Zelfverzekerder worden? Check deze tips!

zelfverzekerder worden

Zelfverzekerder worden? Check deze tips!

Wil jij graag zelfverzekerder worden, maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken? Lees dan de 25 tips die ik voor je op een rijtje heb gezet in dit artikel. Dit is dé kans om je zelfvertrouwen te vergroten

Zelfverzekerder worden kun je leren

Als jij van nature niet zo zelfverzekerd bent, is het natuurlijk niet makkelijk dat ‘even’ te veranderen. Toch zijn er genoeg kleine veranderingen die je in je gedrag kunt aanpassen. 

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

Kijk eens naar onderstaande tips en haal diegene eruit die je gemakkelijk zelf kunt toepassen. 

Onthoud dat jij invloed hebt op jouw gedrag, en daarmee op het zelfvertrouwen dat je al dan niet hebt.

1. Stop uitstelgedrag 

Stel je voor: je moet de was nog doen, de administratie ligt nog op je te wachten, je woonkamer kan ook wel een stofdoek gebruiken én je moet nog een aantal lastige klussen voor je werk doen. 

Voordat je het weet, word je overmand door een gevoel van onzekerheid. Kun je dit allemaal wel? Houd je dit drukke bestaan wel vol? 

Vooral die eerste vraag is funest voor je zelfvertrouwen. Daarom is het slim de dingen niet zover te laten komen. Stop met uitstellen en bouw structuur in in je leven. 

Zolang jij overzicht houdt én alle ballen in de lucht kan houden, voel je je een stuk zelfverzekerder. 

2. Doe dingen die je voldoening geven

Van een voldaan gevoel groeit je zelfvertrouwen. En dan heb ik het niet over dat voldane gevoel na een heerlijke maaltijd. 

Het gaat in dit geval om activiteiten die waardevol zijn. Voor jezelf, maar ook voor anderen. Denk aan vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis of bij de lokale buurtvereniging. 

Hoe vaker je dat voldane gevoel kunt opwekken, hoe beter je je over jezelf gaat voelen. Je draagt immers je steentje bij aan de samenleving. 

Ook als je in jezelf investeert, kun je dat voldane, en dus zelfverzekerde gevoel opwekken. Start bijvoorbeeld een studie of een cursus die aansluit bij je interesses. 

3. Wees begripvol naar jezelf

Niemand is perfect. Ook jij niet. Het is dus best oké om af en toe een fout te maken. Daar hoef je echt niet onzeker over te worden. 

Onzekerheid wordt pas een issue als je continu van jezelf verwacht wél perfect te zijn. Dat is namelijk een nobel, maar onmogelijk streven. 

Een beetje begrip richting jezelf doet wonderen. Accepteer dat er soms wat fout gaat. Dat je niet alles weet en dat ook jij kunt falen. Op deze manier leer je ook jezelf beter kennen.

Zodra je die mindere punten omarmt, zoals je dat doet bij je kwaliteiten, zet je een enorme stap naar een zelfverzekerde versie van jezelf. 

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

4. Stel tevredenheidsdoelen 

De weg naar een vergroot zelfvertrouwen is lang. Soms voelt hij zelfs eindeloos. Stel daarom tussendoelen. 

Bepaal vooraf wanneer jij tevreden bent over stappen die je maakt in de goede richting.

Bijvoorbeeld als je een keer een praatje maakt met een vreemde. Als je daar van tevoren een doel van hebt gemaakt, kun je veel bewuster naar zo’n situatie toewerken. Je herkent dan ook sneller de stappen vooruit. 

Vraag je dus af met welke tussenstappen jij tevreden bent. Je hoeft niet alles in 1 keer te bereiken. Gun jezelf de tijd! 

5. Onderneem actie 

Concluderen dat het met je zelfvertrouwen niet goed zit, is 1 stap in de goede richting. Maar als je op dat punt blijft hangen, geef je jezelf nooit de kans verder te komen. 

Om zelfverzekerd te worden, is actie nodig. Gedrag van jouw kant dat kan slagen, maar ook kan falen. En daar zit natuurlijk het knelpunt. Vooral als je perfectionistisch bent ingesteld. 

Als je zo’n sprong in het diepe spannend vindt, maak hem dan klein. Verlang niet meteen van jezelf dat je de grootste flirt van de stad wordt. 

Maar maak wel dat praatje met die interessante man of vrouw. 

6. Weet dat anderen zich niet op jou focussen

Ken je dat gevoel? Dat iedereen naar je kijkt als jij je ongemakkelijk door een menigte beweegt? Of als je struikelt over een drempel?

Geloof me, slechts weinig mensen zijn met jou bezig. Het grootste deel van de mensen is namelijk te druk met zichzelf. 

Mensen zijn van nature op zichzelf gericht. Anderen zijn pas echt belangrijk als ze ergens voor nodig zijn. Dat klinkt misschien niet gezellig, maar dit gegeven biedt ook voordelen.

Je hoeft echt niet bang te zijn dat je collega’s zich continu op jou focussen. 

En merkt iemand wel een keer jouw blunder op? Dan is de kans groot dat hij die na een paar minuten alweer vergeten is. Terwijl het in jouw hoofd lang kan blijven sudderen. Het besef dat een ander dit vrijwel direct weer loslaat, kan je helpen om het zelf ook sneller los te laten.

7. Spreek uit dat je vertrouwen hebt in jezelf

Je hoeft natuurlijk niet continu van de daken te schreeuwen dat je gelooft in jezelf. Dat zou alleen maar averechts werken.

Maar naar jezelf uitspreken dat je gelooft in de dingen die je gaat doen, helpt. Zo train je als het ware een positieve innerlijke stem. Bijvoorbeeld als je een belangrijke presentatie moet geven. Een zelfverzekerde houding aannemen doet al een beetje meer zelfverzekerd voelen.

Het gaat dan eigenlijk om de kracht van de overtuiging. Zolang je blijft zeggen dat je die presentatie gaat verpesten, zal dat ook gebeuren. 

Wanneer je vol overtuiging uitspreekt dat je het wél kan, ga je dat uiteindelijk geloven. Je zelfvertrouwen groeit erdoor. En het groeit nog een beetje harder als die presentatie daarna een groot succes is! 

8. Zet al je positieve eigenschappen op een rijtje

Zie jij jezelf niet zo snel als een zelfverzekerd persoon? Dan kun je jezelf het beste een boost geven. Maak bijvoorbeeld gebruik van een positiviteitslijstje. 

Op zo’n lijstje schrijf je al je positieve eigenschappen op. Kom je er niet uit? Beantwoord dan deze vragen:

  • Wat kun je goed?
  • Waar krijg je complimenten over?
  • Wat vinden anderen positief aan jou?
  • Wat vind je leuk?
  • Hoe maak je anderen blij?

Kom je er zelf niet uit? Vraag dan anderen je te helpen het lijstje volledig te maken. Je zal verrast staan wat positieve mensen om je heen kunnen bijdragen om een zelfverzekerd persoon te worden.

Lees zo nu en dan je lijstje door. Je zult merken dat je onzekerheid erdoor naar de achtergrond verdwijnt. 

9. Kom afspraken met jezelf na

De volgende tip is om je altijd aan afspraken met jezelf te houden. Je weet vast wel hoe het voelt als je dat niet doet. 

Stel dat je bijvoorbeeld moet studeren voor een tentamen. In je gedachten heb je met jezelf afgesproken dat je vandaag bepaalde paragrafen gaat doornemen. 

Maar dan raak je afgeleid door je favoriete serie… 

Dat is natuurlijk leuk voor een tijdje, maar uiteindelijk gaat het knagen. Alleen wanneer je actie onderneemt, zul je resultaten bereiken.

Lees ook: Negatieve patronen doorbreken.

Als dit patroon zich maar vaak genoeg herhaalt, krijg je het gevoel dat je niet op jezelf kunt vertrouwen. 

Maak daarom altijd realistische afspraken met jezelf en houd je eraan. 

10. Doe dingen die buiten je comfort zone liggen

Wil je je zelfvertrouwen echt eens een boost geven? Begeef je dan regelmatig buiten je comfort zone. Zelfverzekerde mensen durven vaker onbekende terreinen te verkennen.

Het voelt natuurlijk lekker makkelijk om altijd omgeven te zijn door dezelfde veilige omgeving. Maar je krijgt er niet echt een kick van… Van nieuwe positieve dingen ondernemen, ga je je steeds meer zelfverzekerd voelen. Je hebt er alleen wel lef voor nodig.

En juist die kick is nodig voor een groter zelfvertrouwen. 

Als je het ontzettend eng vindt om voor publiek te spreken, ga dan juist eens naar een open mic avond. 

Dat is natuurlijk enorm spannend, maar zodra je na afloop van het podium stapt, voel je je een ander mens. 

11. Wees eerlijk naar jezelf

Als je onzeker bent over jezelf, is het juist belangrijk eerlijk te zijn naar de persoon die het dichtst bij je staat: jij. 

Wees eerlijk over de dingen die je voelt, die je spannend vindt of die je juist leuk vindt. Ook al bevinden die zich buiten de norm. 

Pas als je volledig jezelf kan zijn, krijgt je zelfvertrouwen de kans zich te ontwikkelen. Daar is namelijk een positief gevoel voor nodig. 

En dat gevoel creëer je niet zolang je jezelf blijft verstoppen. 

Eerlijkheid naar jezelf is dus ontzettend belangrijk als je zelfverzekerder wilt worden. 

12. Wees eerlijk naar anderen

En zoals je eerlijk moet zijn naar jezelf, kun je dat het beste ook zijn naar anderen. Ook over je onzekerheid.

Want mensen kunnen pas rekening houden met jou en je onzekerheden, als ze ervan weten. 

Leestip: Hoe verbeter ik mijn communicatie?

Hoe dat dan invloed heeft op je zelfvertrouwen? Toegeven dat je onzeker bent is ontzettend krachtig. Mensen waarderen dat vaak enorm. Hoe gek het ook klinkt, een zelfverzekerd persoon durft zijn onzekerheden uit te spreken.

Als jij die boodschap terugkrijgt, boek je dubbele winst: de ander houdt rekening met je onzekerheden én jouw zelfvertrouwen groeit. 

13. Tover regelmatig een glimlach op je gezicht

Geloof het of niet, maar zelfs een neplach kan jouw zelfvertrouwen verhogen. Onderzoek van de University of South Australia heeft uitgewezen dat een lach op je gezicht de amygdala aan het werk zet. 

De amygdala is het emotionele centrum van je brein. Stimulatie ervan zorgt voor het vrijkomen van neurotransmitters die je vrolijker maken. 

En als je je goed voelt, voel je je direct zelfverzekerder. Je straalt die vrolijkheid namelijk uit, waardoor anderen ook op een positieve manier op jou reageren. 

14. Visualiseer spannende dingen 

Als je je onzeker voelt over een situatie die je niet uit de weg kunt gaan, kunnen visualisatie-oefeningen je helpen. 

Beeld je voorafgaand aan de spannende situatie het positiefste scenario in. Zet in je hoofd alvast een zelfverzekerd persoon neer!

Ga je op een blind date en ben je bang dat je dichtklapt? Beeld je dan in dat het gesprek de hele avond soepel verloopt. 

Als je de situatie al een keer hebt beleefd, al is het maar in je hoofd, weet je al een beetje wat je kunt verwachten. Minder spanning geeft uiteindelijk meer zelfvertrouwen. 

15. Zorg voor jezelf

Zelfvertrouwen moet je uitstralen. Dat doe je met je hele voorkomen. Je houding speelt een rol, maar ook je kleding en je gezichtsuitdrukking. 

Voel je je extreem vermoeid omdat je te weinig slaapt? Dan zal dat in je uitstraling naar voren komen. 

Zelfvertrouwen komt het snelst als je je goed voelt; lichamelijk en geestelijk fit. Die staat bereik je het makkelijkst als je een gezond en gestructureerd leven leidt. Daarom is tijd alleen doorbrengen ook goed voor je gezondheid.

Als je op die manier voor jezelf zorgt, gaan mensen dat ook zien. 

16. Zoek je zelfverzekerdheid in het echte leven

Talloze mensen voelen zich pas zelfverzekerd als ze voldoende likes krijgen bij hun foto’s op de social media. 

Je zelfvertrouwen en geluk af laten hangen van zo’n duimpje is echter een enorme valkuil. 

Social media maken je eigenlijk alleen maar onzeker. Als 1 van je foto’s aanslaat, is dat voor even leuk. Daarna slaat de onzekerheid toe. 

Want wat gebeurt er als je een volgende keer niet zoveel positieve reacties krijgt? Een zelfverzekerd persoon is echter niet afhankelijk van de meningen van de ander.

Kortom: werk liever aan je zelfverzekerdheid in het echte leven. Dat is spannender, maar zoveel meer waard!

Lees tip: Hoe ga je om met een ongelukkig gevoel?

17. Maak oogcontact

Deze tip kan wel eens heel spannend zijn als je een onzekere aard hebt: maak oogcontact. Als je met iemand in gesprek bent, laat je met oogcontact zien dat je zeker van je zaak bent. 

Want wat doet iemand die zich ongemakkelijk voelt? Juist, die kijkt weg. 

Blijf de ander aankijken als je iets zegt of vraagt. 

Wanneer het ongemakkelijk begint te voelen, kijk je nog 3 seconden langer dan je normaal gesproken zou doen. Daarna is wegkijken uiteraard geen schande. 

Deze tip vergt wat training, maar je wordt er absoluut zelfverzekerder van!

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

18. Loop er zelfverzekerd bij

Eerder had ik het al over het nut van gezonde leefgewoonten. Ook een trotse houding draagt bij aan zelfverzekerder gevoel. 

Loop altijd rechtop. Maak jezelf lang alsof iemand met een touwtje aan je kruin trekt. Daarmee straal je zekerheid en zelfvertrouwen uit. 

Ook al voel je je van binnen nog zo onzeker. Om een zelfverzekerd persoon te worden, zul je merken dat je eigen houding bijdraagt aan hoe je je voelt.

Na verloop van tijd zul je merken dat je jezelf ook daadwerkelijk zekerder voelt. Dat je niet meer hoeft te doen alsof. Fake it till you make it dus! 

19. Practise what you preach 

Als je altijd maar heel zelfverzekerd roept dat je precies weet wat je doet en hoe je een lastige klus moet aanpakken, is het wel zo handig als je dat ook daadwerkelijk weet. 

Je woorden en daden moeten met elkaar overeenkomen, anders prikken anderen razendsnel door je façade heen. Succesvolle mensen weten hoe ze actie ondernemen, en deze actie zal je zelfverzekerder maken.

Want wat gebeurt er als anderen niet meer in jouw woorden geloven? 

Juist, dan voel je je al snel heel wat minder goed over jezelf. 

20. Spreek “luid” en duidelijk

Een onzeker persoon herken je vaak heel gemakkelijk aan zijn stemgebruik. Hij praat meestal zacht en bijna onverstaanbaar. 

Ook als je je niet zo zelfverzekerd voelt, is een luide en duidelijke stem een pré. Je laat er in ieder geval mee zien dat je meent wat je zegt. Dit alleen al zal je zelfverzekerder maken.

Onder ‘luid’ versta ik overigens geen overheersend geschreeuw. Zodra je gaat overdrijven, weten andere mensen dondersgoed dat je iets te verbergen hebt: je onzekere aard. 

Focus je dus op verstaanbaarheid: pas je volume aan op de hoeveelheid toehoorders en spreek de woorden rustig en duidelijk uit. 

21. Blijf niet hangen in een negatieve ervaring 

In mijn blog over mentaal sterker worden had ik het er ook al over: het gevaar van de slachtofferrol. 

Soms voelt het best aantrekkelijk om te blijven zwelgen in zelfmedelijden. Daarmee schuif je de schuld af op de ander en laat je je eigen invloed buiten beschouwing. 

Toch word je hier niet zelfverzekerder door. 

Juist als je je eigen invloed erkent én er iets mee doet, ga je je positiever over jezelf voelen. Je hebt immers het heft in eigen handen genomen. 

Vraag je dus altijd af wat je zelf kunt doen om je eigen omstandigheden te verbeteren. 

22. Doe jezelf niet voor als iemand anders

Eerder gaf ik aan dat je soms best een beetje mag bluffen als het over zelfverzekerd overkomen gaat. 

Doe dat echter niet te overdreven. Als jij jezelf bent, waarderen mensen je om je puurheid. Overschreeuw je jezelf, daar prikken mensen feilloos doorheen. 

Je hebt je vast zelf ook wel eens afgevraagd wat er achter dat schreeuwerige masker zit van een familielid of collega. Reken maar dat daar 9 van de 10 keer onzekerheid achter schuilt. 

En zeg nu zelf, jij vindt het waarschijnlijk ook niet prettig als iemand zo’n overheersende rol inneemt. 

De volgende keer dat je in een spannende of nieuwe situatie terechtkomt, recht je je rug en spreek je duidelijk, maar blijf je verder zoveel mogelijk jezelf.

23. Durf fouten te maken

Als je bang bent dat iets niet goed zal gaan, resulteert dat vaak in verstarring en een onzeker gevoel. 

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. 

Bijvoorbeeld toen je op school een spreekbeurt moest houden. Je voorbereiding was feilloos; je wist precies wat je zou gaan vertellen. 

Maar 3 minuten voordat het jouw beurt was om voor de groep te gaan staan, sloeg de onzekerheid toe. 

Wat als het niet goed genoeg zou zijn? Wat als andere kinderen je uit zouden lachen? Wat als….? 

Hopelijk heb je intussen geleerd dat de wereld niet vergaat van fouten maken. Ook niet van een verknalde spreekbeurt. 

Mijn tip voor jou is dan ook dat je vooral dingen uitprobeert. Zoek voor jezelf uit wat wel en niet werkt. 

En gaat er een keer iets mis? Trek daar dan lering uit. Wat kun je meenemen naar een volgende, vergelijkbare situatie?

Zelfverzekerder word je alleen als jij jezelf alle ruimte geeft om jezelf te ontwikkelen. Niet als je continu met een aangetrokken handrem door het leven gaat. 

24. Neem je verantwoordelijkheid

Regelmatig zie ik mensen die de schuld in andermans schoenen schuiven; ook al hebben ze zelf een aandeel gehad in een gemaakte fout. 

Een tekenend voorbeeld hiervan maakte ik onlangs mee. 

Ik stond in de rij bij een ophaalpunt voor postpakketten. Voor me was een echtpaar aan de beurt. De man gaf zijn naam en adres door aan de balie en wachtte op het pakketje dat voor hem bestemd was.

De vrouw achter de balie zocht en zocht, maar kon zijn pakket niet vinden. “Sorry, meneer”, reageerde ze, “het lijkt erop dat u nog even geduld moet hebben.” 

De man reageerde woedend. Witheet riep hij uit hoe slecht de service wel niet was en dat hij het hier niet bij zou laten zitten. Daarna liep het stel weg.


Even later zag ik de 2 staan op de parkeerplaats. Ik hoorde de man zeggen dat hij zelf een fout had gemaakt: hij was naar het verkeerde ophaalpunt gereden. 

Ik zag hem kleiner worden. Toch koos hij ervoor weg te rijden, zonder zijn excuses aan te bieden aan de servicemedewerkster. Hij zal geen prettige dag hebben gehad…

Ik kan je alleen maar adviseren altijd de verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen fouten. 

Want ook al moet je daarvoor je ego opzij zetten, uiteindelijk groeit je zelfvertrouwen ervan. 

Waarin wil jij graag zelfverzekerder worden?

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

25. Plaats anderen niet op een voetstuk

Je kent vast mensen die enorm zelfverzekerd overkomen. 

Dat is natuurlijk prachtig, maar waak ervoor dat je hen niet op een voetstuk plaatst. Je loopt daarmee het risico dat je jezelf kleiner maakt. 

En hoe kleiner jij je voelt, hoe groter de onzekerheid. 

Zelfverzekerder worden kost tijd

Ook als je deze tips ter harte neemt, zal het tijd kosten om je ook echt zelfverzekerder te voelen. 

Neem die tijd. 

Het is een tijdrovend, maar prachtig proces, waarin je jezelf steeds beter leert kennen. Ik gun jou die ontdekkingsreis. 

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

Plaats een reactie