De 11 zwakheden van een narcist

zwakheden narcist featured

Geen oog voor een ander, graag in de belangstelling staan en erg overtuigd van het eigen gelijk. Het zijn zomaar wat kreten die bij mensen opkomen als ze aan een narcist denken. Wat precies de zwakheden van een narcist zijn, vertel ik je in deze blog.

👉 Heb jij te maken met een narcist? Bekijk mijn cursus voor slachtoffers van narcistisch misbruik.

De 11 geheime zwakheden van een narcist 

Laat ik vooropstellen dat er verschillende soorten narcisten zijn. Ieder mens is uniek; iedere narcist is dat ook. Je hebt grandioze narcisten en kwetsbare narcisten. Er zijn mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar ook mensen die enkel wat narcistische trekjes vertonen. 

Toch hebben de meeste narcisten een groot aantal dingen gemeen. Vooral als je kijkt naar de grandioze narcisten. Dat zijn de mensen die duidelijk laten blijken dat zij maar 1 ding in de wereld belangrijk vinden: zichzelf. 

Lees ook: Waar komt narcisme vandaan?

Ik vertel je hieronder wat de 11 meest voorkomende geheime zwakheden zijn van narcisten. Geheim? Jazeker! Narcisten willen natuurlijk niet erkennen dat ze zwakke punten hebben.

Wil je meer weten over de verschillende vormen van narcisme? Lees dan mijn blog De kenmerken van narcisme

1. Een enorm ego

Een echte narcist herken je aan zijn enorme ego. Dat ego steekt hij niet onder stoelen of banken. Hij heeft altijd gelijk en dat zul je weten ook. Wat anderen vinden of voelen interesseert de narcist helemaal niks. Hij wil vooral laten blijken dat hij de beste is. Dat hij het middelpunt van het universum is. 

Lees hier meer over wat emotionele chantage is.

In eerste instantie kun je dat grote ego verwarren met een flinke bult zelfvertrouwen. Met zelfvertrouwen op zich is niets mis natuurlijk. Maar bij een narcist gaat het verder dan dat. Hij vindt zichzelf letterlijk de beste, slimste, knapste en geweldigste persoon van de wereld. 

Je kunt je voorstellen dat er extreem gedrag kan voortkomen uit zo’n standpunt. Gedrag waar jij de dupe van wordt… 

2. Weinig zelfrespect

Deze tweede van de 11 geheime zwakheden van een narcist lijkt in strijd met de eerste. Toch heeft iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis diep van binnen niet per se het beste zelfbeeld. 

Narcisten willen dit uiteraard niet laten merken. Sterker nog; ze weten amper van zichzelf dat een laag zelfbeeld de kern is van hun problemen. 

Gerelateerd: Wat als de narcist een vrouw is?

Zie het enorme ego als een goed passend masker. Het masker past zó goed, dat het voor narcisten lijkt alsof ze naar hun eigen spiegelbeeld kijken, in plaats van naar dat masker.   

Achter het masker schuilt, heel diep van binnen, toch vaak een heel onzeker persoon. Een mens dat om wat voor reden dan ook klein gehouden is. Bijvoorbeeld door een narcistische moeder, narcistische vader of door afwezige ouders. 

Nogmaals, de narcist weet zelf niet eens dat het met zijn zelfbeeld niet goed gesteld is. Als je het hem zou vragen, zou hij antwoorden dat hij op het hoogste niveau presteert in alle facetten van zijn leven. 

3. Zelfreflectie is onmogelijk 

Waar de meeste mensen best in staat zijn om van hun fouten te leren, zijn narcisten dat niet. Het belangrijkste kenmerk van grandioos narcisme is nu eenmaal dat de persoon in kwestie sterk gelooft in zijn eigen perfectie. En wat moet je nu veranderen als je al perfect bent?

Leestip: Kan een narcist veranderen?

Inderdaad, als je in je hoofd perfect bent, wil je niets meer dan alleen bewondering van andere mensen. 

Ga er dan ook niet vanuit dat een narcist aan zelfreflectie doet. Of schuldgevoelens koestert als hij iets fout heeft gedaan. 

4. Lange relaties zijn aan een narcist niet besteed

Aan lange relaties doet een narcist over het algemeen niet. Die kunnen namelijk na verloop van tijd knap ingewikkeld worden. 

Begrijp me niet verkeerd; narcisten zijn prima in staat om iemand aan de haak te slaan. Hun charismatische persoonlijkheid zorgt gauw genoeg voor interesse van de ander. 

Na verloop van tijd wordt pas duidelijk wie er in werkelijkheid achter het masker van de slimme charmeur schuilgaat

Aan de ene kant zijn relaties heel belangrijk voor een narcist. Hij heeft de bewondering van de ander nodig om te gedijen. Aan de andere kant wordt het lastig wanneer die bewondering afneemt, of wanneer er zelfs kritiek komt van de kant van de partner. Dan wordt het de narcist al snel te heet onder de voeten. 

Uiteraard kun je als partner ook besluiten een eind te maken aan de relatie. De volledige afwezigheid van empathie kan wel eens een flinke afknapper zijn. 

Lees ook: Hoe kun je loskomen van een narcist?

5. Constante vrees om niet perfect te zijn

Een narcist leeft over het algemeen in de veronderstelling dat hij perfect is. Tenminste, zo voelt het voor hem en voor de buitenwereld.

Ook narcisten voelen zich echter soms ook onzeker. Al zit die onzekerheid zó diep weggestopt dat ze het zelf niet eens bewust opmerken. Ze staan nu eenmaal niet in verbinding met hun eigen emoties. Daarom zul je vaak manipulatief gedrag zien bij narcisten. Ze willen hun eigen onzekerheid compenseren en willen daarom dat anderen zich zo gaan gedragen dat hij zich goed kan voelen. Het kan erg lastig zijn om dit gedrag te herkennen en het is al helemaal een kunst om te leren om te gaan met deze vorm van manipulatie.

Een angst die hen op onbewust niveau vaak genoeg bezighoudt is die om niet perfect te zijn. Narcisten zijn diep van binnen bang dat de ander hen niet meer ziet staan. Want of ze nu willen of niet, narcisten hebben de bewondering van de ander nodig. 

Dit onzekere gevoel kan nogal wat invloed hebben op hun gedrag. Ze doen er bijvoorbeeld nog een schepje bovenop.

6. Het leven van een narcist hangt van leugens aan elkaar

In de lijst van zwakheden van een narcist komt ook liegen naar voren. Narcisten doen er alles aan om niet van hun sokkel af te vallen. 

Stel dat je narcistische collega door jullie baas op de vingers wordt getikt, omdat zijn prestaties achterblijven. Dan zal hij altijd proberen de schuld in iemand anders’ schoenen te schuiven. Een leugentje wordt daarbij niet geschuwd. 

En als dat liegen eenmaal begonnen is, stapelen de onwaarheden zich alleen maar op. De relatie met jou als collega is de narcist heel wat minder waard dan zijn eigen status. 

Uiteindelijk raakt een narcist verstrikt in zijn eigen web vol leugens. Het enige wat hij nog kan doen om zich staande te houden, is er zelf in geloven. 

7. Empathie en dankbaarheid zijn er niet bij

Empathie komt niet voor in het woordenboek van een narcist. Het niet rekening houden met een ander is misschien wel een van zijn grootste zwakheden. Het maakt een goede relatie met anderen erg moeilijk, zo niet onmogelijk.  

Je mag er bovendien niet van uitgaan dat een narcist je ooit ergens dankbaar voor zal zijn. Dankbaarheid is, net als empathie, eng voor een narcist. Hij erkent daar namelijk mee dat iemand iets goeds voor hem heeft gedaan. Dat hij dus eigenlijk een kwetsbaar persoon is. Dat past natuurlijk niet in het straatje van perfectie…

8. ‘Nee’ wordt niet geaccepteerd

Eén van de grootste zwakheden van een narcist? Alles moet in zijn straatje passen. Je narcistische partner verwacht bijvoorbeeld van je dat je stopt met je werk. Zo kan jij voor de kinderen zorgen, terwijl hij timmert aan zijn imposante carrière. 

Lees ook: Hoe gaat een narcist om met geld?

Ondanks dat je best met je partner mee wilt denken, vind je dit te ver gaan. Je gaat niet in op zijn voorstel. 

Je kunt je voorstellen dat jouw ‘nee’ de relatie met je narcistische partner direct onder druk zet. Want wie ben jij om de grootse carrièreplannen van je partner in de weg te staan? De ruzie die hierdoor ontstaat kan heel openlijk verlopen. Maar je moet met narcisten er ook beducht op zijn dat hij passief agressief gedrag laat zien.

9. Onvermogen een lange relatie op te bouwen

Mede omdat ‘nee’ accepteren er niet bij is voor een narcist, is het haast onmogelijk voor hem om een relatie in stand te houden. Want wat doet hij als zijn partner een keer niet met hem instemt? 

Lees tip: Manipulatie binnen je relatie sneller herkennen.

Daarnaast is het gebrek aan empathie al vaak reden genoeg geweest om relaties met narcisten te beëindigen. Onvoorwaardelijke liefde komt namelijk niet in zijn woordenboek voor. En dit geldt echt niet alleen voor liefdesrelaties. Ook als vrienden zijn narcisten vaak aardig gecompliceerd. 

10. Bang om alleen te zijn

Narcisten kennen ook angst, ook al doen ze alsof dat niet zo is. Eén van hun grootste angsten is die om alleen te zijn. Want als je alleen bent, is er niemand die jou voedt in je bijzonder zijn. 

De macht die een narcist heeft over andere mensen is precies wat hij nodig heeft om zijn imago in stand te houden. Zijn andere mensen afwezig, dan blijft er weinig over van die machtspositie. Je kunt je dan ook wel voorstellen dat alleen zijn vreselijk is voor een narcist. 

11. Angst voor de dood

We sluiten de lijst vol zwakheden van een narcist af met angst voor de dood. Veel mensen zijn bang voor de dood. Een narcist voelt die angst vaak extra, omdat de dood betekent dat hij op een zelfde niveau eindigt als de mensen om hem heen. 

De dood betekent dat al zijn leugenachtige spelletjes voor niets zijn geweest. Dat zijn superieure positie verdwijnt. Niet iets om naar uit te kijken als je een narcistische persoonlijkheid hebt…

Kun je een narcist kwetsen? 

Ik krijg wel eens de vraag of je een narcist wel kunt kwetsen. Mensen met narcisme lijken immers haast onaantastbaar. Toch kan iemand met een narcistische persoonlijkheid wel degelijk gevoelig zijn voor bepaald gedrag van de mensen om hem heen. 

Een voorbeeld daarvan is negeren. Narcisten willen zich graag belangrijk voelen. Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als de buitenwereld hem dan negeert. Diep van binnen raakt dit de kern van zijn probleem. Hij raakt de controle over anderen kwijt en voelt zich in het diepst van zijn ziel ontzettend klein. 

De narcist zal dit nooit erkennen. Eerder nog zal hij er alles aan doen om opnieuw de aandacht te zoeken die hij (volgens hem zelf) verdient. Erkennen dat zijn gedrag fout is, is er niet gauw bij. 

Ook als je besluit niet met een narcist in discussie te gaan, zul je gedragsverandering bij hem opmerken. Door de negatieve gevoelens die diep van binnen bij hem spelen, zal de narcist namelijk nóg meer zijn best doen om de controle terug te krijgen. 

Kortom: als mensen om hem heen de narcist negeren, doet dit wel degelijk iets met hem. 

Wat is het ergste voor een narcist?

Een andere vraag die ik wel eens krijg, is wat het ergste is dat een narcist kan overkomen. Eigenlijk heb ik die vraag hierboven al beantwoord: genegeerd worden. 

Een discussie gaat een narcist niet uit de weg. Sterker nog; daar groeit hij van. Zelfs als je feitelijk bewijs hebt dat hij liegt, zal een narcist dat nog niet erkennen. Integendeel. Hij zal er alles aan doen om het verhaal weer ‘de goede kant’ op te draaien. 

Narcisten leven voor een pittige discussie. Daarmee is de kans het grootst dat ze de macht weer terug kunnen pakken. 

Dat lukt veel minder goed als je niet ingaat op kritiek. Of als je simpelweg blijft bij het standpunt dat je hebt ingenomen. Geef je toe? Dan kom je steeds dieper vast te zitten in zijn web van leugens en intriges.  

Waarom zoekt een narcist weer contact?

Het kan knap lastig zijn om van een narcist af te komen. Stel dat je een relatie had met een narcistisch persoon. Je hebt besloten om de relatie te beëindigen, omdat je ex alle energie uit je weg zoog. 

De kans is groot dat je narcistische ex na verloop van tijd weer contact met je zoekt. Ik schreef het al eerder: een narcist heeft er ontzettend veel moeite mee als hij geen controle meer heeft. Drie keer raden wat er gebeurt als jij het uitmaakt. Juist, jíj neemt de controle over. 

Een narcist die in een hoekje wordt geduwd, zal proberen daar weer uit te komen. Door weer contact te zoeken, door te smeken dat je bij hem terugkomt of door zelfs je familie erbij te betrekken. 

Allemaal niet handig natuurlijk… Daarom is het ook zo belangrijk dat je bij je standpunt blijft. Met de narcist praten heeft geen zin. Wees duidelijk met daden. Negeer hem of zeg heel stellig hoe jij erin staat. Geef hem geen kans misbruik te maken van jouw goedheid.   

Omgaan met een narcist? Zoek steun

Heb jij een narcist in je nabije omgeving? Zorg dan voor een sterke achterban die je steun geeft. Het is niet makkelijk om op een goede manier om te gaan met een narcist. Het kan extreem zinvol zijn om af en toe je verhaal te doen bij vrienden of familie. Onthoud dat jij de baas blijft over je eigen leven. Niet de narcist met al zijn zwakheden. 

Welke zwakheden van een narcist vond jij het meest verrassend? Ik hoor het graag van je!

Ben je het zat om gevangen te zitten in een giftige relatie met een narcist?

Overwin narcistisch misbruik en vind je weg naar vrijheid en zelfvertrouwen

Ontdek hoe de narcist je in zijn greep houdt

Begrijp waarom loslaten zo ingewikkeld is

Hervind je zelfvertrouwen en vrijheid

Lees verder over deze cursus
Astrid de Haan, eigenaar
van Leven Vol Lef

10 gedachten over “De 11 zwakheden van een narcist”

 1. Ik weet dat ze een narcist is, ik krijg haar alleen niet uit mn kop. Ze blijft het mooiste wat me is overkomen al heeft ze me alleen ellende gegeven. Ik vind haar de mooiste die er is, al is ze dat verre van. De sex is geweldig, al ligt ze half verlamd niks te doen. Wat een hypnose, hoe kom ik eruit!

  Beantwoorden
  • Beste Bas,

   Wanneer je er midden in zit, kan zo’n relatie behoorlijk verblinden en zelfs verslavend werken terwijl je weet dat het niet goed zit. Het vraagt moed om er uit te stappen. Vaak besef je dan pas, wanneer je een tijd afstand hebt genomen of in een gezonde relatie zit hoe slecht de relatie met een narcist voor je was. Neem iemand in vertrouwen die je kan steunen bij deze keus wanneer je daar aan toe bent. Veel sterkte!

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden
  • Dag Bas,

   De push en pull is een verslaving. Ik denk dat het een kunst is, om zo realistisch mogelijk naar de relatie te kijken en je energiepijl te voelen (het kan niet anders dan dat dat in een neerwaartse spiraal gaat, ook al krijg je soms een shotje/kruimel aandacht, waardoor je het gevoel hebt dat er niets mis is met je energiepijl – kijk door die shotjes heen). Probeer ook realistisch te kijken naar hoe je behandeld wordt. Als je sex geweldig vindt, met als het ware een verlamde pop, probeer dan eens realistisch naar die relatie te kijken: eigenlijk heb je dan sex met jezelf (en met een droombeeld over haar). Je zal geen echte connectie voelen (misschien fantaseer je die connectie er wel bij).

   Groetjes en goede moed.

   Beantwoorden
   • Ook hetzelfde gehad! Sex was goed, maar voelde ook niet goed. Hij ging op een moment op vakantie en negeerde me totaal. Bijna terug van vakantie, kwamen de mooie praatjes weer… het lieve: ik denk vreselijk veel aan je blablabla, toen een 10 dagen in huis genomen omdat hij ruzie had met zijn ex (een vrouw waar hij 2 kinderen mee had) en helemaal overstuur naar mijn huis kwam. Hierna ineens allerlei leugens over : ik heb corona, moet naar mijn eigen land en mijn ouders controleren mij. Kan je niet bellen, ga terug naar mijn land… en hem dan 7 dagen later betrappen op datingsites en zelfs fysiek in zijn auto op een parkeerplaats. Ook ik heb het er na 2 maanden nog moeilijk mee. Elke dag spookt hij door mijn hoofd, want was helemaal gek op hem. Weet dat hij mij alleen heeft gebruikt, maar elke dag denk ik nog steeds aan hem en was de meest perfecte partner ( dacht ik) hoop dat ik hier snel overheen kom, want weet dat het nooit iets zal worden. Alleen vind ik het erg dat in het begin hij de perfecte lieve man was, zelfs met zijn kinderen op vakantie geweest 6 dagen!!!!

    Beantwoorden
 2. eigenlijk passen wij bij elkaar,zelfde interesse en doen heel veel samen maar na een poosje uit het niets kwaad worden en dan begint hij mij te kleineren van a tot z,families,kinderen deugen niet en zo maar door.heb hem verwijdert op sociaal media maar komt toch weer terug met een ander telefoon nummer dus kon hij weer kontakt met me nemen,als een zielige slachtoffer spelen,en dat ik een slecht mens bent zonder gevoel.hou ontzettend veel van hem,alleen voor korte duur,als ik hem gaat verlaten is het net of ik iemand heb begraven,zo pijnlijk.

  Beantwoorden
 3. Hoi. Mijn zus is op en top narcist. Onleefbaar sinds ze terug thuis woont. We wonen nu beide terug bij mijn ouders. Ik ben de stille zij de luidruchtige overaanwezige dominante controle freak die feitelijk vol angst zit.
  Ze Altijd eist alle negatieve aandacht op. Zij is de baas. Ze wil controle over alles en iedereen. Duldt geen tegenspraak en verdraaid alles wat tegen haar gezegd word. Zelfreflectie is haar vreemd. En wat zij voelt projecteert ze op de ander. Doodvermoeiend. Haar compleet negeren werkt voor mij t beste. Al is dat soms een uitdaging wanneer ze gillend naast je staat je te vernederen en t bloed van onder je nagels haalt. Maar ik ben na 40 jaar getraind. Als staal reageer ik niet. Niet meer. Want het heeft geen zin en alles is voedsel voor haar drama. Ik ben Koel en zonder enig gevoel of reactie of woord. Want als ik een woord zeg hoort ze drie andere woorden en versies en interpreteren doet ze geheel verkeerd. Doodvermoeid raak ik van der. Gelukkig ben ik ook vaak weg om op te laden. Maar ik plan wel een andere woonoptie. Want dit is te ellendig voor woorden. Mvg

  Beantwoorden
  • Beste E,

   Fijn dat je jouw ervaring deelt en wat voor jou werkt. Anderen kunnen hier weer wat mee! Negeren en je eigen koers bepalen klinkt idd als de beste optie in jouw situatie. En heel goed dat je aangeeft eigen woonruimte te zoeken, want het vraagt toch veel energie van je. Veel sterkte in dit alles.

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol lef

   Beantwoorden
 4. Belangrijkste is volgens mij om Zelf sterk te staan in jeZelf. Zoek daar hulp bij van Gezonde mensen. Werk aan je Eigen waarde en doelen en passies! Dan ben je steeds minder vatbaar voor de zuigkracht van de narcist. (Die zelf nog het meeste hard toe is aan al het bovenstaande maar dat is zijn/haar Eigen verantwoordelijkheid.)

  Beantwoorden
 5. Nu 4 maanden na de dood van mijn man kwam ik erachter dat hij een ras narcist was. Ik ben 2 jaar mantelzorger voor hem geweest wat een hel was. Ik had al veel langer het idee dat veel dingen niet aan mij lagen en dat ie veelvuldig loog over van alles en nog wat. Bij ruzies of zeggen dat hij aantoonbaar ongelijk had hield hij zijn mond. Ook kwam ik erachter dat hij mij vanaf bijna het begin van onze relatie langzaam los geweekt heeft van mijn vrienden en familie. Gelukkig hoef ik er niet meer uit te stappen maar er zit nog heel veel in mij te gisten. Heb 3 maanden na zijn overlijden een ander huis gevonden en begin op te leven alhoewel ik bang ben dat alles nog niet verwerkt is maar hopelijk gaat dat nog wel gebeuren.

  Beantwoorden
  • Beste Wouterina,

   Wat heftig zeg wat je hebt mee gemaakt. Bedankt dat je het wilt delen, op deze manier zullen anderen zich kunnen herkennen en steun ervaren.
   Dat je gezonde inzichten hebt opgedaan geeft aan dat je op de goede weg bent, veel sterkte in dit alles. Zoek weer je familie en vrienden op die je uit het oog bent geraakt, je hebt alle steun nodig.

   Hartelijke groet,
   Astrid
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden

Plaats een reactie