Negatief zelfbeeld verbeteren? Gebruik deze 10 tips!

negatief zelfbeeld verbeteren

Schaam jij je vaak voor jezelf? Voel je je onzeker? Al die gevoelens komen waarschijnlijk voort uit een negatief zelfbeeld. Wil jij dat negatieve zelfbeeld verbeteren? Doe je tegoed aan de tips in dit artikel!

Wat is een negatief zelfbeeld?

Wanneer je een laag zelfbeeld hebt, heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent. En dat wat je doet niet goed genoeg is. Diep van binnen heb je het gevoel dat je er niet toe doet. 

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

Je hebt continu het idee dat mensen in de gaten houden wat jij doet en dat ze daar een negatieve mening over hebben. Als iets misgaat, is dat jouw schuld. Tenminste, zo voelt het. 

Bovendien voel je je al snel te veel. Je hebt het idee dat anderen niet op jouw aanwezigheid zitten te wachten. Daarom houd je je maar op de achtergrond. Je mening laat je nauwelijks horen. Je vervreemd hierdoor van jezelf

De oorzaken van een negatief zelfbeeld

Een negatief zelfbeeld ontstaat niet zomaar. Sommige mensen zijn van nature wat onzekerder. Maar er is meer voor nodig om die onzekerheid om te zetten in hardnekkige negatieve gedachten over jezelf

Eén van de belangrijkste oorzaken van een negatief zelfbeeld is een disbalans in geven en ontvangen tussen ouders en kind. Tussen die partijen bestaat altijd een wisselwerking van geven en ontvangen; zichtbaar of onzichtbaar. Vertrouwen kan groeien of juist belemmerd worden in de ouder-kind relatie.

Wanneer het geven (zorgen) van een kind niet gezien wordt door zijn ouders, zal hij voortdurend meer willen blijven geven. Hij zoekt namelijk erkenning. Blijft die erkenning uit, dan krijgt een positief zelfbeeld niet de kans zich te ontwikkelen. 

Een andere oorzaak van een laag zelfbeeld is de constante druk van de sociale media. Steeds krijg je het gevoel dat je het perfecte leven moet leiden, omdat anderen ook perfecte levens hebben. Zo lijkt het tenminste als je hun tijdlijn bekijkt. Je raakt jezelf en waar je voor staan kwijt op deze manier.

Ook trauma’s uit het verleden zijn mogelijke grondleggers van een negatief zelfbeeld. Als je iets ergs meemaakt, zoals misbruik, krijg je al gauw het gevoel dat je niets waard bent. 

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

10 tips om je negatieve zelfbeeld te verbeteren

Onderstaande 10 tips geven je handvatten om je negatieve zelfbeeld te vervangen door een positievere versie. 

1. Word je bewust van de gedachten die je over jezelf hebt

Als je je negatieve zelfbeeld wilt aanpakken, moet je je eerst bewust zijn van de oordelen die je negatief over jezelf hebt. Daar achter komen is niet het leukste klusje, omdat je diep zult moeten graven. Reflecteren op jezelf vraagt moed!

Want waarschijnlijk zijn die negatieve denkbeelden bij jou al geautomatiseerd. Dat wil zeggen dat ze geen deel meer uitmaken van een bewust denkproces. De denkbeelden zijn ingesleten en daardoor komen en gaan ze automatisch. 

Het vergt dus nogal wat zoekwerk om erachter te komen welke niet realistische gedachten zich in jouw hersenen genesteld hebben. Ga er eens over in gesprek of houd een dagboek bij. 

Uiteindelijk leven die vermoeiende processen je een hoop helderheid op. 

Lees ook: Ontdek de voordelen van wat vaker alleen zijn.

2. Daag je negatieve gedachten uit

De negatieve gedachten over jezelf voelen voor jou waarschijnlijk als de enige echte waarheid. Als ze zo hardnekkig zijn, dan moeten ze toch wel dicht bij de werkelijkheid liggen? Dat is nog maar de vraag. 

Negatieve gedachten hebben zich, net als al jouw andere gedachten, gevormd in jouw hoofd. Je kunt zeggen dat je hersenen een mening hebben gevormd op basis van je ervaringen. Die meningen zijn jouw (negatieve) gedachten. 

Wees daarom kritisch over je niet realistische gedachten. Houd ze allemaal tegen het licht en vraag je af in hoeverre ze feitelijk kloppen.

Alleen als je echt kritisch durft te kijken, kom je er waarschijnlijk achter dat veel niet realistische gedachten aardig overtrokken zijn. 

3. Spreek helpende gedachten uit

Zodra je weet welke negatieve gedachten over jezelf niet helemaal kloppen, ga je op zoek naar helpende gedachten. Dat zijn positieve varianten waarmee je de negatieve variant vervangt. 

Helpende gedachten hebben altijd drie belangrijke aspecten in zich:

  • ze moeten positief zijn
  • ze moeten haalbaar zijn
  • het zijn gedachten over zaken waar jij zelf invloed op hebt

Stel, je bent met twee anderen in de running voor een promotie op je werk. Voor het beslissende gesprek met je baas klap je dicht van de zenuwen. 

Een helpende gedachte kan hier zijn: ik ben niet voor niets voor dit gesprek uitgenodigd. Ik ken mijn kwaliteiten en ik vertrouw erop. 

Met zo’n gedachte ga je heel anders dat gesprek in. 

4. Roep positieve herinneringen aan eerdere successen op

Je hebt vast wel eens dingen meegemaakt die wél goed gingen. Dat hoeven geen enorme successen te zijn. Het feit dat je je aan je planning hebt gehouden kan al voldoende zijn. 

Het gaat erom dat je je brein traint in positief denken. Doordat je je hersenen verplicht positieve gedachten te creëren, kom je zelf ook in een meer positieve flow. 

Bovendien geven die succesvolle herinneringen je vertrouwen in de vergelijkbare taak die je nu te wachten staat. Grote kans dat je veranderde mindset daar een positieve uitwerking op heeft.

5. Spreek jezelf positief toe 

Als je blijft hangen in negatieve gedachten, kan een gesprek dat je met jezelf hebt nog wel eens helpen.

Dit is wat je doet:

  • Ga elke ochtend voor de spiegel staan.
  • Kijk jezelf in de ogen aan.
  • Glimlach naar jezelf. 
  • Noem twee dingen die jij op dat moment goed vindt aan jezelf. 
  • Eindig met een krachtige uitspraak over jezelf, zoals: “Je bent goed zoals je bent!”

Gek genoeg werken deze conversaties, zelfs als je ze in eerste instantie niet gelooft. Je houdt je hersenen als het ware voor de gek. Met een prachtig resultaat: uiteindelijk geloof je jezelf wél. 

Leestip: Wat is zelfvertrouwen?

6. Vergelijk jezelf niet met anderen

Eerder gaf ik al aan dat sociale media dodelijk zijn voor jouw zelfbeeld. In feite vergelijk je je eigen leven daar constant met dat van je vrienden en kennissen. 

Op zich is het leuk om te zien welke leuke dingen zij meemaken. Helaas heeft dat ook een keerzijde. Door al die fantastische vakantieplaatjes en werksuccessen, lijkt jouw leven maar saai en betekenisloos. 

De weg naar een negatief zelfbeeld is dan niet zo lang meer. Over het algemeen geldt dat je beter de nadruk kunt leggen op je eigen leven. En op de mooie kanten ervan. Daarmee voorkom je dat je jezelf blijft vergelijken met de mensen om je heen.

Er is altijd iemand beter, sterker, mooier, knapper of rijker dan jij. En dat is niet erg. Zolang jij maar tevreden bent met wie jij bent. 

7. Glimlach wat vaker

Lachen is gezond. Letterlijk. Onderzoek heeft aangetoond dat door lachen endorfinen en dopaminen vrijkomen in je lichaam. 

Die twee stofjes zorgen ervoor dat je je gelukkig en ontspannen voelt. Ze zijn dus de perfecte bestrijders van een negatief zelfbeeld.

Lees ook: Tips om van een onrustig gevoel af te komen 

Ook in dit geval geldt dat je je hersenen voor de gek kunt houden als je zelf niet in je eigen positiviteit gelooft. Een kwestie van doen dus, dat glimlachen!

8. Laat perfectionisme los

Ben jij iemand die alles het liefst tot in de puntjes verzorgd heeft? Die geen genoegen neemt met minder dan perfect? De kans is groot dat dat samenhangt met je negatieve zelfbeeld. 

Misschien denk je dat alleen wanneer je de perfecte versie van jezelf hebt, je echt gelukkig kan zijn. Dan is er één groot nadeel: die versie is onbereikbaar. Hoe hard je er ook naar streeft, een perfect leven leiden is onmogelijk.

Dat zou betekenen dat je ook nooit tevreden met jezelf kan zijn. Gelukkig klopt die stelling niet. Tevredenheid krijgt pas ruimte als je je ideaalplaatje los durft te laten. Dan zie je namelijk wat je wel hebt en doet. En belangrijker nog: wat voor mooi mens je al bent. 

9. Accepteer jezelf

Om het idee van je perfecte zelf vaarwel te zeggen, is één ding van levensbelang: accepteer jezelf zoals je bent. 

Dat is geen gemakkelijke opgave. Al helemaal niet wanneer dat al jarenlang een negatief zelfbeeld is. In mijn blog over mentaal sterker worden staan tips die je bij dit proces helpen. 

Ook de spiegelgesprekken van tip 5 brengen je een stap dichter bij zelfacceptatie.

Blijf jij met dit issue vechten? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Zoek hulp bij een coach of therapeut. Die stelt jou de juiste vragen. Daardoor kom je sneller bij de kern van het onderliggende probleem. 

10. Relativeer je negatieve gedachten

In de eerste tip gaf ik al aan dat jouw gedachten meer op meningen berusten dan op feiten. Onderwerp al je niet realistische gedachten daarom regelmatig aan een reality check. 

Hoe kloppend zijn ze eigenlijk? Verdient jouw gedrag wel de somberheid van de gedachten die je erover hebt?

Houd altijd in je achterhoofd dat gedachten door jouw brein zijn ontwikkeld. Ze zijn niet per se de waarheid. Als je weer eens last hebt van zo’n negatieve uitspraak over jezelf, relativeer hem dan. 

Nieuwsbrief formulier zelfvertrouwen

Wil jij werken aan meer zelfvertrouwen?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij meer zelfvertrouwen te krijgen. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

Je hebt meer invloed dan je denkt

Onthoud te allen tijde dat jij aan het roer staat van je gedachten. Ook over jouw zelfbeeld. Die invloed geeft je verantwoordelijkheid, maar ook de kans er iets mee te doen. 

Jij verdient een leven waarin je minder aan jezelf hoeft te twijfelen. Deze tips zijn een eerste stap naar een zelfverzekerde versie van jou. Hij zit in je. Geloof me maar!

Heb jij ook nog een tip om je negatieve zelfbeeld te verbeteren? Laat het me gerust weten!

Online cursus zelfvertrouwen

Wil jij zelfverzekerder zijn en met meer zelfvertrouwen sociale contacten aangaan of je werk/studie doen? Met de cursus ‘Blijvend zelfvertrouwen’ van Newstart ben je aan het juiste adres!

👉 Gemaakt door een professioneel coach en trainer met jarenlange praktijkervaring en gebaseerd op wetenschappelijke methodieken

👉 12 Wekelijkse lessen met oefeningen en praktische handvatten om je zelfvertrouwen te vergroten

👉 Doe de cursus waar en wanneer het jou uitkomt

👉 Je behoudt na de cursus toegang tot de online cursus

Bij aanschaf van de cursus ontvangt Leven Vol Lef een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou. Wanneer je via deze link de cursus koopt, help je mij goede artikelen te blijven schrijven. Alvast bedankt!

Plaats een reactie