Hoe fijn zou het zijn als je een opgeruimd, gestructureerd leven leidt? Het klinkt veel mensen als muziek in de oren. Maar het daadwerkelijk doen is een ander verhaal.
Met deze 18 tips is structuur aanbrengen straks geen enkel probleem meer voor jou!
Online cursus positief leven zonder stress
Heb je genoeg van die slopende stress? Wil je jezelf omringen met positiviteit op je werk, thuis of met vrienden? Dan is de cursus ‘Positief Leven zonder Stress’ van Newstart echt iets voor jou!
👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken.
👉 Ga 9 weken lang, twee keer per week, aan de slag met handige oefeningen en tips die je helpen die stress de deur uit te gooien en meer ontspannen in het leven te staan.
👉 Jij bepaalt zelf waar en wanneer je de cursus volgt. Makkelijk, toch?
👉 En het mooie is, na de cursus houd je toegang tot al het online materiaal.
Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!
1. Gebruik een aantal vaste routines op de dag
Structuur begint bij routine. Het is echt niet nodig om je hele week tot op de minuut te plannen. Een beetje ruimte voor spontaniteit is immers ook fijn.
Leestip: Tips om beter te worden in alleen zijn.
Toch levert een aantal dagelijkse routines je dat essentiële gevoel van structuur en controle op. Die routines werken het beste als je ze ook in het weekend uitvoert.
Ik geef je wat voorbeelden van zaken die jou tot een meer gestructureerd persoon maken:
- Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op.
- Plan dagelijks drie vaste eetmomenten in.
- Plan ook een paar sportmomenten per week in.
- Houd je aan die planning.
2. Laat multitasken los
Blijf je een onrustig gevoel houden, ondanks die routines? Check dan eens hoe vaak je multitaskt.
Met multitasken bedoel ik niet alleen twee werktaken door elkaar doen. Als je, terwijl je thuis aan het werk bent, elke 10 minuten je socials bekijkt, ben je ook aan het multitasken.
Multitasken is voor niemand functioneel. Zelfs niet voor vrouwen. In mijn blog over stress verminderen schreef ik al over een onderzoek dat werd uitgevoerd door hoogleraar onderwijspsychologie Paul Kirschner.
Daaruit blijkt dat je altijd kostbare tijd verliest als je twee nadenktaken gelijktijdig doet.
3. Leg dingen in de avond klaar voor de dag erna
Sommige mensen vinden het ‘s ochtends vroeg extra lastig om gestructureerd na te denken. Als jij daar ook bij hoort, kun je het jezelf het best zo makkelijk mogelijk maken.
Leg bijvoorbeeld alvast je kleding na die je de volgende dag aan wil trekken. Pak je spullen in die mee naar je werk moeten.
Want waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Het enige puntje hierbij is de discipline die je er ‘s avonds voor nodig hebt.
Daarom kun je ook direct na thuiskomst vast de boel klaarleggen voor de volgende dag. Alles gaat dan in één moeite door en je hoeft er de rest van de avond (en de volgende ochtend!) niet meer over na te denken!
4. Maak een weekplanning op papier
Net als de dagelijkse routine brengt een goede weekplanning een hoop structuur in je leven.
Ook nu geldt: plan niet alles van minuut tot minuut. Ten eerste omdat je planning dan gedoemd is te mislukken. Daar ontstaat alleen maar nog meer chaos door en dat is het laatste wat je wilt. Ten tweede moet er ruimte zijn voor spontane dingen tussendoor.
Wel krijg je met een weekoverzicht een goed beeld van de haalbaarheid van je plan. En van je week zelf. Meestal biedt dat voldoende rust om die tijd ontspannen door te komen.
5. Structureer niet alles tegelijk
Als je van nature minder gestructureerd bent, zie je dat vaak terug op allerlei gebieden. Je huis is niet opgeruimd, je bent altijd je sleutels kwijt en werkopdrachten krijg je niet op tijd af.
Zodra je besluit structuur aan te brengen in je chaotische leven, kan ik me voorstellen dat je het liefst alles in één keer wil aanpakken. Toch is dat niet bevorderlijk voor je als je op zoek bent naar meer ontspannen zijn in je leven.
Pak eerst het deel aan waar je het vaakst tegenaan loopt. Dan is de kans het grootst dat je succes hebt. En succes geeft vertrouwen.
6. Trek hoofdzaken en bijzaken uit elkaar
Bepaal ook eens voor jezelf welke dingen nu écht belangrijk zijn. Stel prioriteiten op basis van die verdeling in hoofd- en bijzaken.
Welke zaken voor jou het zwaarst wegen, hangt helemaal af van je eigen gevoel. Voor de één kan dat een gedegen werkplanning zijn, voor de ander het ophangen van een sleutelkastje.
Zet alle items die je gestructureerder wilt aanpakken op een apart briefje. Leg ze daarna op volgorde van zwaarte onder elkaar. Wat voor jou de hoofdzaken zijn, blijkt daar gauw genoeg uit.
7. Vraag anderen te helpen
Structuur aanbrengen in je leven is een nobel streven, maar niet altijd simpel. Vooral niet als je van nature een chaoot bent.
Durf daarom rustig andere mensen om hulp te vragen. Raadpleeg vooral de mensen om je heen die wél al hun zaakjes op orde hebben. Zij geven je zomaar een aantal bruikbare tips.
Je hoeft echt niet in je eentje het wiel uit te vinden. Vele mensen zijn je al voorgegaan. Maak gebruik van hun kennis. Dat scheelt je een hoop tijd en stress.
8. Zorg voor opgeruimde ruimtes
Onrust in je hoofd geeft onrust in je huis. Met andere woorden: als je hoofd leegmaken slecht lukt, kom je vaak niet toe aan opruimen. Het gevolg? Een rommelig huis waarin je het overzicht verliest.
Andersom werkt het precies hetzelfde. Als je de ruimtes in je huis opruimt, levert dat vaak ruimte in je hoofd op. Je krijgt weer grip op je zaken. Zowel in huis als daarbuiten.
Ruim je huis dus af en toe grondig op. Is dat te veel werk in één keer? Begin dan eens bij je werkplek.
9. Begin simpelweg ergens
Je herkent het vast wel: de taken en lijstjes hebben zich opgestapeld en je hebt geen idee meer waar je moet beginnen. Prioriteiten stellen is een mooie start, maar dan nog kan werkelijk beginnen aan je taken moeilijk zijn.
Denk op die momenten niet te veel na. Dat geeft alleen maar meer onrust. Maak een keuze en blijf daarbij. Heb je besloten eerst de afwas weg te werken? Dan is dat wat je gaat doen.
Wat je daarna gaat doen, is van latere zorg. Stap voor stap kom je ook op je eindpunt. Als je die eerste stap maar zet.
10. Probeer af te maken waar je mee bezig bent
En als je dan met die afwas begonnen bent, maak die dan ook af voordat je aan iets anders begint. Want voor je het weet ben je weer aan het multitasken.
Je mag daarbij best streng voor jezelf zijn. Merk je dat je toch snel neigt naar die smartphone? Zet eens een wekker. Geef jezelf bijvoorbeeld 20 minuten voor die afwas. Pas als de wekker gaat óf als de afwas af is, mag je op je telefoon kijken.
Het voordeel van die strenge houding is dat dingen afmaken uiteindelijk steeds makkelijker wordt. Daar moet je jezelf alleen even in trainen.
11. Heb vaker relaxmomentjes in je dag
Daar staat tegenover dat je jezelf best een aantal relaxmomenten per dag mag gunnen. Je hoeft niet de hele dag door aan te staan. Sterker nog, daar word je alleen maar minder gestructureerd van.
Plan daarom een paar momenten op de dag in dat je helemaal niets hoeft. Het liefst gebruik je op die momenten ook geen schermen.
Gewoon even tot jezelf komen geeft vaak heel veel rust. En voldoende rust resulteert in structuur. Want alleen een uitgerust hoofd is in staat zaken goed te organiseren.
12. Leer ‘nee’ te zeggen als iets niet uitkomt
Heb je een druk schema, maar vraagt iemand je toch iets voor hem te doen? Wees dan duidelijk en zeg ‘nee’.
Dat klinkt misschien makkelijker dan het is. Vooral als je een pleaser bent. Dan druist die afwijzing nogal tegen je gevoel in. Nee zeggen levert je uiteindelijk ook meer zelfvertrouwen op.
Toch helpt ‘nee’ zeggen je als je je leven op orde wilt houden. Je houdt dan makkelijker zelf de controle over je agenda. En dat is essentieel. Al helemaal als je een warhoofd bent.
Bespreek eventueel met de ander op welk moment je wel tijd ruimte in je agenda hebt.
13. Plan dingen die moeten gebeuren zoveel mogelijk in de ochtend
Als het goed is, is je prioriteitenlijst intussen af. Je weet nu dus welke dingen voor gaan. Plan die zo veel mogelijk in de ochtend.
Het voordeel daarvan is dat je zeker weet dat je voldoende tijd hebt voor die zaken. Daardoor kun je je taak afmaken en krijg je een goed gevoel.
Dat goede gevoel geeft je weer motivatie voor het afronden van andere taken. Uiteindelijk vink je dus alles af en geniet je ‘s avonds van een heerlijk ontspannen en opgeruimd hoofd.
14. Slaap en eet zoveel mogelijk op vaste tijden
Ik had het er eerder al over: zorg voor routine in je dag. Die creëer je vooral door vaste eet- en slaaptijden.
Een vast ritme zorgt niet alleen voor structuur. Je lichaam reageert er ook positief op. Al snel ga je merken dat je je minder vermoeid voelt.
Dat klinkt misschien gek als je zeven dagen per week vroeg op moet staan. Toch werkt het zo. Je lichaam raakt in het weekend niet meer van slag als je je ritme aanhoudt.
Minder moe én meer structuur. Dat is win-win, toch?
Leestip: Positief leren denken.
15. Zorg voor lichaamsbeweging
Kun je je niet meer concentreren? Zie je niet meer hoe je structuur kan aanbrengen in de hopen werk die nog op je liggen te wachten? Ga dan eens lekker naar buiten.
Wat? En al dat werk dan?
Dat komt later wel. Het voordeel van regelmatige lichaamsbeweging is duidelijk: als je sport, maak je je hoofd even leeg. Dat geeft je hersenen de ruimte om weer orde te scheppen in de chaos.
En het mooiste van alles? Als je terugkomt, weet je ineens wél hoe je planning eruit moet zien.
Blijf dus niet hangen in dingen die nú moeten. Ga het tegenovergestelde doen. Het brengt je het snelst naar een goede oplossing.
16. Leg spullen op vaste plekken
Altijd je sleutels kwijt? Of je schoenen? Dat is niet gek als je van nature minder goed georganiseerd bent. En daar hoef je ook helemaal niet boos om te zijn. Het hoort nu eenmaal bij je karakter.
Wel kan deze eigenschap irritatie opleveren. Bij jezelf en bij anderen. Bedenk dus vooral wat je eraan kunt doen.
De oplossing is vaak niet zo moeilijk, maar vergt wel wat discipline: leg je spullen altijd op dezelfde plek. Voor een goede kans van slagen leg je je spullen op logische plekken weg.
Bekijk dus kritisch of dat het geval is en pas waar nodig die plaatsen aan.
17. Piekeren in bed? Maak een lijstje!
Mensen beginnen vaak pas te piekeren als ze in bed liggen. Dat kan vervelende gevolgen hebben. Je slaapt er slechter door en je concentratie laat de volgende dag te wensen over. Bovendien kom je ‘s avonds meestal niet zo ver met je gepieker.
Leg daarom een klein notitieboekje op je nachtkastje. Steeds als je ergens over piekert, schrijf je het onderwerp op. Daarna mag je het loslaten. Je maakt als het ware een todo-list voor later.
Het grote voordeel? Je nachtrust wordt niet meer verstoord, waardoor je ook de volgende dag gestructureerd kunt leven.
18. Begin op tijd met voorbereidingen voor grotere taken
Wanneer je weet dat je een grote taak gedaan moet krijgen voor een bepaalde datum, is het wijs daar op tijd aan te beginnen. En dat is nu precies zo lastig als je minder gestructureerd bent.
Maar met het feit dat je dit nu weet, ben je al op de helft. Je hoeft nu alleen nog maar iets met deze kennis te doen!
Plan elke dag wat tijd in voor die grote taak. Zorg ervoor dat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen. Daar raak je alleen maar gestrest van.
Bedenk overigens wel creatieve ideeën om je daadwerkelijk aan die planning te houden. Dat kan namelijk best lastig zijn.
Online cursus positief leven zonder stress
Heb je genoeg van die slopende stress? Wil je jezelf omringen met positiviteit op je werk, thuis of met vrienden? Dan is de cursus ‘Positief Leven zonder Stress’ van Newstart echt iets voor jou!
👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken.
👉 Ga 9 weken lang, twee keer per week, aan de slag met handige oefeningen en tips die je helpen die stress de deur uit te gooien en meer ontspannen in het leven te staan.
👉 Jij bepaalt zelf waar en wanneer je de cursus volgt. Makkelijk, toch?
👉 En het mooie is, na de cursus houd je toegang tot al het online materiaal.
Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!
Structuur aanbrengen lukt met een beetje discipline
Als chaotisch persoon word je nooit een overgestructureerd type. En dat is helemaal niet erg. Zolang je eigen leven maar onder controle houdt. Een beetje structuur helpt je daarbij.
Wat doe jij als je door de bomen het bos niet meer ziet? Laat het gerust weten. We kunnen allemaal van elkaar leren!
Hallo,
Bij mij valt de planning in duigen, net na de middag. Ongelooflijk, ik doe het elke keer en wil het veranderen en toch doet mijn mind iets dat ik liever blijf zitten.
Complex hoor.
Grtjs
Beste Martine,
Vaak helpt het om je eind van de ochtend iets voor te nemen om te doen als je weet dat je een dipmoment gaat krijgen. De kans dat je het dan gaat doen is dan al stukken groter. Tip 15, letterlijk in beweging komen, is op een dipmoment een manier om jezelf een “boost” te geven. Veel succes, en goed dat je er bewust mee bezig bent.
Hartelijke groet,
Astrid
Leven Vol Lef
Hele fijne tips, dankjewel!
Beste Latisha,
Leuk dat je laat weten dat je wat met de tips kunt. Veel succes en plezier.
Hartelijke groet,
Astrid
Leven Vol Lef
Bedankt voor de tips. Ik ga er mee aan de slag. Ik zie ook dat ik al 1 ding onder de knie heb. Mijn spullen hebben een vaste plek en inderdaad ik ben zelden iets kwijt, behalve papieren dan. Die krijg ik maar niet op orde. Maar die spullen op 1 plek geeft me veel rust.
Ik heb veel moeite om me aan mijn planning te houden. En om een vast ritme te hebben. Vaste tijd naar bed en op. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Ik werk als freelancer.
Beste Catja,
Goed dat je kunt zien welke successen je al hebt behaald. Voor een vast ritme kun je bv een tijdje een reminder in je mobiel zetten zodat je die tijden ook echt naar bed gaat en opstaat. Met alle nieuwe dingen is het vaak zo, dat het 3 maanden de tijd kost om er een nieuwe gewoonte van te maken. Veel succes.
Hartelijke groet,
Astrid
Leven Vol Lef
Hoi hoi,
Ik ben een aantal jaar terug, 4 jaar flink ziek geweest door te snelle schildklier, kon echt letterlijk niks meer, was doodop, maar sinds ik stabiel ben met medicatie, is mijn doorzettingsvermogen gewoon weg gegaan, ik zit nu gewoon vast op structuur gebied, de wil is er wel, maar het lukt mij gewoon niet. Ik heb veel tips en adviezen, maar dit werkt niet.
Ik ben echt wanhopig, kan iemand mij hierbij helpen?
Ik probeer ook al een lange tijd een vaste ritme in mijn dagelijkse leven te krijgen maar in het begin gaat het wel maar daarna zakt het weer snel weg en val ik wer terug in mijn oude patroon, en ik weer dat elke dag om dezelfde tijd te gaan slapen en opstaan het beste is maar om in die winterperiodes ook zo vroeg eruit te moeten, dat trek ik echt niet in het weekend. En ja we kennen allemaal het gezegde een opgeruimd huis is ook een opgeruimd hoofd, maar soms ben ik er zolang mee bezig om iets op te ruimen, dan weet ik soms even niet wat ik er mee aan moet. En bewegen is zeker belangrijk in ons leven, ik probeer ook meestal wel zoveel mogelijk even naar buiten een frisse neus halen en even hoofd leeg, maar bij donkere dagen met veel regen en harde wind stimuleert dat ook niet echt.