Rode vlekken op huid door stress: wat doe je eraan?

rode vlekken op huid door stress featured

Je moet spreken voor een groep op je werk. Voordat je het weet, zit heel je hals onder de rode vlekken. Je hartslag zit in je keel en je handen zweten. Als je hier zelf nog nooit last van hebt gehad, ken je vast mensen die hiermee te maken hebben (gehad). Wat je kunt doen tegen rode vlekken door stress, vertel ik je in dit artikel. 

Online cursus positief leven zonder stress

Heb je genoeg van die slopende stress? Wil je jezelf omringen met positiviteit op je werk, thuis of met vrienden? Dan is de cursus ‘Positief Leven zonder Stress’ van Newstart echt iets voor jou!

๐Ÿ‘‰ Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken.

๐Ÿ‘‰ Ga 9 weken lang, twee keer per week, aan de slag met handige oefeningen en tips die je helpen die stress de deur uit te gooien en meer ontspannen in het leven te staan.

๐Ÿ‘‰ Jij bepaalt zelf waar en wanneer je de cursus volgt. Makkelijk, toch?

๐Ÿ‘‰ En het mooie is, na de cursus houd je toegang tot al het online materiaal.

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

Wat kan (overmatige) stress veroorzaken? 

Ik heb het in eerdere artikelen ook al wel eens gezegd: stress kan heel functioneel zijn. Het zorgt ervoor dat je alerter bent in gevaarlijke situaties. Maar of zoโ€™n presentatie op je werk nu gevaarlijk is… 

Toch kan ook op dat soort momenten de stress toeslaan. Simpelweg omdat je het spannend vindt om te spreken voor publiek. 

Een keer een beetje stress is helemaal niet erg. Verkeer je echter in een situatie van aanhoudende stress, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. 

Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van hartkloppingen, hoofdpijn, koorts, lage bloeddruk, pijnlijke spieren en gewrichten, jeuk, keelpijn, benauwdheid, slecht slapen of duizeligheid. Zelfs paniekaanvallen liggen op de loer. 

Door stress wordt een aantal hormonen in je lichaam actief. Zo kan het stresshormoon cortisol je immuunsysteem aantasten. Dat maakt dat je sneller ziek bent of minder snel herstelt. 

Lees tip: Hoe lang duurt overspannenheid?

Hoe rode vlekken ontstaan bij stress

Rode vlekken kunnen dus ook een uiting zijn van stress. Daarvoor hoeft de stress niet per se langdurig in je lijf te huizen. De vlekken kunnen spontaan op je gezicht of hals verschijnen als je plotseling in een voor jou vervelende situatie terechtkomt. 

Wanneer je stress ervaart, gaat je sympathische zenuwstelsel razendsnel aan de slag. Het maakt dat je direct kan reageren op het naderende gevaar. Het sympathisch zenuwstelsel zorgt er bijvoorbeeld voor dat er stresshormonen zoals adrenaline vrijkomen in je lichaam. 

Lees ook: Hoe kom je van een onrustig gevoel af?

Blozen

Bij een toename van adrenaline zullen sommige van je bloedvaten verwijden. Dat is bij echt gevaar heel gunstig, want door de wijde vaten in de spieren kun je sneller in beweging komen. 

Ook in je gezicht kunnen bloedvaten open gaan staan als je stress ervaart. Je kunt wel raden wat die wijdere vaatjes doen met je huid: je gaat blozen. Oftewel, er ontstaan rode vlekken. Veel mensen hebben hier last van en soms kan het je zelfs ervan weerhouden om uitdagingen aan te gaan en je angsten te overwinnen.

Een rode huid door stress hoeft overigens niet altijd door blozen te komen. Stress kan ook andere vormen van (bestaande) huidaandoeningen verergeren, zoals netelroos. Ook daardoor kunnen vervelende klachten heviger worden, waaronder jeuk en rode vlekken.  

Histamine

Rode vlekken op de huid kunnen ook door het stofje histamine worden veroorzaakt. Histamine zorgt ervoor dat bepaalde prikkels worden overgedragen naar je hersenen. Het is een stofje dat in je lichaam thuishoort, maar wel maar in bepaalde mate. 

Als je een overschot aan histamine in je lijf hebt, of als je er overgevoelig voor bent, kan dat leiden tot allerlei lichamelijke klachten, waaronder huiduitslag, netelroos en rode vlekken. 

Zoals bij alle fysieke klachten kan ook het effect van histamine op je lijf groter worden als je stress hebt. 

Hoe verhelp je rode vlekken op huid door stress?

Afhankelijk van de oorzaak van rode vlekken op de huid kun je een aantal dingen doen om ze te verhelpen. Sommige tips gaan enkel om symptoombestrijding (dat heeft niet mijn voorkeur!), terwijl andere meer geschikt zijn om het probleem bij de bron aan te pakken. 

Kijk wat werkt voor jou, maar weet dat de vlekken niet minder worden als je de oorzaak (of oorzaken) niet wegneemt. 

1. Camoufleer je vlekken

Een simpele en snelle oplossing voor je vlekkenprobleem is camouflage. Een laagje make-up kan je al door een lastige situatie heen helpen.

Wanneer jij tot de grote groep mensen behoort die last heeft van spreekangst, kan camouflage dรฉ oplossing zijn voor je probleem. Je weet immers vaak lang genoeg van tevoren dat er een stressvolle situatie (lees: een lastige presentatie of vergadering) aankomt. 

Een extra laagje concealer zorgt ervoor dat je rode vlekken niet zichtbaar zijn. Daardoor heb je in ieder geval รฉรฉn ding minder om je zorgen over te maken. Concealer met een lichte, groene tint werkt het beste, omdat groen de rode kleur van de vlekken neutraliseert. 

2. Zorg goed voor je huid

Of je nu last hebt van rode vlekken door een histamine-overgevoeligheid of van eczeem, het is in alle gevallen belangrijk om goed voor je huid te zorgen. 

Als je last hebt van jeukende huiduitslag, is het slim om de huid vet te houden. Dat doe je simpel met vaseline. Ook aloรซ vera is in het geval van huiduitslag aan te raden. Het kan jeuk verminderen en de vlekken op de huid herstellen.

3. Verminder je stressniveau 

Als je echt van je rode vlekken of huiduitslag door stress af wilt komen, is er meer nodig dan smeerseltjes of camouflage. Zoals ik eerder al schreef, lukt dat alleen als je de oorzaak van de problemen wegneemt: stress.

Je hebt kunnen lezen welke negatieve effecten stresshormonen kunnen hebben op je huid. Het is dus zaak die hormonen tot bedaren te brengen. Ga eens na waar jouw stress door veroorzaakt wordt. En doe iets met die informatie, voor zover dat mogelijk is. 

Misschien zijn daar wel ingrijpende veranderingen voor nodig, zoals een nieuwe baan of het verbreken van je relatie. Maar als dat uiteindelijk betekent dat jij letterlijk beter in je vel komt te zitten, is het dat toch waard.

4. Relativeer

Het klinkt misschien niet direct geloofwaardig, maar je rode vlekken zijn niet het einde van de wereld. Kijk eens naar het totaalplaatje in plaats van alleen naar die verkleurde huid. Jij bent veel meer dan alleen die vlekken. 

De presentatie die je geeft, is misschien inhoudelijk wel fantastisch. Op het werk dat jij onder druk levert, is menig collega waarschijnlijk jaloers. En buiten dat, jij bent prima zoals je bent. Werk dus aan de kunst van het relativeren!

Je hoeft echt geen extra stress te creรซren door te balen van die vlekken.

5. Vraag hulp in je voorbereiding

Krijg jij vooral rode vlekken als je moet spreken in het openbaar? Of als je je moet begeven in sociale situaties? Vraag dan eens iemand je te helpen bij de voorbereiding. Een spreekcoach kan je bijvoorbeeld prima van nuttige tips voorzien. 

Wanneer je voorbereid bent, heb je tijdens je praatje de boel wat meer onder controle. En als je controle hebt, neemt de stress aanzienlijk af. Tel uit je winst!

6. Beperk de hoeveelheid histamine die je binnenkrijgt

Zoals ik al eerder aangaf, wordt histamine aangemaakt in je lichaam. Dat is een heel normaal proces. Maar als je een te grote hoeveelheid histamine in je lichaam krijgt, komen die rode vlekken ook ineens veel sneller om de hoek kijken. 

Wist je dat je ook histamine binnenkrijgt als je bepaalde voedingsstoffen eet? En dat weer andere voedingsmiddelen het vrijkomen van histamine in je lichaam stimuleren? Als je dat wilt voorkomen, kun je beter o.a. deze producten uit de weg gaan:

  • avocado
  • aardbeien
  • ananas
  • chocolade
  • rode wijn
  • bier

7. Gebruik eventueel antihistaminica 

Wanneer een overschot aan histamine jouw grootste probleem is, kunnen antihistaminica wel eens de oplossing zijn. Deze vorm van medicatie helpt je de rode verkleuringen te verminderen, maar ook, in het geval van huiduitslag, eventuele jeuk tegen te gaan.

Antihistaminica komen meestal in de vorm van kleine pilletjes die je dagelijks slikt, of alleen als je klachten hebt.  

8. Zorg voor jezelf

Natuurlijk helpen stress en drukte je niet als je last hebt van rode vlekken. Je huidklachten verbeteren pas als je goed voor jezelf zorgt. Een gezond voedingspatroon, regelmatige beweging in de buitenlucht, een vaste structuur en voldoende slaap zijn essentieel in jouw gevecht tegen een rode huid. 

En niet te vergeten: bouw rust in. Zorg er echt voor dat je af en toe helemaal niets te doen hebt. 

Online cursus positief leven zonder stress

Heb je genoeg van die slopende stress? Wil je jezelf omringen met positiviteit op je werk, thuis of met vrienden? Dan is de cursus ‘Positief Leven zonder Stress’ van Newstart echt iets voor jou!

๐Ÿ‘‰ Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken.

๐Ÿ‘‰ Ga 9 weken lang, twee keer per week, aan de slag met handige oefeningen en tips die je helpen die stress de deur uit te gooien en meer ontspannen in het leven te staan.

๐Ÿ‘‰ Jij bepaalt zelf waar en wanneer je de cursus volgt. Makkelijk, toch?

๐Ÿ‘‰ En het mooie is, na de cursus houd je toegang tot al het online materiaal.

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

Rode vlekken? Neem de stress weg

Als je rode vlekken door stress hebt, denk dan niet alleen aan symptoombestrijding. Pak het probleem liever bij de kern aan. Met andere woorden: neem de stress (zo veel mogelijk) weg. Anders loop je de kans dat langdurige stress overslaat in een burn-out

Wat doe jij om de stress buiten de deur te houden?

 

Plaats een reactie