Kan een narcist veranderen?

kan een narcist veranderen featured

Als je in je leven veel te maken hebt met mensen die lijden aan narcisme, vraag je je misschien af: kan een narcist veranderen? Is iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis in staat het heft in eigen handen te nemen en zijn gedrag te keren? In dit artikel vertel ik je hoe dat zit. 

👉 Heb jij te maken met een narcist? Bekijk mijn cursus voor slachtoffers van narcistisch misbruik.

Wat is een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Iemand met een narcistische persoonlijkheid houdt kort gezegd alleen van zichzelf. In eerste instantie lijkt er met zijn sociale vaardigheden niets mis. Hij komt vriendelijk en zelfs charmant over, maar als puntje bij paaltje komt doet hij dingen puur voor zijn eigen gewin. 

Leestip: Wat is een pathologische leugenaar?

Iemand kan natuurlijk narcistische trekjes hebben. Dat maakt die persoon echter nog niet meteen iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Iemand met de mentale stoornis narcisme gaat verder dan het af en toe vertonen van egoïstisch gedrag. Veelal onbewust kwetst hij de mensen om hem heen door steeds maar weer zichzelf als het middelpunt van het universum te zien. 

Echte narcisten zijn continu op zoek naar bewondering. Ze maken misbruik van anderen om er zelf beter uit te komen. Empathie kennen ze niet. Sterker nog, ze gaan ervan uit dat anderen hen alsmaar volgen en accepteren wat ze doen. Vinden ze hun eigen gedrag ongepast? Nee, absoluut niet. Ze hebben het gevoel speciaal en uniek te zijn. 

Lees ook: Emotionele chantage leren herkennen.

Macht en status zijn voor iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis ongelofelijk belangrijk. Hij baseert er zijn bestaan op. En hij voelt dat hij daartoe het recht heeft, want in zijn eigen ogen staat hij qua genialiteit en succes altijd ver boven de rest van de wereld. 

Waarom is het zo moeilijk een narcist te veranderen?

En dat is precies waarom het zo moeilijk is voor iemand met narcisme om te veranderen. Hij vindt namelijk dat hij alles goed doet. Dat de wereld om hem heen hulp nodig heeft, maar hij zelf zeer zeker niet. 

Een echte narcist accepteert daarom niet zo snel hulp. Hij heeft geen hulp nodig, zo is zijn mening. 

Lees tip: Wat kun je doen als je ex een narcist is?

Dan blijft dus de vraag overeind: kan een narcist veranderen? Of een narcistische persoonlijkheid veranderbaar is, is volledig afhankelijk van de persoon zelf. Kan en wil hij inzien dat zijn gedrag verkeerd is? Soms is dat wel het geval, omdat hij merkt dat hij mensen continu tegen zich in het harnas jaagt. Maar zelfs dan is de kans klein dat de narcist zijn eigen aandeel daarin erkent

Ook een professionele therapeut of behandelaar zal dus van goeden huize moeten komen wil hij narcistisch gedrag kunnen keren. 

Wat is nodig voor verandering? 

Zoals je al hebt kunnen lezen is het niet makkelijk om een narcist te veranderen. Het is zelfs vrijwel onmogelijk om dat te doen. 

Wanneer de narcist wél wil veranderen, zijn de volgende zaken noodzakelijk: 

 • De narcist neemt de verantwoordelijkheid voor zijn eigen gedrag.
 • Hij begrijpt dat zijn acties andere mensen schade berokkenen. 
 • Hij wil zelf echt op een dieper niveau veranderen. 
 • De narcist laat echte verandering zien.
 • Hij houdt zijn nieuwe gedrag vol. 

Je ziet het: het belangrijkste is dat de motivatie er is om echt te veranderen. Een narcist dwingen in therapie te gaan is echt een verkeerde strategie. Het gaat om de volgende vraag: wat wil de narcist zelf? 

En juist op dat punt, zo schreef ik al, zit vaak het probleem. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zal niet zomaar uit zichzelf willen veranderen, hulp accepteren of normaal gedrag gaan vertonen. 

Pas als iemand met narcisme zelf besluit dat hij hulp nodig heeft, lijkt er ruimte om op een respectvolle manier met elkaar te werken richting verandering. 

Lees tip: Hoe gaat een narcist met geld om?

4 soorten therapie die een narcist mogelijk kunnen helpen

Wanneer iemand met een narcistisch karakter wél in is voor verandering, zal hij daarbij hulp nodig hebben. Er zijn een aantal behandelmethoden die effectief kunnen zijn. Verwacht daarvan geen wonderen; een narcist blijft iemand die adviezen van anderen het liefst constant ondermijnt. Ook al komen ze van professionals. 

Hieronder geef ik je een overzicht van therapieën die narcistisch gedrag in de kiem kunnen smoren.  

A. Cognitieve gedragstherapie 

Cognitieve gedragstherapie geeft de narcist de ruimte om zijn torenhoge verwachtingen van de wereld om hem heen bij te stellen. 

Meestal zitten mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zo vast in hun gedachtepatronen dat ze hulp nodig hebben om hun doelen bij te stellen. Wat is realistisch? Welk deel van hun gedrag kunnen ze zelf veranderen om een betere verbinding aan te gaan met de wereld om hen heen?

Een narcist kan door cognitieve gedragstherapie leren omgaan met die meer realistische doelen. Ook negatieve denkpatronen worden, waar mogelijk, omgebogen. 

Om cognitieve gedragstherapie te laten werken, moet de narcist zelf willen inzien dat zijn gedrag moet veranderen. Dat is een vereiste om deze vorm van therapie te laten slagen. 

B. Transactionele analyse

Bij de transactionele analyse wordt gekeken naar de scriptbesluiten die een narcist ooit heeft gemaakt. Dat klinkt nogal ingewikkeld. 

Een scriptbesluit kun je zien als een onbewuste keuze om op een bepaalde manier met situaties om te gaan. Zo’n scriptbesluit wordt onder andere gevormd op basis van de ervaringen in je jeugd. Wanneer het je als kind hielp op een bepaalde manier te reageren, werd je daar als het ware voor beloond. 

Volwassen mensen blijven in lastige situatie steeds teruggrijpen op de scriptbesluiten die in hun jeugd gevormd zijn. 

Een simpel voorbeeld: als Kathy (29) vroeger een snoepje wilde, ging ze erom zeuren. Ze deed zichzelf voor als een zielig meisje dat nooit iets kreeg. Haar moeder ging meestal snel overstag en Kathy kreeg wat ze wilde. In haar puberteit werkte het precies zo. Als ze maar hard genoeg zeurde om nieuwe kleren of een mobiele telefoon, gaf haar moeder haar alles. 

Lees ook: Hoe ga je met een narcistische moeder om?

Hoe vaker zo’n reactie succesvol is, hoe dieper het patroon ingesleten raakt. Dat wil zeggen dat Kathy waarschijnlijk ook in haar volwassen leven teruggrijpt op deze slachtofferpositie. Die heeft haar immers in het verleden veel opgeleverd. 

Scriptbesluiten kunnen ook worden gevormd door het voorbeeld wat iemand in zijn jeugd van zijn ouders kreeg. Als ouders altijd op een bepaalde manier met zaken omgingen, is het vrij logisch dat een kind die handelswijze overneemt. 

Met behulp van transactionele analyse kijken narcisten kritisch naar hun scriptbesluiten. Hoe is hun script tot stand gekomen? Is het bijvoorbeeld gebaseerd op het voorbeeld van hun narcistische ouders

Daarnaast worden de narcisten uitgedaagd de scriptbesluiten bij te stellen of te veranderen. Door die aangepaste besluiten kunnen narcisten op een andere manier naar de wereld kijken, wat hen helpt bepaalde persoonlijkheidskenmerken aan te passen. 

Gerelateerd: Sneller manipulatie in je relatie herkennen.

C. Schematherapie

Schematherapie ligt in het verlengde van transactionele analyse. Waar de transactionele analyse spreekt over scripts, gebruikt schematherapie schema’s: 13 soorten negatieve ervaringen die hebben geleid tot de gedragspatronen van de narcist in zijn volwassen bestaan. 

Enkele voorbeelden van die schema’s:

 • emotionele verwaarlozing
 • wantrouwen
 • verlating
 • misbruik

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis kan ontstaan door dit soort trauma’s uit het verleden. Iemand die in z’n jonge jaren een dergelijk trauma heeft doorgemaakt, kan hebben besloten zichzelf volledig af te sluiten van zijn gevoel. Zo’n besluit kan leiden tot een gebrek aan empathie en grootheidswaanzin; kenmerken die passen bij narcisme. 

Tijdens schematherapie wordt dus ook gekeken naar gedragspatronen die al in de jeugd ontstaan zijn:

 • Waarom waren ze toen succesvol, maar werken ze nu niet meer? 
 • Welke behoeftes liggen onder die patronen verscholen? 
 • Hoe kan de narcist die behoeftes vervullen op een gezondere manier? 

D. Contextuele therapie

Contextuele therapie draait volledig om de relatie tussen familieleden in verschillende generaties. Als de relatie tussen bijvoorbeeld ouders en kind in balans is, zijn geven en ontvangen dat ook. Ouders geven hun kinderen zorg die de kinderen kunnen en willen ontvangen. Kinderen geven op hun beurt liefde en affectie terug, die ouders kunnen en willen ontvangen.

De relatie tussen ouders en kind staat in de contextuele therapie dus centraal. Het idee daarachter is dat je nooit het ex-kind van je ouders kunt worden. Of de ex-ouder van je kind. Die onlosmakelijke verbinding zorgt voor een diepgaande loyaliteit. Kinderen en ouders zijn zelfs nog loyaal aan elkaar als ze besloten hebben elkaar niet meer te zien. De loyaliteit zet zich dan voort op een ondergronds niveau. 

Iemand met narcisme heeft vaak te maken gehad met een jeugd die in disbalans was. Ouders waren bijvoorbeeld emotioneel afwezig of konden niet ontvangen wat hun kind ze gaf. Daardoor is de narcist al op jonge leeftijd uit contact gegaan met zijn ouders. Geven en ontvangen hebben als gevolg daarvan niet op een gezonde manier kunnen stromen binnen de relatie. 

Een contextueel therapeut probeert deze stroom weer op gang te brengen door op een meerzijdig partijdige manier te kijken naar gebeurtenissen en ontwikkelingen in de familiegeschiedenis. Als een narcist beter begrijpt waar bepaalde overtuigingen vandaan komen, is hij ook beter in staat ze te veranderen. 

Wat als de narcist niet verandert?

Narcisten breken niet zo makkelijk met hun gewoontes. De kans is dan ook groot dat therapeuten geen vat krijgen op iemand die aan een hardnekkige vorm van narcisme lijdt. 

Leestip: Leer meer over passief agressief gedrag.

Als bovenstaande therapieën geen effect hebben, is het misschien tijd om zelf wat aanpassingen te doen. Lees hier wat jij kunt doen als blijkt dat de narcist in therapie geen stappen voorwaarts maakt. Wanneer je te maken hebt met een narcistische leidinggevende op je werk, kan dit extra lastig zijn. Er hangt immers ook dan veel van af.

1.  Vermijd de narcist

De eerste tip is meteen de meest rigoureuze: ga de narcist uit zelfbescherming uit de weg. Het is gebleken: de narcist in jouw omgeving laat zich door niets of niemand veranderen. Dat betekent dat je beter bij hem uit de buurt kan blijven. 

De narcist is niet in staat gezonde relaties te onderhouden, laat staan onvoorwaardelijke liefde te geven. Blijf je bij hem? Dan is het zo dat je eigenlijk toestaat continu mishandeld te worden. Op geestelijk vlak, welteverstaan. 

Lees ook: Loskomen van een narcist 

2. Accepteer de narcist zoals hij is

Is het onmogelijk om bij de narcist uit de buurt te blijven? Bijvoorbeeld omdat hij familie van je is? Probeer dan te accepteren dat de narcist is wie hij is. 

Leestip: Leer hoe je manipulatie herkent.

Stel bovendien je verwachtingen bij. Ga er niet van uit dat de narcist in jouw omgeving ooit wél op een normale manier met jou kan omgaan. Hij heeft nu eenmaal eigenschappen die bij dit soort persoonlijkheidsstoornissen hoort. Daar zul je zelf mee moeten leren leven, tenzij je in een continue strijd met de narcist verwikkeld wilt raken. 

3. Geef je grenzen aan

De enige manier om wel met een narcist om te blijven gaan is door zelf je grenzen heel duidelijk aan te blijven geven. Narcisten blijven over het algemeen lang proberen je voor hun karretje te spannen. Als je consequent blijft aangeven wat je wel en niet accepteert, wordt dat na verloop van tijd vanzelf minder. Bij jou valt immers niet veel te halen, en de narcist zal je gaandeweg met rust laten.

Gerelateerd: Hoe herken je de narcistische vrouw?

4. Houd emotionele afstand

Narcisten zijn een kei in manipulatie. Voor je het weet ben je weer het slachtoffer van narcistisch misbruik. Het is daarom belangrijk dat je jezelf daartegen beschermt. Dat kan alleen als je op emotioneel vlak een zekere afstand bewaart. 

Lees ook: Herken verborgen narcisme.

Mensen met narcisme kunnen geen echte liefde geven. Ook al doen ze alsof ze veel om je geven, uiteindelijk draait het allemaal om hen. Zo’n relatie trek je niet als je je extreem emotioneel betrokken voelt bij de betreffende persoon.  

5. Richt je op de mogelijkheden

Bovenstaande tips komen nogal rigide over. Gelukkig zullen er ook altijd nog zaken zijn die je wél kunt doen of bespreken met iemand die lijdt aan narcisme. Bepaal waar voor jullie de kansen liggen om op een respectvolle manier met elkaar om te gaan

Maar nogmaals: houd daarbij altijd je eigen grenzen in je achterhoofd. Als je de narcist laat bepalen welke mogelijkheden er nog zijn, zal hij altijd keuzes maken die in zijn eigen voordeel zijn. 

Denk aan jezelf

Een narcist veranderen doe je niet zomaar. Toch loont het de moeite te kijken welke mogelijkheden er wél zijn bij de narcistische persoon in jouw omgeving. 

Als een narcist naar therapie gaat, geeft dat helaas geen garantie tot succes. Blijf jezelf dus afvragen in hoeverre jij zelf op een respectvolle manier behandeld wordt. Zodra dat niet meer het geval is, is het tijd voor andere keuzes vanuit jouw kant. Blijf aan jezelf denken; hoe moeilijk dat soms ook is. 

Wat zou jij het liefst willen veranderen bij iemand met een narcistische persoonlijkheid? 

Ben je het zat om gevangen te zitten in een giftige relatie met een narcist?

Overwin narcistisch misbruik en vind je weg naar vrijheid en zelfvertrouwen

Ontdek hoe de narcist je in zijn greep houdt

Begrijp waarom loslaten zo ingewikkeld is

Hervind je zelfvertrouwen en vrijheid

Lees verder over deze cursus
Astrid de Haan, eigenaar
van Leven Vol Lef

10 gedachten over “Kan een narcist veranderen?”

 1. Hoi Astrid!

  Ongelooflijk bedankt!!

  Met jouw inhoudelijke en heel duidelijke informatie op je website, hoop ik dat er meer publiciteit, kennis en kunde zal plaats vinden in de samenleving/ maatschappij.
  Er is nog te veel onwetendheid over narcisme in de psychiatrie, psychologie enz…
  Omdat het erg moeilijk te herkennen is door de professionals. Daarom pleit ik voor veel meer betrokkenheid, medewerking en samenwerking van naasten die te maken hebben, zoals samenwonen, samenleven met dierbaren die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben.
  Omdat het erg moeilijk te herkennen is door professionals, ook vanwege dat ze door mensen ( man of vrouw) met narcistische persoonlijkheidsstoornis in feite ook in de maling worden genomen ( gemanipuleerd) zonder dat ze (huisartsen, psychiaters, psychologen, psychotherapeuten enz.) doorhebben dat diegene een narcist is.
  Narcisten zijn ongelooflijk goed in acteren zonder dat ze daarvoor op de toneelschool hebben gezeten.
  Echte charmeurs en comedians!

  Ik wil je wel vertellen: Heel goed nieuws! Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen echt veranderen!!
  Het is niet onmogelijk.
  Het kost en vergt heel veel tijd en energie, maar vooral heel veel liefde en geduld van familieleden en/ of vrienden voor hun dierbaren die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben.

  Ik heb hoop nooit opgegeven!
  Hoop doet leven !
  Liefde doet leven! ❤️

  Veel liefs,

  Young M😘

  Beantwoorden
 2. Denk zelf dat ik een narcistiche persoonlijkheid heb. Ben daar ook mee naar de huisarts gegaan en psycholoog. Bijde geloofde er niets van. Maar ik blijf er bij.

  Beantwoorden
 3. Zou een narcist die in zijn leven toch op een punt komt om behandeling(en) aan te gaan uit zichzelf (wat volgens mij bijna nooit voor komt, maar goed), echte liefde voor bijvoorbeeld zijn partner kunnen voelen? Of is dat onmogelijk voor een narcist? Hij wilt zijn partner niet kwijt maar heeft haar extreem veel aangedaan. Extreme uitersten in gedrag en acties. Liegen, bedriegen, manipuleren, vernederen, seks- en middelenverslaving. Noem maar op. Aan alle kenmerken voldoet deze narcist. Kan extreem lief en zorgzaam zijn, maar ook extreem de andere uiterste. Ik hoor graag wat het hoogst haalbare is voor iemand die NPS heeft. Is het alleen maar dat ze dingen beter kunnen indenken hoe het voelt voor een ander? Hoe zij anders met hun gevoelens om kunnen gaan? Hoe ze anders met bijv. hun partner om kunnen gaan? Ik hoor het graag van u terug.

  Alvast bedankt

  Groet,

  Beantwoorden
  • Beste Denise,

   De laatste zinnen die je omschrijft geven weer wat inderdaad, wonderen en uitzonderingen daar gelaten, maximaal haalbaar is met intensieve behandeling. Wel blijft in eerste instantie de vraag of er op een goede manier NPS vastgesteld kan worden. Mensen met narcisme hebben vaak een complexe geschiedenis. Bij veel trauma’s in het verleden kan therapie al een hoop opruimen en is narcisme een bijkomend probleem. Dit maakt het allemaal niet makkelijker, maar geeft ook wel aan dat het echt per mens verschilt.

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden
  • Hoi Denise, nou hoe jij het zegt,weet ik zeker dat een narcist niet kan veranderen, zowat 2jaar een relatie gehad met zo,n man,alles war jij benoemd had hij ook extreem, hou nog steeds van hem,maar naar meerdere keren terug gegaan, nu nooit meer, ben geestelijk en lichamelijk kapot,nu veilig, maar het is zwaar,ben alles kwijt, familie ,huis,kleding, meubels, auto,eigenwaarde, maar ga vechten,op waar ik recht op heb,spullen doen me echt niks,maar wil rechtvaardigheid. groetjes G P.

   Beantwoorden
 4. Dit bericht klinkt misschien raar, maar ik ben er inmiddels volledig bewust van geworden dat ik narcist ben. Dit bleek jaren geleden uit onderzoek, maar dat schoof ik terzijde, omdat mijn vriendin (die ik al vanaf de brugklas als vriendin heb) en ik beiden dachten…dat klopt niet. Nu, jaren later, kijk ik terug op wat ik allemaal heb uitgespookt in de tussentijd en daar ben ik absoluut niet trots op. Ik schaam mij er enorm voor en denk dat deze bewustwording door systeemtherapie is ontstaan. Mijn ouders waren altijd vol lof over mij en alles wat ik deed was fantastisch. Voor mijn broers was nauwelijks interesse. Ik was een soort Zonnekoning en ging er zelf in geloven. Nogmaals, het is niet zielig doen of zo, maar een bewustwording die mijn hele leven op losse schroeven heeft gezet. Ik heb de verborgen narcist versie, waardoor ik het niet openlijk toon, maar wel denk. Wat ik zou willen weten is welke therapievorm ik kan volgen om mijn emoties/gevoelens meer kan gaan voelen.

  Beantwoorden
 5. Hi Denise,

  Bedankt voor dit artikel en alle informatie.

  Ik was 3 jaar geleden gediagnosticeerd door PsyQ, waarbij ik in Cluster B viel. Hier valt o.a. narcisme onder. Ik schoof dat destijds terzijde. Ik wist het allemaal beter (uiteraard). Inmiddels is er een enorm kwartje gevallen en besef ik nu pas dat ik inderdaad een verborgen narcist ben. Letterlijk alle kenmerken herken ik en begin ik te zien dat ik al vanaf jongs af aan alle technieken (on)bewust toepas. Ik wist eigenlijk niet eens dat verborgen narcisme bestond. Het klopt ook dat ik te maken heb gehad met trauma’s in mijn jeugd door een extreem overbezorgde ouder die tegelijkertijd mij op handen droeg. Ik mocht als tiener/puber erg weinig. Altijd binnen zeer beperkt grenzen die werden opgelegd. Hierdoor leerde ik te liegen, manipuleren, de waarheid verdraaien, etc. Ik wilde dat helemaal niet, maar als je vrijwel niet mag uitgaan, niet bij vrienden mag logeren, vakanties een zeer problematische onderneming was (iedere dag moest ik bellen en alles moest ik rapporteren, etc). dan heb je als kind/puber werkelijk geen leven meer. Het resultaat is dat ik 3x in mijn leven ben ingestort en nu eindelijk besef waarom dit allemaal gebeurde.

  Ik start binnenkort met schematherapie en ga mij daar volledig voor inzetten. Het toegeven dat je narcist bent is een, maar ook het toegeven dat je je schaamt voor alles wat je gedaan hebt is twee. Dit is erg lastig, maar ik voel dit wel steeds vaker opkomen. Dit komt weer doordat ik mij afgesloten heb voor bepaalde emoties. Want liegen tegen mijn ouders wilde ik helemaal niet, daar schaamde ik mij voor. Maar als je geen andere keuze hebt, leer je die emoties weg te stoppen en begin je te ervaren dat je heel makkelijk met leugens en bedrog je zin kunt krijgen. Manipulatie wordt dan je 2e natuur en werkt dat niet, dan word je kwaad of verdraaid de waarheid. Eigenlijk gewoon erg kinderachtig gedrag, wat weer te verklaren is, omdat eerlijkheid gestraft werd en leugens beloond. Je wordt hierdoor niet meer eerlijk en oprecht naar anderen toe, maar vertrouw je ook de anderen niet meer, want als je je ouders niet kunt vertrouwen, wie dan wel? Ook al heb ik al 25 jaar een relatie met mijn vriendin, toch kan ik mij nog steeds niet helemaal openstellen. Ik vind dat vreselijk. Weten dat je van iemand houd, maar een blokkade voelen, waardoor er toch afstand is. Zelfs richting onze kinderen voel ik geregeld die blokkade. Alsof ik niet kan/mag voelen.

  Dat mijn vriendin nog bij mij is, is een wonder. De meeste vrouwen zouden zijn weggelopen, maar zij bleef trouw aan mij zijde, terwijl ik de grootste rottigheid heb uitgehaald.

  Mocht je in een relatie zitten met een narcist, laat hem dan een keer een persoonlijkheids(stoornis) test doen. Noem het gewoon anders.. Als hieruit blijkt dat hij/zij in cluster B valt, dan is dat een mooie start om iemand een opening te geven tot het eigen besef. Werkt dit niet, pak dan je spullen en vertrek.

  Beantwoorden
  • Mn petje af voor jou dat je dit zo openlijk kenbaar maakt. Mijn narcistische partner heeft ook dergelijke tests gemaakt maar het is er helaas niet uitgekomen. Hij vertelde wel dat ie het lastig vond de juiste antwoorden steeds neer te zetten. Toen bedacht ik als je gewoon antwoord op de vragen hoef je toch niet 3x na te denken? Denk dat hij de uitslag gemanipuleerd heeft en dat de uitslag daardoor aangaf niet NPS te hebben. Hij heeft wel wat trauma s verwerkt en gaat iets empatischer het leven door. Mijn liefde is nog steeds heel groot voor hem maar heb voormezelf te beschermen wat afstand genomen.( voor de 5e keer) hoop mezelf te versterken in zelfvertrouwen en door mn grenzen duidelijk aan te geven . Risico raak m kwijt of het kan nog iets worden? Tijd zal het leren. Blijft onzeker.

   Beantwoorden
 6. ik ben 5 jaar betrokken met een narsist wat ik pas laatste jaar pas door had.

  ik probeer nu pas tegen maatregel te nemen en afstand van te krijgen.

  omdat het 5 jaar heeft geduurd heeft hij mij finacieel en geestelijk helemaal uitgebuit.

  nu ergste is dat ik vorig jaar een stafford pup heb gekocht zodat hij niet zo eenzaam was / is . nu begrijp ik pas zijn scheiding 5 jaar geleden en dat hij zijn zonen 14 jaar helemaal niets interreseerd geen 1 euro zelfs nog steelt van zijn zonen om drugs te krijgen

  nu ben dus nu helemaal kapot en maak zeer grote zorgen over de staffort pup die nu 1 jaar is en alleen op commando zit en poot geeft, de rest zit het arme diertje onder angst en stress.

  weet geen oplossing hoe ik die stafford van hem vandaan haal zonder zijn narsist instink en achter volgingen

  Beantwoorden

Plaats een reactie