Wanneer laat een narcist je met rust?

wanneer laat narcist los

Wanneer laat een narcist je met rust? 

Hoe beëindig je een relatie als je met een narcist te maken hebt? Welke dingen moet je wel of juist niet doen om ervoor te zorgen dat deze persoon je met rust laat? In deze blog vertel ik je daar alles over.

Wat is narcisme? 

Dat je een relatie hebt met een narcist, weet je echt niet altijd meteen. Narcistische personen doen zich vaak voor als charmante, kwetsbare mensen. Mensen van wie je niet verwacht dat ze controle over je willen houden.

Achter die ontwapenende façade schuilt echter een persoon die weinig empathie kent. Een narcist is diep van binnen onzeker en voelt zich minderwaardig over zichzelf. Hij controleert daarom maar al te graag wat er gebeurt en hoe dat gebeurt. 

Natuurlijk is en doet niet iedere narcist hetzelfde. Onderzoek heeft uitgewezen dat er verschillende types bestaan: het grandioze en het kwetsbare type.

Het grandioze type is arrogant en lijdt aan grootheidsfantasieën. Het liefst staat hij altijd in het middelpunt van de belangstelling. 

In eerste instantie komt dit type charmant en innemend over. Toch blijft er van dat gedrag positieve gedrag na verloop van tijd weinig over. Dat slaat om in een dominant en soms zelfs agressief karakter. 

Ook het kwetsbare type mist empathisch vermogen. Een kwetsbare narcist is introvert en kan verlegen overkomen. Ondertussen wil hij echter niets liever dan bewonderd worden door anderen. 

Met andere woorden: elke narcist heeft zichzelf op de eerste plaats staan. 

Narcisme en liefde

Een narcist gaat niet zo snel een relatie aan met een ander omdat hij die ander zo geweldig vindt. Eerder wordt de narcist graag gevoed in zijn behoeften. Dat is voor hem reden genoeg om de relatie aan te gaan. 

Wanneer je in een relatie met een narcist bent, ben je zelf dus nooit de belangrijkste persoon. Het draait om de narcist, ook al lijkt dat in het begin van de relatie niet het geval. 

Na verloop van tijd besef je echter dat je relatie een andere wending krijgt. Je merkt dat diepgang geen kans krijgt. Zowel op lichamelijk als op geestelijk niveau blijft jullie band oppervlakkig. 

Narcisten zijn diep van binnen zo onzeker, dat het aangaan van een echt intieme band met een ander zo goed als onmogelijk is. 

Complimenten of inlevingsvermogen hoef je evenmin te verwachten. En ben jij een keer kritisch op het handelen van je partner? Dan lacht hij het commentaar weg of wordt hij boos. 

Verder zal een narcist jouw prestaties altijd kleiner proberen te maken dan ze zijn. Narcisten vinden het namelijk erg ingewikkeld als anderen beter presteren dan zij. Dat wordt niet alleen zichtbaar in jullie relatie, maar ook in relaties met vrienden. 

In feite is er van wederzijdse liefde geen sprake. Je narcistische partner manipuleert er op los, terwijl je dat misschien niet eens meteen door hebt. Jij doet de dingen die je partner van je vraagt, en mag vooral geen eigen mening hebben. 

En breng je dit een keer ter sprake? Hou er dan rekening mee dat dit dominante gedrag niet gaat veranderen. 

Na verloop van tijd voel je je meer een slachtoffer dan een gelijkwaardige partner. Steeds vaker vraag je je af of jullie relatie nog wel werkt

Het beëindigen van een relatie met een narcistisch persoon

Zowel jij als je narcistische partner kan op een gegeven moment besluiten een punt te zetten achter jullie relatie. 

Misschien is je partner tot de conclusie gekomen dat jullie niet zo’n perfect koppel zijn als hij dacht. 

Jij bent namelijk ook maar een mens met goede en slechte eigenschappen. Met die mindere kenmerken kan een narcistisch persoon niet langer leven. Het doet afbreuk aan zijn perfecte plaatje naar de buitenwereld. 

Emotionele redenen zal je partner echter niet kunnen aandragen. Hij was vanaf het begin namelijk al niet emotioneel betrokken. 

Jij was dat wel en bent dat misschien nog steeds. Toch kun je ook zelf besluiten dat je klaar bent met de relatie. Je bent het bijvoorbeeld beu om alsmaar onzekerder te worden over jezelf. Liever wil je weer trots zijn op wie je bent en wat je doet. 

Wil jij werken aan gezondere relaties?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij gezonder in hun relaties te staan. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

Waarom een narcist je niet meteen met rust laat

Als jij een punt achter jullie relatie zet, wil dat niet zeggen dat het ook direct echt over en sluiten is. Iemand die lijdt aan narcisme vindt namelijk het extreem moeilijk om zelf verlaten te worden. 

Dit druist in tegen alles waar een narcist voor staat. Jij ziet hem niet meer als de belangrijkste persoon op aarde. 

Daardoor is de kans groot dat je narcistische ex-partner geen genoegen neemt met jouw vertrek. Hij belt je, wil iets afspreken en blijft tegen je praten zoals hij altijd al deed. 

Deze drang naar contact blijft meestal wel een aantal weken tot zelfs maanden aanhouden. Terwijl jij door wil met je leven, geeft je narcistische ex de hoop niet op. 

Integendeel, met een beetje pech mondt zijn gedrag uit in stalking. Herken de signalen hiervan: 

 • Hij belt je continu.
 • Hij doet net alsof er niets gebeurd is.
 • Hij staat te pas en te onpas voor je deur. 
 • Hij bedreigt je als je naar zijn zin te veel contact met andere mensen hebt.

Achter dit soort gedrag kunnen meerdere redenen zitten. 

Allereerst vindt een narcist het heel ingewikkeld als hij geen controle meer heeft. Het uitmaken van de relatie is de ultieme vorm van de controle overnemen. Jouw ex heeft niets meer te zeggen over de keuzes die je maakt en dat zal hem allerminst bevallen. 

Een tweede reden waarom een narcist nooit in 1 keer accepteert dat jij het uitmaakt, is het feit dat hij simpelweg aandacht nodig heeft. En als jij die niet meer geeft, is dat een hele heftige verandering. 

Ten derde staat jouw vertrek haaks op het zelfbeeld van de narcist. Hij vindt zichzelf nog steeds het beste wat jou ooit is overkomen. Jouw vertrek is dus onbegrijpelijk voor hem en reden genoeg voor narcistisch misbruik, zoals stalking. 

Ook na een paar dagen radiostilte kan een narcistische ex weer contact met je zoeken. Ineens komt hij tot de conclusie dat hij zich verveelt of dat hij zich alleen voelt. En als die eenzaamheid of verveling eenmaal toeslaat… is verder niets meer belangrijk. Alleen jij en een spoedig herstel van jullie relatie. 

Zelfs na een lange periode van relatieve rust kan een narcistische ex besluiten weer contact met je te zoeken. Meestal gebeurt dat nadat hij op de een of andere manier getriggerd is. Hij heeft je bijvoorbeeld gezien in de stad of via-via wat over je gehoord. 

Kortom: als je slachtoffer bent van een narcistische relatie, heb je daar waarschijnlijk nog een hele tijd na de beëindiging ervan last van. 

Waarom wil je dat een narcist je met rust laat?

De kans is heel groot dat jij in eerste instantie meegaat in de pogingen van je ex om weer contact te krijgen. Het is natuurlijk fijn als je het idee krijgt dat iemand graag bij je wil zijn. 

Toch zit daar een denkfout. Een narcist geeft niets om jou als persoon. Hij denkt er niet over na of hij je met zijn gedrag pijn gaat doen of niet. 

Ook als je na een tijdje besluit je ex aan te spreken op de manier waarop hij met je omgaat, zul je daar niets mee winnen. Narcisten zijn namelijk niet aanspreekbaar op hun gedrag. Wat je ook zegt, het zal niet binnenkomen. Integendeel, met alle aandacht die ze krijgen, gooi je olie op het vuur. De uitdrukking ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’ is ook hier van toepassing. 

Zolang jij nog in de greep bent van een narcist, lukt het je niet een eigen leven op te bouwen. Je zult altijd het gevoel houden dat je achterom moet kijken. Of dat je geen kant op kunt. Dat is reden genoeg om voor eens en voor altijd van een narcist af te komen. 

5 tips om van een narcist af te komen 

Zie jij intussen ook in dat je zo niet verder kan? Dat je beter af bent zonder narcisten in je leven? Lees dan onderstaande tips. Ze geven je nieuwe inzichten, waardoor je voor eens en voor altijd je ex achter je kunt laten. 

1. Overtuig jezelf van je keuze

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk dat je echt overtuigd bent van je keuze om bij je partner weg te gaan. Het kleinste beetje twijfel in jouw handelen overtuigt een narcist ervan dat jij nog wél bij hem wilt zijn. 

Wees dus mentaal sterk genoeg om de stap te maken. Pas als je jezelf ervan overtuigd hebt dat dit de juiste stap is, lukt het je om daadwerkelijk het contact te verbreken. Onthoud dat het beëindigen van een relatie altijd pijnlijk is. Verwar die pijn niet met twijfel. Als jij de koers van jouw leven weer volledig zelf wilt bepalen, is het belangrijk dat je voet bij stuk houdt. 

2. Verbreek alle contact

Weet je zeker dat je deze stap wilt zetten? Dan is het tijd voor actie. Daarvoor hoef je maar 1 ding te doen: alle contact verbreken. Natuurlijk is het wel zo netjes als je je partner laat weten dat het over is, maar doe dat niet live. Een narcist weet je gemakkelijk van het tegendeel te overtuigen en voor je het weet zit je weer aan hem vast.

Normaal zou ik dit nooit adviseren, maar als je er zeker van bent dat je met een narcist te maken hebt, stuur hem dan enkel een appje of een mailtje met de boodschap dat je de relatie beëindigt. Daarna blokkeer je al zijn gegevens in je telefoon: zijn nummer, zijn e-mailadres en zijn profielen op social media. Ruimte voor uitleg mag er totaal niet zijn. Narcisten weten namelijk precies hoe ze jou om hun vinger kunnen winden. 

Als het je lukt om echt afstand van hem te nemen, mag je blij en trots op jezelf zijn. 

4. Geef jezelf de tijd om te rouwen

Als je alle contact hebt verbroken, zul je tijd nodig hebben om te rouwen. Met je partner ben je heel veel kwijtgeraakt. Niet alleen hem, maar ook een deel van jezelf. Je schaamt je misschien voor het feit dat je zo lang bij hem bent gebleven. Of je bent je zelfvertrouwen kwijt. 

Je hebt tijd nodig om te rouwen om het verdriet dat deze periode (en de beëindiging ervan) met zich mee heeft gebracht. En om alles wat je bent kwijtgeraakt. 

Pas als je jezelf die ruimte geeft, kun je daarna weer bouwen aan je leven. Bovendien moet je door dat rouwproces heen om daarna sterker in je schoenen te kunnen staan. Zo sterk, dat je narcistische ex je niet direct overtuigt van zijn gelijk bij een nieuwe verzoeningspoging. Want je moet onthouden dat die pogingen altijd op de loer liggen. 

5. Vind jezelf terug 

Na dat rouwproces heb je tijd nodig om jezelf terug te vinden. Wie was je voordat jullie samen kwamen? Wat vond je leuk en waar haalde je energie uit? Iemand met narcisme is in een relatie vaak zo manipulatief, dat je waarschijnlijk langzaam maar zeker jezelf uit het oog verloren bent. 

Denk dus na over wat je vroeger leuk vond om te doen. Vraag desnoods je vrienden om met je mee te denken. Of ontdek nieuwe dingen met je vrienden, zodat je je niet eenzaam voelt. 

Leestip: Positief leren denken.

Jezelf terugvinden kost tijd als je lange tijd met een narcist bent samen geweest. Gun jezelf die tijd, zodat je ook de positieve kant van je leven weer kunt zien. Verwacht niet dat alles in een week tijd weer terug bij het oude is, maar kijk stap voor stap wat wel en niet bij jou en je nieuwe leven past. 

Wil jij werken aan gezondere relaties?

Al 22 jaar help ik mensen zoals jij gezonder in hun relaties te staan. Meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met praktische tips om meer vrijheid en geluk te ervaren.

* Afmelden is eenvoudig en kan met slechts één druk op de knop.

Vaarwel tegen narcisme

Hoe moeilijk het afscheid van je ex-partner ook is, je moet altijd in je hoofd houden dat het in feite het narcisme is waar je vaarwel tegen zegt. Zorg ervoor dat jouw narcistische ex je niet meer interessant vindt. Dan is de kans het grootst dat hij je ook echt laat gaan.

Heb jij wel eens met een narcistische persoon te maken gehad? Ik ben benieuwd naar je verhaal. 

15 gedachten over “Wanneer laat een narcist je met rust?”

 1. 3x zelfs,en bj de derde gingen alle luiken open en kon daardoor 1 van die narcistische ex-en zelfs vergeven.
  En zelfs de laatste narcist.
  Een ieder van ons heeft van alles iets in zijn persoonlijkheid,maar het ligt er aan hoe vaak je iets blijft doen,wat een bepaalde persoonlijkheidsstootnis doet voeden en het gewoon wordt.

  Beantwoorden
  • Beste Tony,

   Bedankt voor je bemoedigende reactie. Wanneer je kunt vergeven, kun je zelf ook loslaten en verder.

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden
 2. Ik vraag me af wanneer iemand het lef heeft/krijgt om over narcistische therapeuten te schrijven, want die zijn er wel degelijk!!! Het erge daarvan is dat je denkt dat je therapeut (-e) alles beter weet, want de negatieve kritiek na een paar maanden leg je -vaak- naar jezelf uit van ´Ik ben de patient, ik kom met problemen bij haar , zij is oke want ZIJ is de therapeute, die negatieve opmerkingen over mij tegen mij ; daarvan ligt de oorzaak bij mij, aan mijn trauma´s´
  Ik ben er na 5 jaar praten over de relatie om de relatie in goede banen te leiden , achter gekomen dat de oorzaak bij m´n therapeute ligt. M´n omgeving geloofde me niet als ik zei dat zij een probleem was, want ´ IK kwam met een probleem bij de therapeute, dus lag de slechte nega- relatie aan mij!¨ ´Als ik beter zou worden, dan …….¨ Ik werd steeds depressiever, onzekerder, schaamde me steeds meer, voelde me een looser dat ik niet in staat was om deze relatie ten goede te keren….. sloot mij steeds meer af voor andere mensen, wilde geen contact meer met anderen………een goede relatie met haar werd l.z. hand een obsessie voor me. Ze heeft mij l.z. hand KAPOT gemaakt. Ik ging naar een therapeute om BETER te worden maar ben -nu- slechter af dan toen ik er voor de eerste keer naar toe ging. Ik ben m´n zelfvertrouwen kwijt!
  Jonnah.

  Beantwoorden
  • Beste Jonnah,

   Dat is een hele nare ervaring! Goed dat je dit wilt delen zodat anderen ervan kunnen leren. Na een aantal gesprekken met een hulpverlener is het goed om na te gaan of het je echt verder helpt. Veel moed gewenst om hiervan te herstellen en te werken aan zelfvertrouwen.

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden
  • Wat erg voor je. Ik heb een soortgelijke ervaring gehad. Bij de evaluatie heb ik durven aangeven dat ik niets heb gehad aan de behandelingen. Die therapeut hield zich in maar ik zag dat hij wilde ontploffen. Trots verliet ik dat pand om nooit meer terug te keren. Ik had meer aan sites met informatie over narcisme en lotgenotenverhalen. 5 jaar lang las ik over narcisme en nu ben ik in staat ze te herkenne en te weren uit mijn leven. Ik had er teveel in mijn leven. Dat zei veel over mij. Lees lees, lees! Open je ogen! Je kunt jezelf ook helen heb ik geleerd. Er zijn maar weinig hulpverleners die ècht thuis zijn in narcisme. Levenvolliefcoach dank je wel. Een klein puntje.. Mijn ervaring is dat stalkers psychopaten zijn, een stap verder dan narcisme.
   Als je je goed bewust bent van de stoornis herken je het en kun je de regie nemen. Zaak is dat jij de controle houdt en de narcist zoveel mogelijk op afstand. Geef de narcist geen informatie over jezelf. Blijf zo oppervlakkig als de narcist in wezen zelf is. En zeg NEE als je voelt dat jouw grens wordt overschreden.
   Dank Astrid voor je goede info.

   Beantwoorden
   • Beste Corine,

    Heel knap dat je het zo hebt kunnen aanpakken. Jouw bericht is een aanmoediging voor andere lezers! De kern is inderdaad om jezelf te kennen en goed bij jezelf te blijven en grenzen aan te geven. En bedankt voor de complimenten over Leven Vol Lef!

    Hartelijke groet,

    Astrid
    Leven Vol Lef

    Beantwoorden
 3. Deze reactie schrijf ik als afsluiting en als bemoediging,
  Als empaat had ik in mijn leven , gelukkig niet mijn partner,maar wel allebei komend uit disfunctioneel gezin, alleen maar narcistische vrienden, collega’s , familie ,buren etc.
  Het zijn zware lessen geweest waar ik heelhuids uit gekomen ben.
  De details probeer ik te vergeten .
  Heb alles uit de kast gehaald om te blijven die ik ben, en met succes.
  Er is geen narcist meer in mijn leven, want hoe sterker je wordt , hoe zwakker zij , en ze blijven uit mijn buurt.
  Je moet nl een niet reagerend mens worden, en dan druipen ze af.
  Buiten mijn liefdevolle gezin waar ik veel energie insteek,geniet ik van een gezellige relatie met 1 vriendin . Genoeg voor mij en de rest is bijzaak en heb ik nog heel wat te geven, maar alleen voor de mens bij wie het om mijn persoon te doen is. Een gelukkig mens wenst ieder die hiermee te maken heeft heel veel kracht, we zijn het waard!

  Beantwoorden
  • Beste Plonie,

   Super goed! En inderdaad een bemoediging voor anderen. Geniet van jouw verworven vrijheid en blijf je grenzen bewaken.

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden
  • Dank je Plonie voor deze reactie. Knap van je. Ik zit in hetzelfde proces en herken je verhaal. Het is waar, als jij sterker wordt verlaten ze je. Ze verdragen geen kritiek. Ik heb het bij een durven zeggen. Ik heb gezegd tegen die persoon dat hij een sociopaat is en ik afstand neem. Dat voelde als een overwinning.
   Ergens voelde ik ook ‘medelijden’ want de narcist is in zijn vroege jeugd beroofd van liefde vaak door een narcistische ouder. Ik groeide op in een toxisch gezin met een narcistische vader en heb een narcistische zus. Er is sprake van een erfelijke component. Haar dochter heeft het ook. Gelukkig heb ik dat gen niet. Daar ben ik zo dankbaar voor.

   Beantwoorden
 4. Ik heb vrij snel beseft dat mijn ex een narcist is, alleen was ik helaas al zwanger van hem. Hij doet nu alles om mijn zwangerschap zo lastig mogelijk te maken. Wilde er eerst niks mee te maken hebben, dan weer wel, dan had ik de morning afterpill maar moeten nemen, nu eist hij zijn rechten op. Ik wil zo’n persoon niet in het leven van mijn dochter maar als hij zijn rechten opeist bij de rechtbank zal hij die volledig krijgen.

  Beantwoorden
  • Beste Free,

   Het is met minderjarige kinderen erbij inderdaad vaak een worsteling waar je niet omheen kunt. Veel sterkte hierin! Ik maak uit je manier van schrijven wel op dat je narcisme goed herkent en hier grenzen in aangeeft. Heel goed, en fijn dat je jouw verhaal deelt op deze plek.

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden
 5. Het is net uit met mijn narcistische ex voor 8 maanden! Hij heeft het uitgemaakt en mij een klote gevoel gegeven ! Hij is vreemdgegaan maar geeft dat niet toe hij vond mij hierdoor te wantrouwig en maakte het uit ondanks ik alles voor hem gaf en deed en nog nooit wat terug kreeg!! De pijn is niet de bevatten! Ook zag ik hem meteen op dating sites staan alsof er niks aan de hand is! Maar mijn grote vraag is , zal hij mij weer proberen te bereiken of wat dan ook? Zullen narcisten je altijd weer benaderen wat dan ook??

  Beantwoorden
  • Beste Mike,

   Wat een pijnlijke ervaring! Het is nu heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en steun hebt aan vrienden. Een narcist zal niet altijd opnieuw contact zoeken, maar wanneer dit wel gebeurd dan is een narcist erg aanhoudend en grensoverschrijdend. Bewaak dus goed je grenzen. Veel sterkte.

   Hartelijke groet,

   Astrid
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden
  • Beste Mike, ik heb eindelijk na zovele jaren ook de knoop doorgehakt en alle fouten werden naar mijn hoofd geslingerd,hij had volgens hem niets verkeerd gedaan,nooit kon ik voor meneer iets goed doen ,deed ik het zo dan moest het anders, altijd zijn goesting moeten doen, de dag dat hij hier vertrok heeft hij zo kwetsende woorden naar mijn hoofd geslingerd dat ik dacht ben ik nu echt zo heb ik dat nu allemaal verkeerd gedaan en paar dagen erna krijg ik sms ik zag meteen dat hij het niet geschreven had met de vermelding dat hij op die paar dagen al een nieuwe liefde had, ik barstte in tranen uit ,ik dacht meteen amai op die 7jaar en paar maanden wat heb ik voor jou betekent ,ik was er echt niet goed van en nog steeds veel verdriet. Ook al heeft hij zo gedaan,ik snap niet waarom ik zoveel verdriet blijf hebben met alles wat ik heb meegemaakt, ik heb dit zeker bijna 3jaar volgehouden tot mijn gezondheid er kwam onder te lijden.

   Beantwoorden
   • Beste Ikke,

    Goed dat je jouw verhaal deelt, ik denk dat veel mensen zich erin zullen herkennen. Dat het bij jou ondanks alle negativiteit toch veel verdriet geeft is wel goed te begrijpen (en in feite een gezond teken). Jij hebt jezelf namelijk wel oprecht toegewijd aan de ander. Grenzen aangeven en voor jezelf zorgen blijft dan heel belangrijk. Sterkte in dit alles.

    Hartelijke groet,

    Astrid
    Leven Vol Lef

    Beantwoorden

Plaats een reactie