Hoe herken je een narcist?

herken narcist featured

Hoe herken je een narcist?

Narcisme; je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar weet je ook wat een narcist precies is? En hoe herken je een narcist? In dit artikel geef ik je daar antwoord op, zodat jij, waar mogelijk, afstand kan houden van narcistische mensen. 

👉 Heb jij te maken met een narcist? Bekijk mijn cursus voor slachtoffers van narcistisch misbruik.

Wat is narcisme?

Narcisme, ook wel narcistische persoonlijkheidsstoornis of narcistische stoornis genoemd, heeft 2 kanten. Simpel gezegd denkt een echte narcist alleen maar aan zichzelf. Hij is egoïstisch, dominant en heeft een extreme behoefte aan bewondering. Empathie staat niet in zijn woordenboek.

Tegelijkertijd heeft een narcist vaak een extreem onzekere en eenzame kant. Die is echter enkel diep van binnen aanwezig en vaak zo goed weggestopt, dat de narcist zelf niet eens weet dat hij aanwezig is. Naar buiten toe laat hij op het eerste gezicht alleen die zelfzuchtige kant zien. De kant die in eerste instantie heel charmant en zelfverzekerd overkomt, maar later extreem bezitterig en jaloers blijkt te zijn. Typisch narcistisch gedrag.

Als je veel met een narcist samen bent, bijvoorbeeld in een werksituatie of privé, zul je merken dat een narcist erg manipulatief is. Door jullie samenzijn voel je je snel onzeker over jezelf. 

Leestip: Om leren gaan met een narcistische baas.

De term ‘narcisme’

De term ‘narcisme’ is afgeleid van de Griekse mythe over de jager Narcissus. Meerdere malen verovert Narcissus het hart van vrouwelijke schoonheden. Toch stoot hij ze altijd af, soms pas op het laatste moment. Tot een liefdevolle relatie komt het nooit, want hij heeft geen interesse in de liefde. Ondertussen steekt hij al zijn tijd in de jacht. Dat is het enige wat hem wel echt interesseert, hij maakt misbruik van de positieve gevoelens van de ander. Daarom is het ook een ernstige psychische aandoening.

Lees tip: Manipulatie in je relatie sneller herkennen.

Op een dag rust Narcissus uit van de jacht bij een rustig riviertje. Als hij naar het water reikt om wat te drinken, ziet hij in het stilstaande water zijn spiegelbeeld. Op slag wordt hij verliefd op de intense schoonheid die hij voor zich ziet. 

Het lukt Narcissus niet meer zijn blik van het spiegelbeeld af te wenden. Hij eet niet meer, drinkt niet meer en kan alleen nog maar naar zichzelf kijken. Uiteindelijk sterft Narcissus op diezelfde plek, terwijl hij naar zijn spiegelbeeld kijkt. Het verhaal gaat dat hij na zijn sterven verandert in een bloem: een narcis. 

Narcissus vertoonde in deze mythe hetzelfde gedrag als de hedendaagse narcist: hij is verliefd op zichzelf en alleen hij zelf is belangrijk. Wat anderen denken en of zij eventueel gekwetst worden, is niet relevant. Echte relaties gaat iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis nog steeds niet aan.

De oorzaken van narcisme

Hoe narcisme precies ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk ligt er een combinatie van opvoeding, een bepaalde erfelijke belasting en ervaringen in de jeugd aan ten grondslag. 

Je kunt niet per definitie zien welk kind in de toekomst uitgroeit tot iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis of met narcistische trekjes. Wel zijn er 2 belangrijke factoren die een stempel kunnen drukken op de ontwikkeling van een kind. 

 • Wanneer iemand als kind een trauma beleeft, is de kans op de ontwikkeling van narcistische trekjes groter. Een heftige gebeurtenis, zoals een plotseling overlijden, misbruik of mishandeling, zorgt er vaak voor dat iemand zich afsluit van zijn gevoelens. Die zijn immers te heftig om mee om te gaan. Dit geeft psychische problemen en opent de deur naar narcistisch gedrag.

  Doordat de gevoelige kant zich niet verder kan ontwikkelen, ontstaat er ook geen gezond gevoel van eigenwaarde en trots. Zo kan een groot minderwaardigheidsgevoel ontstaan. Daarmee is ook een gebrek aan empathie geboren en narcisme ligt op de loer.
 • Ook als een kind tijdens zijn jeugd enorm verwend en opgehemeld wordt, kan daaruit een vorm van narcisme voortkomen. Iemand die altijd alleen maar hoort hoe geweldig hij is, krijgt al snel een verkeerd beeld van zichzelf.

  Als in een later stadium wél iemand kritiek heeft op zijn werkwijze of gedrag, weet hij niet hoe hij daarmee om moet gaan. Dat heeft hij tenslotte nooit geleerd. 

Gerelateerd: Wat je kunt doen als je moeder een narcist is.

Lang niet ieder kind dat een trauma heeft meegemaakt of extreem verwend is, ontwikkelt een narcistische stoornis. Zoals ik eerder al aangaf, gaat het bij de ontwikkeling van deze persoonlijkheidsstoornis vaak om een samenloop van verschillende omstandigheden. 

Leestip: Kan een narcist veranderen?

Hoe herken je een narcist? 14 belangrijkste kenmerken

Het is natuurlijk niet zo dat iedereen die veel van zichzelf houdt, direct een narcist is. Bij een narcist gaat het verder dan dat. Hieronder heb ik een aantal van de belangrijkste kenmerken van narcisme voor je op een rijtje gezet. Hoe meer iemand van dit narcistisch gedrag bezit, hoe groter de kans dat deze persoon te maken heeft met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. 

1. Een narcist heeft charisma

Als je een narcist voor het eerst tegenkomt, zal hij je waarschijnlijk zonder moeite om zijn vinger winden met zijn charmes en charisma. Hij is ervan overtuigd dat hijzelf geweldig is en maakt misbruik van jouw gevoel. Hij handelt nl vanuit een extreme behoefte om bewonderd te worden.

Lees ook: Hoe ga je om met een narcistische ex?

Mensen met narcisme maken op het eerste gezicht makkelijk dat eerste contact en zorgen ervoor dat jij je op je gemak en zelfs speciaal voelt. Ze doen zich voor als de meest geïnteresseerde persoon op aarde en houden deze façade best een tijdje vol. 

2. Komt goed over bij het andere geslacht

Doordat narcisten zelfverzekerd zijn, komen ze met hun joviale gedrag en verzorgde uiterlijk vaak goed over op mensen van het andere geslacht. Ze weten vaak precies wat ze moeten zeggen en doen om de ander in te palmen. Daardoor zijn ze al snel interessant om een relatie mee te beginnen. Je kunt namelijk snel ervan overtuigd zijn dat je de ideale liefde hebt gevonden. Je ziet niet gelijk narcistische eigenschappen, want een narcist herkennen doe je niet zo direct.

Leestip: Herken de kenmerken van verborgen narcisme.

En dat is precies waar iemand met narcistische eigenschappen op uit is. Die relatie is niet per se interessant vanwege de diepgang, maar eerder vanwege het feit dat de narcist met een knappe vriend of vriendin aan zijn zijde nog meer status krijgt. 

3. Veel seksuele partners, maar weinig echte binding

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden het vanwege hun charismatische voorkomen niet moeilijk om snel een partner aan de haak te slaan. Relaties zijn echter meestal kortstondig. Van emotionele verbondenheid is eigenlijk nooit sprake. Ook tijdens seksueel contact ontbreekt het aan tederheid en echte intimiteit. 

Als een narcist in een relatie is met iemand, blijft hij altijd om zich heen kijken, op zoek naar een betere partner. De relatie zelf is van ondergeschikt belang en van liefde valt al helemaal niet te spreken. Het is een vorm van ziekelijke liefde.

Lees ook: Hoe kun je loskomen van een narcistische relatie?

Het lukt een narcistisch persoon niet om een diepgaande, waardevolle verbinding aan te gaan. Hij kan al niet bij zijn eigen emoties, laat staan bij die van de ander.

4. Weinig verantwoordelijkheidsgevoel en empathie

Door het gebrek aan empathie kent een narcistisch persoon ook weinig tot geen verantwoordelijkheidsgevoel. 

Als hij bijvoorbeeld een collega tijdens de koffiepauze belachelijk heeft gemaakt met een opmerking, zal hij zich daar niet snel schuldig over voelen. Op een verontschuldiging hoeft de betreffende collega al helemaal niet te wachten. 

Meestal verdraait de narcist het verhaal zó, dat de ander zelf de schuld heeft. Het heeft weinig zin daar tegenin te gaan, want dit is volgens de narcist de werkelijkheid. Allemaal aanwijzingen voor narcistische eigenschappen.

Leestip: Hoe een narcist om gaat met geld.

5. Staat boven de ander

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn ervan overtuigd dat ze boven de ander staan. Ze voelen zich superieur. Hij geniet van grenzeloze macht.

Daardoor komen ze meestal in eerste instantie zelfverzekerd over. Die zelfverzekerdheid ontwikkelt zich vaak tot arrogantie. En dan is die vastberaden karaktereigenschap ineens een stuk minder gezellig…

Ondertussen schuilt achter deze superieure eigenschap vaak een heel ander gevoel, namelijk dat van onzekerheid en eenzaamheid. Deze emoties zijn echter zo ver weggestopt, dat de narcist ze niet meer als zodanig herkent. 

Waarschijnlijk compenseert hij ze al zo lang met zijn assertieve gedrag, dat hij deze gevoelens niet meer bij zichzelf toelaat. 

6. Gaat voor status

Een narcistisch persoon is niet bezig met de vraag of hij het anderen wel naar de zin maakt met zijn omgangsvormen. Hij vindt het veel belangrijker wat anderen van hém denken. 

Status is alles voor de narcist. Die kan hij bereiken binnen zijn werk, maar ook met spullen. Veel narcistische mensen zijn dan ook erg materialistisch. Daarnaast zijn ze enorm gericht op het uiterlijk vertoon. Ze zien er altijd tiptop verzorgd uit. 

7. Een narcist vermijdt emotionele momenten

Veel narcisten zijn volledig afgesloten van hun emotionele kant. Ze hebben geleerd die weg te stoppen, omdat ze te veel teweeg brengen (of hebben gebracht). 

Stel dat jij bij je narcistische buurvrouw aankomt met een heftig verhaal over een ongeluk dat je hebt zien gebeuren. Je bent enorm geschrokken van het voorval en wilt je verhaal graag kwijt.

Grote kans dat die buurvrouw niet reageert zoals je zou willen. Waarschijnlijk vertelt ze eerder iets over haar eigen ervaringen dan dat ze meeleeft met die van jou. Of ze verandert van onderwerp, want ook emoties van anderen zijn moeilijk om mee om te gaan.

8. Manipulatie staat hoog op de agenda

Een narcist kent maar 1 belangrijke zaak in de wereld: hijzelf. Alles wat hij doet komt voort uit eigenbelang. Hij zal dus niet nadenken over hoe dingen bij jou overkomen. 

Stel, je hebt een narcistische collega. Hij vraagt je regelmatig de rotklusjes op te knappen, zodat hij het zelf niet hoeft te doen. Vervolgens strijkt hij zelf met de eer en krijgt hij de promotie. Narcisten zijn niet vies van manipulatie. Sterker nog, ze vinden het heerlijk het in te zetten waar het maar kan. 

9. De ander heeft het altijd gedaan 

Narcistische mensen voelen zichzelf speciaal. Ze kennen zichzelf bijzondere eigenschappen toe, waardoor ze vinden dat ze recht hebben op een speciale behandeling. Ook doen ze nooit iets fout. Tenminste, dat vinden ze zelf. 

Als hun eigen tekortkomingen hen in de problemen hebben gebracht, schuiven ze de schuld altijd af op een ander

Lees ook: Herken een pathologische leugenaar.

10. Macht, controle en jaloezie  

Narcisten houden graag de controle. Zo ook in relaties. Ze zijn snel jaloers, bijvoorbeeld als hun partner naar hun zin iets te vaak met anderen afspreekt. Die jaloezie zullen ze ook altijd uiten. Het moet duidelijk zijn voor de partner om wie het allemaal draait. En dat is niet om de partner zelf, volgens de narcist… 

Gek genoeg houden narcisten in de tussentijd altijd hun ogen open voor nieuwe, betere ‘prooien’. Ze raken snel verveeld en vinden het maar wát leuk als iemand anders dan interesse in hen toont.  

11. Liefde is een spelletje

In navolging op het vorige punt: liefde heeft voor narcisten niets met diepgaande gevoelens en verbinding te maken. 

Integendeel. Ze willen het liefst enkel aanbeden worden en bevestiging krijgen in hun idee dat ze de beste zijn. Echt contact is er eigenlijk nooit bij. En of de ander in zo’n ongezonde relatie gekwetst wordt, is voor de narcist helemaal niet belangrijk. Heel verraderlijk, juist omdat het in eerste instantie de ideale liefde lijkt te zijn.

12. Leugens en bedrog

Het doel heiligt de middelen, zo ook bij de narcist. Een narcistisch persoon gaat verder dan een leugentje om bestwil. Leugens en bedrog worden stelselmatig ingezet om doelen te bereiken. 

De narcist gaat daarbij over lijken. Het doet er voor hem niet toe of andere mensen gekwetst worden of dat het de relatie schaadt. Hij zal het niet laten om mensen tegen elkaar uit te spelen. Het doel, daar gaat het om. Of het nu een promotie, een groter huis of een peperduur, nieuw horloge is. 

13. Boosheid en conflict

Een narcist kan ontzettend boos worden als hij wordt tegengesproken. Of als iemand kritiek geeft op zijn werkwijze. In zijn ogen doet hij alles goed. Wie is die ander dan om hem te vertellen dat dat niet zo is? 

Ook conflicten gaat de narcist niet uit de weg. Als iemand een andere mening heeft dan hij, kan hij zijn borst natmaken. De woede-uitbarstingen die hieruit volgen zijn vaak niet mals. 

Zelfs als een leidinggevende een narcist wijst op zijn tekortkomingen, zal hij zich niet snel voor zijn fouten verontschuldigen. Eerder draait hij het verhaal zo, dat lijkt alsof iemand anders de fout heeft gemaakt. 

14. Geen ruimte voor zelfreflectie

Zoals ik al zei: een narcist denkt al gauw dat alles wat hij doet perfect is. Waarom zou hij dan nadenken over zijn handelen? Wat heeft het voor zin te reflecteren als je toch al weet dat je alles goed doet?

Mensen met narcistische trekjes tonen niet gauw berouw. En áls ze dat al doen, is het niet zozeer omdat ze zich ergens schuldig over voelen. Meestal zit er iets anders achter. Ze zien een mogelijkheid om de ander met hun zogenaamde berouw te manipuleren. In een richting die hen uitkomt. 

Hoe herken je narcisme bij een vrouw?

Als we het over narcisten hebben, stellen we ons vaak een man voor. Betekent dat dat narcisme niet voorkomt bij vrouwen? Het tegendeel is waar. 

Narcisme komt bij vrouwen ook voor, maar wordt minder snel herkend. Dat komt omdat bij vrouwen een narcistische persoonlijkheidsstoornis vaak net anders tot uiting komt dan bij mannen. 

Bij een vrouw met narcisme kun je de volgende kenmerken tegenkomen:

 • Een narcistische vrouw is extreem veel met haar uiterlijk bezig. Net als narcistische mannen zijn narcistische vrouwen ijdel. Hun imago is erg belangrijk en ze doen er alles aan dat imago in stand te houden.

  Ook uitdagende kleding kan hier een voorbeeld van zijn. Alles voor de aandacht.
 • Vrouwen met een narcistische stoornis reageren vaak heel koel. Het lijkt wel of ze hun gevoel thuis hebben laten liggen.

  Deze eigenschap geldt dus niet alleen voor een man met narcisme. Bij een vrouw verwacht je echter minder snel zo’n koele reactie, omdat de meeste vrouwen van nature wat makkelijker hun gevoel laten zien. Door dit gebrek aan inlevingsvermogen kun je ook een vrouwelijke narcist herkennen.
 • Narcistische vrouwen willen graag ‘the centre of attention’ zijn. Alles moet om hen draaien. Zodra de aandacht te veel naar een ander dreigt te gaan, verzinnen ze iets nieuws om de blikken weer naar hen gericht te krijgen.

  De uitdagende kleding is daar slechts 1 voorbeeld van. Ook met uitspraken of handelingen proberen deze vrouwen de aandacht te pakken.
 • Een vrouw met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hangt, net als een narcistische man, graag het slachtoffer uit. Niets is haar schuld. Ze ziet haar eigen fouten niet en zal die dus ook nooit erkennen.
 • Ook bij de narcistische vrouw staat manipulatie hoog op de agenda. Zowel binnen haar eigen relaties als binnen die van anderen zal ze altijd gaan voor haar eigen gewin.

  Vindt ze het lastig dat een vriendin ook met andere vrouwen omgaat? Dan manipuleert ze haar vriendin net zo lang tot alleen zij zelf nog in beeld is. Dat gebeurt overigens bijna nooit op een opzichtige, negatieve manier. Meestal gooit ze haar charmes in de strijd om wat van haar vriendin gedaan te krijgen.
 • Diepgaande gesprekken zijn moeilijk te voeren met een narcistische vrouw. Omdat ze niet bij haar gevoel komt, vindt ze het ook moeilijk een mening te vormen over actuele zaken of relationele problemen. Een vrouw met narcisme houdt het daarom liever bij oppervlakkige gesprekken.

 

Narcisme herkennen loont

Nu jij weet hoe je een narcist herkent, kun je ook gemakkelijker afstand nemen van narcisten. Natuurlijk is dat niet het leukste om te doen, vooral niet als je in een relatie bent met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Die persoon heeft waarschijnlijk ook leuke, aantrekkelijke kanten.

Maar geloof me, narcistische mensen zullen niet zomaar veranderen. Ze zien hun eigen mindere kanten en fouten niet in en doen er dus ook niets aan om hun gedrag te verbeteren. Bovendien laten mensen met narcisme jou niet zomaar met rust. Ze hebben je nodig om aanbeden te worden. 

Wees dus zelf de sterkste en de slimste en neem afstand. Het geeft je de ruimte om weer aan je eigen zelfvertrouwen te bouwen. Hoe zelfverzekerder je bent, hoe beter het je zal lukken narcisten uit je leven te bannen.

Heb jij wel eens een relatie met een narcist gehad? 

Ben je het zat om gevangen te zitten in een giftige relatie met een narcist?

Overwin narcistisch misbruik en vind je weg naar vrijheid en zelfvertrouwen

Ontdek hoe de narcist je in zijn greep houdt

Begrijp waarom loslaten zo ingewikkeld is

Hervind je zelfvertrouwen en vrijheid

Lees verder over deze cursus
Astrid de Haan, eigenaar
van Leven Vol Lef

6 gedachten over “Hoe herken je een narcist?”

 1. Goed artikel o.h.a. buiten het feit, dat ook hier weer wordt veronderstelt dat Narcisten (mensen met een NPS) eigenlijk heel onzekere, kwetsbare, eenzame mensen zijn.
  Er is niets objectief zichtbaar in hun gedrag op langere duur, dat hier op wijst en toch blijft dit hardnekkige, schadelijke (voor slachtoffers van deze types) misverstand verkondigt worden.
  Ja, ze duiken graag in de ‘slachtofferrol’ als dat hen goed uitkomt en zullen dan volmondig met veel toneel verkondigen hoe zielig, onzeker, kwetsbaar en eenzaam ze zijn.
  Met dikke krokodillentranen erbij.
  Dit betekent nog niet, dat ze die emoties ook echt voelen. Dat is namelijk niet het geval.
  Zoals ze zelf keer op keer bewijzen.

  Narcisme(NPS) is in wezen een empathie/geweten stoornis. Een extreem gebrek aan inlevingsvermogen gecombineerd met een extreme egocentriciteit.
  Het is daarom vooral een anti-sociale stoornis in het rijtje van APS, HPS en Psychopathie.
  De echte emoties van kwetsbaarheid, onzekerheid en eenzaamheid voelen deze mensen nauwelijks of geheel niet.
  Dit wel te veronderstellen is een groot (schadelijk) misverstand.
  Het zet aan tot nóg meer begrip en medelijden voor de ‘arme, zielige’ Narcist.
  Iets wat de Narcist natuurlijk volop toejuicht en uitbuit als je in deze val trapt.

  Sommige onderzoekers (steeds meer) zien deze persoonlijkheidsstoornis(en) inmiddels meer als een vorm van de Autisme Spectrum Stoornis. En dat snijdt hout, want ook ASS wordt gekenmerkt door extreme egocentriciteit (vandaar de benaming Autisme), groot gebrek aan inlevingsvermogen en manipulatie/controlebehoefte.
  ASS is echter geen persoonlijkheidsstoornis maar een aangeboren/genetisch bepaalde ontwikkelingsstoornis.
  Ik zelf ben er van overtuigd, dat ook Narcisme/NPS, APS, HPS, Psychopathie aangeboren/genetisch bepaalde stoornissen zijn en niet ‘verworven’ door opvoeding of andere omstandigheden.

  Kortom; het veronderstellen, dat Narcisten(NPS) dezelfde emoties van onzekerheid, kwetsbaarheid en eenzaamheid ervaren is een gevaarlijke misvatting die menig partner, vriend, collega, familielid veel te lang in dit soort destructieve relaties gevangen heeft gehouden.
  Met zeer negatieve gevolgen voor hunzelf.

  Ik verzoek je dan ook je meningen te heroverwegen en nader onderzoek te doen.

  Groeten, Ge

  Beantwoorden
  • Beste Ge,

   Bedankt voor je reactie. De zwaarste vorm van narcisme zoals je die omschrijft is zeker een vorm waarbij inlevingsvermogen (vrijwel) geheel ontbreekt. Gelukkig komt narcisme, net als o.a. autisme, is veel gradaties voor. Van mensen met licht narcistische trekken tot een zware persoonlijkheidsstoornis. Binnenkort publiceer ik een artikel over het onderwerp “kan een narcist veranderen?” wat inhaakt op dit aspect. Het geeft nog meer inzicht en advies over het herkennen en omgaan met narcisme in welke vorm dan ook.

   Hartelijke groet,

   Astrid de Haan
   Leven Vol Lef

   Beantwoorden
   • Astrid,
    Na het lezen en ervaren van mijn eigen leven, denk ik dat ik behoorlijk narcistische trekken heb. Veel van wat ik lees, herken ik. Mijn gedrag is vaak geweest, zoals omschreven. Toch ben ik niet geheel gevoelloos, wellicht ben ik er zo een met die minder sterke kant. Maar, denk je dat het te veranderen is? Of raad je me iets aan? Ik ben het niet eens met Gé, ASS is echt anders. Maar fijn, als persoon, ben ik niet geweest in mijn relaties. Ik baal daarvan en zou het graag anders zien.

    Beantwoorden
    • Beste Rob,

     Bedankt voor je openhartige reactie. Het getuigt ook van een stuk zelfinzicht en dat is al een stap op de goede weg. Ik raad aan met een psycholoog/coach die op dit terrein bekend is in gesprek te gaan. Verder is het goed om vrienden om feedback te vragen in open gesprekken. Dit kan confronterend zijn, maar zeer waardevol. En zoals eerder gezegd, publiceer ik binnenkort meer over dit onderwerp. Veel succes met het aangaan van de uitdaging.

     Hartelijke groet,

     Astrid
     Leven Vol Lef

     Beantwoorden
  • Helemaal mee eens, en wat ik zelf ook altijd al dacht is wat een vriendin van mij aangaf want die is er zelfs op afgestudeerd. Dat de meeste narcisten nooit zullen genezen, het is hoogst zeldzaam dat jij dit als partner mee gaat maken van de narcist. Alleen hele lichte vormen of in het begin wil dit nog wel is lukken. Maar de meeste en vooral de zware genezen nooit ( never) Daarom is het verstandig om direct afstand te doen in alles met een narcist. Verbreek al het contact en ga nergens meer op in en laat je niet ompraten met mooie woorden van ik ben veranderd of andere mooie woorden. Uiteindelijk worden zij alleen maar sluwer en nog gevaarlijker voor jou. Als je er te lang in blijft zitten en je hebt ook nog kinderen met de narcist is het moeilijker om los te komen. Zorg altijd eerst voor een goed vluchtplan ( de exit) Eerst een goede veilige exit zoeken bij vertrouwde mensen. Pas dan als alles gereed is de exit plannen en ook doen! En ook nooit meer terug keren ook al is dat soms tegen je gevoelens in. Angsten en manipulatie liggen op de loer dus laat je nooit verleiden of ompraten van ik ben veranderd. Ik zelf heb twee keer iemand geholpen die ik z’n toxische relatie zat. Je moet heel voorzichtig te werk gaan want een narcist is heeeeeel achterdochtig en sluw. 99% kans dat de narcist je leven totaal verwoest. Je raakt jezelf helemaal kwijt en uiteindelijk wordt jij uitgewoond en een wrak en alle energie is weggezogen door de narcist. Dus eerst veilige exit voorbereiden en dan pas “Run” zo hard je kan Runnnnn !

   Beantwoorden
 2. na het lezen van de uitleg over narcisme. realiseer ik mij dat ik met een grote narcist temaken heb gehad .had het zelf nooit ingezien .je geeft om iemand en je houd van haar .een hele nette verzorgde dame. mij vrouw overleed en zij heeft mijn vrouw begraven .ze is blijven hangen en werd verliefd op haar .werd gewaarschuwd door mijn jongens. ook fam van haar waarschuwde mij .ik zag het niet wat was ik verliefd op haar .hou nog steeds van haar maar zag haar gedrag veranderen. alles voor de buitenwereld. tot dat ze haar zin niet meer kreeg .ze was zo slim .ze heeft mij gebruikt geestelijk en financieel. kwam er achter dat ze al een half jaar een ander slachtoffer had gevonden. een met meer macht en geld .ze heeft mij gebroken en verscheurd achter gelaten. ze manipuleert mij nu zo ik heb twee pleeg kinderen en die dreigen ze nu bij mij weg te halen. door mij zo neer te zetten dat ik niet goed ben voor ze .kijk uit voor een narcist levens gevaarlijk. je komt er in een relatie te laad achter.

  Beantwoorden

Plaats een reactie