl geen wederzijds vertrouwen.

Misschien kunnen deze mensen het leven alleen vanuit een negatieve mindset benaderen; hebben ze nooit geleerd om het van de zonnige kant te bekijken. Ze hebben met andere woorden vooral negatieve gedachten.

Leestip: Wat is effectieve communicatie?

Jij bepaalt altijd zelf in hoeverre de negativiteit van een ander van invloed is op jouw leven. 

Breng je bevindingen eens ter sprake bij de betreffende persoon. Wie weet levert het hem/haar ook zinvolle inzichten op!

11. Vecht niet tegen je gedachten 

Je kent vast die opdracht waarbij je niet aan een blauwe olifant mag denken.

Waar ga je aan denken?

Juist. Die blauwe olifant.

Het is dan ook vrij zinloos jezelf de opdracht te geven niet aan die vervelende situatie te denken. 

Hij is er nu eenmaal. En hij blijft er.

Denk liever aan de dingen die je binnen de situatie wél in de hand hebt. En aan dingen die je wél wil zien gebeuren.

Alles wat je aandacht geeft, groeit, weet je nog?

12. Verleg je aandacht van denken naar doen

Blijven nadenken brengt je geen stap verder. Sterker nog, vaak blijf je er alleen door in belemmerende negativiteit hangen. 

Zie je dat positief denken wel zitten? Dan wordt het tijd voor actie. Zet stappen, al zijn ze maar klein. Het belangrijkste is dat ze succesvol zijn. 

Die successen zorgen op hun beurt voor positieve gedachten die de negatieve gedachten verdringen. 

Je leven wordt een stuk leuker als je jezelf af en toe mag complimenteren.

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

13. Ontdek de kracht van humor en relativering

Humor helpt je ook in de positieve denkrichting. 

Misschien ben je zelf minder humoristisch ingesteld. Bezoek dan eens mensen van wie je weet dat ze wel die kwaliteit hebben. Desnoods ga je naar een cabaretvoorstelling. 

Je hoeft je eigen grapjes niet te verzinnen om je beter te voelen. Sterker nog, humor van anderen werkt vaak veel krachtiger. Daar zit namelijk een verrassingselement in. 

Lach jezelf dus vooral naar een positiever leven!

Het geheim van humor is verrassing.

Aristoteles, Grieks filosoof

14. Heb vertrouwen in eigen kunnen

Faalangst heeft niemand ooit geholpen iets te bereiken. Het helpt je ook niet naar meer positiviteit. 

Het wordt daarom tijd dat je vertrouwen krijgt in je eigen kunnen. Ik geef je een paar tips die je daarbij kunnen helpen:

  • Ga in de actiestand. Vraag je af wat je wel kunt doen en handel daarnaar. 
  • Zet kleine stapjes in die actiestand. Zo weet je zeker dat je successen ervaart. Van successen word je blij!

Zodra je meer vertrouwen krijgt in je eigen kunnen, ligt de weg naar een positiever leven helemaal open. 

15. Los 1 probleem tegelijk op

Spelen er een aantal problemen en ben jij van ‘grote stappen, snel thuis’? Dan zul je nu toch pas op de plaats moeten maken. Het is namelijk onmogelijk al je problemen in 1 keer uit de wereld te helpen. Dit helpt niet om positief te denken.

Veel beter is een systematische aanpak, waarin je 1 probleem tegelijk aanpakt. Pas als je ieder probleem de aandacht geeft die het verdient, kom je verder. 

Alles tegelijk willen oplossen levert een grote berg aan werk op. Die berg wordt onoverkoombaar groot. Teleurstellingen liggen op de loer wat positief denken in de weg zit. 

Ook hier geldt: kleine stapjes leren je om positief te blijven denken.

 16. Koppel gedachten los van de situatie

Het kan zo makkelijk zijn om de situatie de schuld te geven van jouw negatieve gedachten. Jij kunt er toch niets aan doen dat je je baan kwijt bent? Gevoelens van zelfmedelijden borrelen op. 

Natuurlijk hebben de situatie en jouw rotgevoel met elkaar te maken. Toch gloort er licht aan de horizon. Op je gevoel heb je namelijk invloed en jouw gedachten zijn daarbij de missing link.

Aan de situatie kun je niets veranderen. Die is zoals hij is. Het is aan jou om je gedachten los te koppelen van de situatie. 

Bedenk eens op welke manieren jij je gedachten positief kunt beïnvloeden. 

Eén hint: de andere positief denken tips kunnen je daar zomaar bij helpen. 

17. Wees nieuwsgierig

Zit je niet lekker in je vel? Heb je nergens zin in? Zulke zware gevoelens weerhouden je soms van het ontdekken van nieuwe dingen. 

Terwijl die je juist een andere, positievere kijk op de wereld kunnen geven. 

Blijf dus, ook in zo’n lastige tijd, nieuwsgierig. Naar nieuwe dingen, naar anderen, maar ook naar jezelf. Zoek een nieuwe hobby of schrijf je in voor een cursus. 

Reken maar dat zo’n nieuwe stimulans je brein weer wat positiever maakt.

18. Neem invloed op je reactie

Zoals ik al eerder aangaf, is de manier waarop je reageert op een vervelende situatie belangrijker dan de situatie zelf. 

Jouw gedachten bepalen hoe je je voelt. Dat betekent dus ook dat je invloed hebt op je gevoel. Positief denken is een eerste stap naar een prettiger gevoel. 

Heb je last van belemmerende gedachten? Vervang ze door een helpende gedachte. 

Je bekijkt welke gedachte jou verder helpt én of die gedachte daadwerkelijk haalbaar voor je is. Vooral dat laatste is belangrijk, omdat je er succesbeleving (en dus positiviteit!) mee in de hand werkt. 

Het vormen van die helpende gedachten is onderdeel van cognitieve gedragstherapie

Het is voor ons belangrijk om goede gedachten te hebben, want wij worden wat wij denken.

Boeddha

19. Verwacht ups en downs

Vasthouden aan het idee dat je leven altijd positief blijft, is leuk. Totdat het niet meer lukt, omdat er onverwacht een tegenvaller op je pad komt. Het lukt dan niet altijd om positief te denken.

Zolang jij weet en accepteert dat die tegenvallers ook bij het leven horen, komen ze veel minder hard aan. Ze zijn minder onverwacht en daardoor kun jij sneller in de actiestand komen. 

Dat betekent overigens niet dat je altijd na moet leren denken over de negatieve gevolgen van de dingen die je doet. Integendeel. Ons doel is immers een positief leven met positief denken. Je wilt juist van negatieve gedachten afkomen. 

Het besef dat het leven niet altijd rooskleurig is, is al voldoende. Neem leven zoals het komt en wees flexibel op de momenten dat het nodig is. 

20. Blijf in het heden

Aansluitend op de vorige tip volgt dit laatste advies: blijf in het heden. 

Op het verleden heb je geen invloed meer. Op de toekomst heb je nu ook geen invloed.

Op het heden daarentegen wel. 

Je kunt in het nu besluiten hoe je dingen aanpakt en hoe je tegen het leven aankijkt. Het feit dat je invloed hebt op het nu, betekent ook dat je bewust je positieve bril op kunt zetten.

De toekomst zet je nooit volledig naar je hand. Maar je keuzes zijn wel mede bepalend voor dat wat er nog komen gaat. Wat er ook gebeurt. 

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

Dan kun je er net zo goed nu iets leuks van maken. Grote kans dat de toekomst dat dan ook wordt. 

Blijf niet hangen in het verleden, droom niet van de toekomst, maar concentreer je geest op het huidige moment.

Boeddha

Houd je brein maar voor de gek

Dan nog even dit: onderzoek heeft aangetoond dat positieve gedachten mensen met een angststoornis helpen zich minder zorgen te maken

Het visualiseren van positieve dingen helpt, of ze nu realistisch zijn of niet. Je brein maakt niet zo makkelijk het onderscheid tussen nep en echt. 

Houd je brein dus vooral voor de gek, ook al voel je je niet altijd vrolijk. Bovenstaande tips gaan je daar vast bij helpen. 

Welke tips neem jij mee op je zoektocht naar een positiever leven? En heb je nog tips voor andere lezers die niet in deze lijst staan? 

Ik ben erg benieuwd naar al jouw tips die positief denken bevorderen. En naar je eigen ervaringen. Laat gerust een reactie achter, zodat we allemaal van elkaar kunnen leren!

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

1 gedachte over “Wil je positief leren denken? Deze 20 tips helpen je daarbij!”

Plaats een reactie